Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC review


Het jaar is 2022. Je ziet na ruim een jaar van tekorten eindelijk weer eens videokaarten op voorraad, en dat voor bedragen om en nabij de MSRP! Nvidia verkoop de Founders Edition voor zo’n 1200 euro, en voor de Gigabyte Gaming OC betaal je een meerprijs van zeg 100? 150 euro?

Het zou zo maar kunnen natuurlijk! Is het realistisch? Zien we signalen dat dit daadwerkelijk het geval gaat zijn over enkele maanden? Niet bepaald. Maar stel dat dit wel gebeurt, of stel dat je al je biergeld van het afgelopen jaar bij elkaar hebt gelegd en totaal niet wakker ligt van videokaarten van (momenteel dan) dik 2000 euro, is de Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC dan een kaart om naar te kijken?


De Gigabyte Gaming OC


De Gaming OC naam gaat al even mee. En zoals de meeste nerds vind ik dat wel fijn, dan weet je tenminste ongeveer wat je mag verwachten. Het idee achter deze kaart is dat hij wel wat dikker is dan referentiekaarten, met een flinke 3-fan shroud, maar dit is niet de serie waarin je bizarre features aan gaat treffen zoals in-fan RGB, extra schermpjes, of bizar-o-waterkoeling. Hij is “gewoon dik”, met een neutrale kleurstelling, mooie metalen backplate, en een klein beetje RGB.

Vergis je echter niet, de RTX 3080 Ti Gaming OC is een flinke jongen. Als je momenteel al een 2060 of 2070 Gaming OC hebt dan moet je niet vergeten dat de afmetingen van de hogere modellen een stuk forser zijn. Hoewel er nog wat grotere modellen op de markt zijn is de Gaming OC vergeleken met de Founders Edition al een beest.
De featureset is niet onaardig. Je krijgt de gebruikelijke fan-stop, er zit een dubbele bios op, en je krijgt achterop een extra HDMI poort vergeleken met de FE.


De Prestaties


Waar het natuurlijk om gaat zijn de prestaties. Waarbij we hier specifiek richten op de vergelijking tussen de verschillende RTX 3080 Ti uitvoeringen. Meer weten over de RTX 3080 Ti zelf? Bekijk dan deze video, of de review van de GeForce RTX 3080 Ti FE.


Waar Gigabyte het vooral flink beter doet zijn de prestaties op gebied van koeling en geluid. Met zowel de OC als de Silent bios heb je echt wat te kiezen. Of je krijgt een kaart die flink stiller is dan de FE, praktisch onhoorbaar zelfs, met alsnog flink betere temperaturen. Of je krijgt een kaart die grofweg even veel geluid maakt maar echt flink koeler is.Hoewel de thermal performance mooi is valt het concept “OC” een beetje tegen. Dit is iets wat we in de laatste jaren vaker hebben gezien, want de meeste videokaarten boosten uit zichzelf al enorm hoog mits de koeling het toelaat. De Gaming OC boost ruim boven zijn geclaimde spec en is ook zeker “factory OC”, maar de Founders Edition doet dat ook, en in de Silent Bios mode zien we praktisch dezelfde boost clocks. We zullen de komende tijd nog wat varianten testen, maar we gaan er gemakshalve vanuit dat je niet moet verwachten dat je met welke RTX 3080 Ti variant dan ook echt significant betere gaming performance krijgt. Die paar extra frames zijn fijn, maar dat verschil merk je nooit.Een mooi voordeel is het lagere verbruik van de Gigabyte kaart, iets wat we zien in stress tests maar ook in in-game testing. Een beetje verschil per sample is best gebruikelijk dus het kan puur silicon lotery zijn, het is echter ook mogelijk dat het PCB design van Gigabyte wat efficienter is. Dat zal de tijd moeten leren, maar tussen onze twee samples zien we een mooie winst.Conclusie


Kortom, vergeleken met de Founders Edition is de Gaming OC een stuk forser, koelt hij een heel stuk beter, en maakt hij het makkelijker om een onhoorbaar stil systeem te maken. Malaise terzijde, objectief is het verdomd cool dat we videokaarten hebben vandaag de dag die alle games op 4K comfortabel wegspelen en tegelijkertijd ook echt niet te horen zijn. Of het lagere verbruik sample specifiek is laten we nog even in het midden, maar we mogen een voorzichtige kanttekening plaatsen dat je op dat vlak wellicht ook wat wint. En je krijgt een extra HDMI poort, voor sommigen ook handig. In een vacuum is dit gewoon een hele mooie uitvoering van een beest van een chip, zonder echt te overdrijven: genoeg voor “recommended” dus.

De echte vraag is natuurlijk wat deze kaart straks gaat kosten, of je hem sowieso gaat kunnen kopen zelfs als je al je biergeld opgepot hebt, en of en wanneer de markt weer normaliseert. Voor iedereen die desperate genoeg is om een videokaart te kopen voor scalper prijzen, die reguliere winkels ook gewoon rekenen, is het fijn te weten dat dit een goed presterend product is. En wie weet zie je er straks een paar voor wat momenteel RTX 3080 prijzen zijn, in welk geval een RTX 3080 Ti een leuke upgrade is.

In theorie blijft de RTX 3080 natuurlijk de betere wat prijs-prestatieverhouding betreft. Maar die (SMRP) theorie is nog minder zinvol dan GPU reviews in 2021 eigenlijk zijn Echte conclusies wat betreft de prijs-prestatieverhouding tot andere kaarten in de markt en zelfs andere chips kunnen we vooralsnog gewoon niet trekken. Dat zal je echt van dag tot dag moeten doen. We zouden het graag anders zien, maar meer kunnen wij er ook niet van maken.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest

1 Reactie
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Hot13453
Hot13453
1 jaar geleden

Ben aan het orienteren om een 3080TI aan te schaffen alleen weet ik niet of ik het merk van Gigabyte of van MSI moet aanschaffen.

Wat zijn jouw ervaringen daarin als je kon kiezen? MSI of Gigabyte?
Zie veel verschillende reacties dat de kaarten van Gigabyte niet zo goed van kwaliteit zijn dan MSI?