Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC


Met de lancering van de RTX 3080 en de RTX 3090 achter de rug kunnen we wel wat conclusies trekken. Zo is de RTX 3080 dé videokaart van dit moment: laat een 2080 Ti ruimschoots achter zich, speelt alle games soepel op snelle 1440p schermen, of comfortabel op 4K schermen. En de RTX 3090? Tja, 12% meer prestaties voor veel meer geld is een lastig verhaal, tenzij het geld niet uit maakt natuurlijk. Wil je meer weten over de preciese prestaties van de chips en alle nieuwe features, check dan onze reviews over de RTX 3080 of RTX 3090.

Maar goed, dat de 3000 serie interessant is staat niet ter discussie, en dan volgt de vraag: welke specifieke kaart is goed? In het verleden was de Gigabyte Gaming OC één van onze favorieten: leuke koeler, goede balans tussen koelprestaties en geluid, en bovenal leuk voor mijn Hollandse roots: ook niet té duur. Meer betalen voor iets goeds prima, maar we staan natuurlijk bekend om onze zuinigheid.

Over de prijzen kan ik vooralsnog helaas niet veel zeggen, die zijn door de tekorten overal een zooitje. Daarom moet de RTX 3080 Gaming OC van Gigabyte ons voorlopig maar gewoon op basis van objectieve prestaties overtuigen, al mag je ervan uit gaan dat hij toch iets goedkoper zal zijn dan de ASUS TUF Gaming OC en de MSI Gaming X Trio waar hij naast staat in de grafieken.

Liever een video? Astublieft:


Gigabyte Gaming OC


Alright, even de volledige focus op Gigabyte dus. En hun Gaming OC model is deze generatie wel wat veranderd. Hij is vooral een stuk groter en dikker dan voorheen. 32 bij 12,9 bij 5,5 centimeter maakt hem een flinke jongen. Hij is ook wat minder zwart, en wat meer grijs dan voorheen.



Die look staat mij wel aan, want het valt nog altijd prima te combineren. Wel vind ik de cutout voor de NV Link (RTX 3090 only) aan de linkerkant wat apart ogen, had van mij niet gehoeven. En als je heel veel RGB zoekt is deze van Gigabyte wat licht aangekleed, al zal de Aorus kaart daar voor gemaakt zijn.


Die 3090 heeft de NV Link connector links wel



Toch vind ik de Gigabyte uitvoering vooral heel goed: dik heatsink met contact op GPU, geheugen en VRMs, er zit een dual bios feature op (daarover meer bij de prestaties), en je krijgt naast de gebruikelijke drie DisplayPorts en één HDMI 2.1 port, nog één HDMI 2.1 port. En, de backplate is gewoon van metaal. Ik heb geen issues met MSI’s “graphene” (lees: graphene-plastic compound), maar metaal is nu eenmaal chiquer en steviger.


Prestaties


Waar het bij Gigabyte om gaat: hoe goed is die koeler eigenlijk? Nou, best goed:



Beide biossen tonen echt een prima gebalanceerde ervaring. De één is opvallend koel, de ander is opvallend stil, en beide slaan niet te ver door: de koele bios is nog altijd stil genoeg, en de stille bios koel genoeg. Zo heb je echt wat te kiezen.


Mocht je je afvragen waarom ik niet echt op de snelheid in ga: nou, dat ontloopt elkaar weinig. We zien wel wat boost clock verschillen, maar in scores zitten alle kaarten binnen ca 2% van elkaar. En dat zijn verschillen die je normaliter tussen twee samples van één model ook aan gaat treffen. Het is daarom vooralsnog veel te vroeg om te suggereren dat het ene merk sneller is dan de ander. Zouden we dat doen, dan zitten we volgend jaar met allemaal golden samples met top boost speeds. No thanks. Kortom, neem deze informatie met een korreltje zout:



Cheaten met koeler-efficientie is veel lastiger. Dus stellen we alle modellen in op 40 dBA op 50 centimeter, dat vinden wij een mooie maximale geluidsproductie tijdens het gamen, dan zien we dat ASUS en MSI nipt efficiënter zijn, maar dat het gat met de Founders Edition wel groot is. En het gat tussen die drie custom kaarten is dermate klein dat het praktisch gezien echt irrelevant is: die anderhalve graad stelt niet veel voor.




Conclusie


Sterker nog, dat minuscule verschil in efficiëntie stelt in mijn optiek niets voor naast het feature verschil. Dual Bios geeft je twee goede profielen, en een stukje veiligheid als je ooit je bios wilt flashen, een extra HDMI 2.1 poort is ook mooi, en Gigabyte’s grote klapper is de garantie. In de wetenschap dat deze kaarten elkaar zo weinig ontlopen, vergeet niet dat dit objectief natuurlijk gewoon een top prestatie is vanwege een RTX 3090-koeler op een RTX 3080 kaart, heeft dat extra, 4e jaar garantie (na registratie) in mijn optiek de aller grootste impact op jouw lange termijn ervaring.

Alle drie de titanen zitten dicht genoeg op elkaar dat je eigenlijk geen foute keuze kan maken, en als jij de looks van een andere kaart mooi vindt of niets zit in dual bios, dik prima. Maar tot zover échte voordelen gaan is een extra jaar zekerheid in mijn optiek wel het beste pluspunt dat een kaart kan scoren. Tenminste, mits de kaart verder geen fouten maakt, en dat is hier echt niet aan de orde. In een toekomstige roundup komen we nogmaals terug op alle modellen, althans nadat we meer informatie over echte prijzen hebben om zo te bepalen of ons vermoeden dat Gigabyte (zoals altijd) met hun Gaming OC ook prijstechnisch gaat concurreren, maar vooralsnog scoort Gigabyte zo punten om daar ook onze “Great Value” binnen te slepen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.