Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC review


De inspiratie wat betreft het inzetten van nieuwe GPU reviews begint een beetje op te drogen. Wat kan ik nu nog zeggen over een markt die zo bizar onder druk staat dat er nauwelijks producten te koop zijn, of voor bizarre prijzen?

Ik ga ervan uit dat je inmiddels weet wat je van de RTX 3070 Ti mag verachten, zo niet check dan de review van eerder vandaag even, en in deze review kijken we naar hoe de Gigabyte Gaming OC zich verhoudt tot de Founders Edition van Nvidia.

Adviesprijs? Niet bekend. Tot zover het wat uit had gemaakt…


De Gigabyte Gaming OC


Eigenlijk vereist de Gigabyte Gaming OC ook geen introductie meer, dit design hebben we inmiddels al een paar keer voorbij zien komen? Nou ja, niet helemaal. De RTX 3080, 3080 Ti en 3090 hadden een design welke wat uitstak, en de RTX 3070 had een vergelijkbaar, maar toch nét iets andere look. En de 3070 was wat kleiner. De nieuwe Gaming OC is absoluut herkenbaar als zodanig, maar goed, hij is dus net wat anders. En de extra afmetingen maken hem wel leuk voor iedereen die een net wat dikkere videokaart zoekt.


Als we dan toch een beetje mogen zeuren: ik vraag mij wel af waarom die belettering er ogenschijnlijk gewoon opgekwakt wordt. Ik weet dat Nvidia vereist dat GeForce RTX kaarten aan alle kanten als zodanig herkenbaar zijn, maar volgens mij had dat wat eleganter gekund.

Vergeleken met de FE is het echter wel een monster, wat natuurlijk veel goed beloofd voor de thermal prestaties.


Feature technisch pakt de RTX 3070 Ti Gaming OC een paar goede punten van zijn grote broers mee, zoals de fan-stop mode, en de handige dual bios. Je krijgt dit keer echter geen extra aansluitingen en moet het doen met twee maal DisplayPort 1.4, en tweemaal HDMI 2.1. Standaard is drie om één, wat Gigabyte een goede optie maakt voor iedereen die twee HDMI (2.1) schermen heeft.


Spot de bios switch

Prestaties


Is een dikkere kaart ook beter? The answer will surprise you….Or actually it won’t. Want ja, natuurlijk is een dikkere kaart beter. Niet dat er wat mis is met de Founders Edition, integendeel het is een prachtige kaart die ook in SFF cases goed tot zijn recht gaat komen. Maar de Gaming OC biedt ook wat mooie voordelen. Zo is de boost snelheid een stuk hoger, 1995 MHz om 1905 MHz gemiddeld. Dat zorgt voor een toename van ca 4% in framerates, en dat is een mooie upgrade. Zeker als je je bedenkt dat een dergelijk percentage grofweg overeenkomt met het verschil tussen een RTX 3070 en een RTX 3070 Ti, en Nvidia dat dus een compleet nieuwe GPU-reeks waardig vond. Je krijgt dus een vergelijkbare upgrade hier erbij, nice!

Ook de thermal performance is een stuk beter. De Gaming OC levert aanzienlijke betere temperaturen op. In de standaard modus is hij iets luider dan de FE, maar nog altijd verre van luid, en in de stille stand heb je een GPU die je nauwelijks kan horen met alsnog verbeterde temps. Dik prima dus.Dit keer geen grote verschillen in het stroomverbruik, die liggen dit keer dicht bij elkaar zoals je normaliter ook zou verwachten.Conclusie


Kortom, de FE is wederom harstikke leuk voor compactere cases, maar een dikkere optie zoals de Gaming OC is fijn voor iedereen met een forse case, dan krijg je wat meer prestaties en betere temperaturen voor je geld. Plus wat extra’s zoals een dual bios kunnen nooit kwaad.

Allemaal prachtig, ware het niet dat ook deze kaart natuurlijk niet of nauwelijks te koop gaat zijn, of enkel voor absurde prijzen. Ik kijk er naar uit dat ik weer op kan schrijven dat een bescheiden meerprijs hier prima gepast zou zijn, iets wat Gaming OC’s in het verleden ook gewoon hadden, maar voorlopig vrees ik dat het prijsschieten blijft voor bots, scalpers, en dan heel incidenteel een gelukkige gamer die er toevallig één weet te scoren. Het feit dat we niet eens een MSRP weten op dit moment zegt vermoedelijk al genoeg: het is een mooie kaart, objectief makkelijk een recommended awardje dus, maar ik zou mijn adem niet inhouden denkende dat ik er één zou kunnen scoren voor een normale prijs. Wachten of keihard door die prijzen bijten zijn je enige opties.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments