Gigabyte GeForce RTX 3080 Aorus Xtreme review


Het topmodel van Gigabyte voor de RTX 3080 generatie is de Aorus Xtreme, een dik vier-slot monster met een adviesprijs van ca 999 euro, maar laten we niet doen alsof adviesprijzen ook maar íets zeggen dit moment. Maar wat als dit nu de RTX 3080 die je in stock ziet bij je favoriete webshop: kopen? Of toch nog even wachten?

Liever een video? Astublieft.


Fysiek gezien is de Aorus Xtreme een monster. Vier slots en bijna 32 centimeter lang maakt het duidelijk een kaart voor mensen met een grote ATX behuizing; ik ken geen ITX case waar dit in gaat passen.





Dat het Gigabyte’s topmodel is zien we vooral aan de features, want het lijkt erop alsof de product managers maar besloten hebben “alles” erop te plakken. RGB, drie 8-pin headers met een indicator LED, dual-bios, zes uitgangen achterop, mooie metalen backplate, en de focus feature: het LCD display aan de voorzijde. Die kan je gebruiken om je eigen plaatjes te tonen, gifs, pc data, etcetera. Hou er wel rekening mee dat Gigabyte’s software hiervoor wel frequent kuren vertoont: tijdens het testen en het maken van de video werkte alles perfect, de dag erna werd de kaart niet meer herkend en kon ik het display niet aanpassen totdat we de videokaart, drivers en Gigabyte software opnieuw installeerden. En dat mag echt niet.




En tja, waar het vermoedelijk voor velen ook om gaat: RGB!




Een grote koeler heeft van nature natuurlijk veel potentie, maar daar staat tegenover Gigabyte’s focus op hogere prestaties, en daarmee een hoger stroomverbruik. Het resultaat is dat de Aorus Xtreme wel één van de snellere kaarten out-of-the-box is, maar ook één van de luidere. Niet écht luid, maar er zijn duidelijk stillere varianten. Het doet mij afvragen waarom Gigabyte, als ze toch niet voor de stilste kaart gingen, niet die toffe in-fan LEDjes uit de 2000-serie liet zitten. Die kaart kreeg ook de kritiek dat ‘ie wat luider was, maar ja, dan had je wel nóg meer RGB.






Het grote probleem met overclocken in deze RTX 3000-generatie, ongeacht welk merk, is dat de praktische impact van zo’n OC best beperkt is. Het stroomverbruik gaat wel omhoog, en de kloksnelheid iets, maar in de praktijk? Low single digit verbeteringen zijn niet iets waar je heel warm van kan worden. Precies om die reden gaf Nada in de video al aan: Gigabyte, zorg dat de quiet bios gewoon een lagere power target heeft (in plaats van louter een ander fan profiel), zodat je voor mensen die geluid belangrijker vinden dan 2-3% performance met zo’n dikke kaart een écht ultiem stille oplossing biedt. Iets wat prima via een update kan, dus we leggen de vraag bij Gigabyte en weten uit ervaring dat ze hier wel eens oren naar hebben.






Conclusie


In een normale situatie, met RTX 3080 kaarten in de winkel voor de ca 700 euro die hij zou horen te kosten, zouden we wel met een scheef ook kijken naar deze 999 euro kostende Aorus Xtreme. Hij is weliswaar de snelste direct uit de doos, maar de verschillen zijn klein, en ondanks dat hij de dikste koeler heeft merken we daar niet direct veel van omdat het stroomverbruik onevenredig omhoog gaat met die overclocks. Je zal eigenlijk een serieuze handmatige overclock wens moeten hebben om dat extra koelpotentieel objectief te verdedigen, maar met de beperkte impact van dergelijke overclocks op deze generatie Nvidia chips staat dat concept onder druk. Het lijkt daarmee vooral een kaart voor liefhebbers die voor records willen gaan.

Normaliter zou ik de kaart dan vooral interessant vinden als je één of meerdere van de vele features zoekt. Zo zijn de zes uitgangen een unieke meerwaarde, en ook het LCD display kan dat zijn afhankelijk van je eigen wensen. Prijzige speeltjes bovenop een “normale” RTX 3080 zoals de meer gangbare RTX 3080 Gaming OC, maar desondanks is het meerwaarde. Zelf denk ik dat Gigabyte beter ook de RGB van de vorige generatie had kunnen aanhouden, zeker gezien de software met betrekking tot het schermpje (zo te zien niet alleen bij ons) wel eens de geest geeft, en juist die in-fan RGB maakt de Aorus Xtreme zo opvallend in het verleden. Maar goed: de looks moeten jullie zelf over beslissen.

In de huidige markt is het echter gewoon de vraag welke RTX 3080 beschikbaar komt. Nu zelfs instappers niet of nauwelijks te krijgen zijn, of soms al ruim 800 euro kosten, lijkt 1000 euro voor een RTX 3080 Aorus Xtreme opeens zo gek niet meer. Die opmerking zal niet iedereen lekker liggen want we hebben het wel over friggin’ 1000 euro kostende videokaarten, en ik schrijf het ook een beetje met tegenzin en in de hoop dat de markt snel bijtrekt, maar de realiteit is dat er veel mensen zitten te wachten op welke RTX 3080 dan ook, en dat voor velen een 1000 euro GPU gewoon geen extreme luxe meer is. En ja, als dit dan de kaart is die je kan halen, zeker als er geen extreem extra-premium op zit, dan heb je er wel een hele dikke, overcomplete, zij het ietwat stroom hongerige RTX 3080 uitvoering aan. Ik zou zeggen als je dan toch op deze uitkomt, geef dan meteen overclocken een goede kans, want daar heb je dan wel de koeler (en een 450W bios) voor.

Awards? Tja, een hele dikke kaart met wat duidelijke verbeterpunten en een hele hoge prijs? Recommended dan maar? Als je een RTX 3080 zoekt is elke RTX 3080 momenteel recommended I guess, en we zullen een RTX 3080 best-buy-guide herzien wanneer de situatie weer normaliseerd.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.