Gigabyte GTX 1660 Gaming OC review

Nadat Nvidia de GTX 1660 Ti lanceerde was het natuurlijk wachten op de GTX 1660 non-Ti. Hoewel we met de 1660 Ti voor het eerst Turing kaarten rond de 300 euro zagen duiken is de realiteit simpel: veel van jullie kunnen of willen gewoon niet zo veel uitgeven aan een videokaart. Nvidia’s antwoord is de ietwat eenvoudigere GTX 1660 die een klein beetje op de specificaties inlevert en waar het duurdere GDDR6 geheugen plaats maakt voor goedkopere GDDR5. In onze video review legt Nada uit wat je mag verwachten van de GTX 1660, Gigabyte’s Gaming OC uitvoering, en beantwoorden we de vraag of dit de kaart is die je wilt kopen of niet.


Samenvatting

Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken. Als je verder scrollt vind je ook de specificaties en alle benchmarks op een rijtje.

Terwijl wij met de videokaarten bezig waren noemde ik de GTX 1660 vrij snel het resultaat van Nvidia’s professionale positioning skills. Hij is net wat sneller dan de GTX 1060 en RX 580. Nvidia zal je ongetwijfeld eraan willen herinneren dat deze kaart een lagere adviesprijs kent, maar dat neemt niet weg dat we geen mega performance sweep zien op dit prijspunt waar GTX 1060 en RX 580 modellen al een tijdje rondzweven. Het is genoeg, en hij is net zuiniger, en daardoor is de GTX 1660 simpelweg net de meest logische keuze als je een videokaart zoekt op dit prijspunt. Of je moet toevallig de games in AMD’s game bundle voor ogen hebben en het flink hogere stroomverbruik voor lief willen nemen. Ook voor upgraders van oude kaarten is er genoeg te winnen, denk aan VESA Adaptive Sync / Freesync support, lager stroomverbruik, en het feit dat kaarten als de 960 of ouder er niet bij in de buurt gaan komen.

Maar dat ‘net’ beter dan wat er al op de markt is zweert toch een beetje door bij ons, want enkel objectief de logische keuze zijn is niet iets waar we meteen dol enthousiast van kunnen worden. Als liefhebber willen we keihard overtuigd worden, en dat gebeurt niet. Het is het resultaat van AMD’s teleurstellende ontwikkeling op gebied van videokaarten dat we maar een klein stapje vooruit maken. Dat kunnen we Nvidia zakelijk niet kwaad nemen, maar kom op AMD geef eens gas.

Tot die tijd moeten we genoegen nemen met de huidige positie. Die overigens ook zeker niet slecht is. Vooral als we ons richten op de populairste games van dit moment als Fortnite en Apex Legends waar een kaart als dit echt meer dan genoeg kracht in huis heeft voor de hoogste settings, en ook voor wat dan ook de volgende grote hype zal zijn. Bewust van het feit dat velen van jullie simpelweg nooit meer dan dit bedrag zullen uitgeven aan een videokaart wil ik dan ook benadrukken dat je hier dan ook echt een prima kaart mee in huis haalt.

Dat neemt echter niet weg dat de GTX 1660 Ti enorm veel druk zet op deze GTX 1660. Gemiddeld 20% sneller voor 20% meer geld is een gebalanceerde deal, maar op de totale kosten van een game systeem? Een typisch systeem met dit soort kaarten zal 750 tot 1000 euro kosten, en dan heb je het over een paar procent meer voor een grote performance upgrade. En die performance upgrade die gaat ook goed van pas komen op die cruciale 1080p resolutie waar deze kaarten op richten. Althans als je de zwaarste games van dit jaar en volgend jaar wil spelen op maximale grafische settings. Kijk je vooral voor Apex Legends, esports games en wat dan ook de volgende hype wordt? Nogmaals, dan hoeft het niet, maar als die die paar tientjes ergens kan vinden? Kijk dan naar die GTX 1660 Ti voor extra headroom voor de toekomst.

Wat de Gigabyte Gaming OC betreft, die doet eigenlijk gewoon wat we zouden verwachten. Goed zichzelf overclocken, keurig koel blijven, en de geluidsproductie goed temmen. We moeten zien wat de concurrentie brengt, maar elke meerprijs boven dit model zal lastig te verdedigen zijn, of het moet puur op looks en RGB aan gaan komen. Het is vooral aan Gigabyte om nu te zorgen dat deze nette GTX 1660 uitvoering uit de buurt van die aantrekkelijke GTX 1660 Ti blijft. Als je echter voor de GTX 1660 wil gaan omdat die al duur genoeg zijn durven we dit wel een veilige aanrader te noemen:


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.