Gigabyte kondigt Z590 Aorus Tachyon aan


Gigabyte heeft een nieuw moederbord aangekondigd. Het gaat om de Z590 Aorus Tachyon, een high-end E-ATX moederbord welke gefocust is op overclockers. Het ontwerp van het moederbord is geoptimaliseerd voor open-air testbenches. Het moederbord beschikt over een krachtige CPU VRM oplossing met 12 VRM-phases, elk met 100A DrMOS en volledige Tantalum capacitoren. Stroom is afkomstig van twee 8-pin EPS connectoren.

Het bord beschikt over 1-DIMM-per-channel (1DPC) geheugen, verdeeld over slechts twee DDR4-geheugensloten. Deze geheugentopologie is volgens de fabrikant geschikt om de hoogst mogelijke frequenties te behalen. Daarnaast beschikt het moederbord over fysieke bedieningselementen voor een aantal overclock-vriendelijke voorzieningen, waaronder een BIOS profiel selectie, een koude herstart en LN2 optimalisatie.


Uiteraard zijn ook uitbreidingssloten aanwezig. Zo beschikt de Gigabyte Z590 Aorus Tachyon over vier PCIe x16 sloten. Twee van deze sloten zijn Gen 4 wanneer gecombineerd met een 11de generatie Rocket Lake processor, en draaien ze op oftewel x16/NC of x8/x8. De overige twee sloten zijn PCIe 3.0, zijn verbonden met de Z590 chipset en draaien op x4/x1. Daarnaast zijn er drie NVMe-sloten aanwezig, waarvan één PCIe 4.0 x4 in combinatie met een Rocket Lake processor. De overige sloten draaien altijd in PCIe 3.0 x4.

Voor netwerkverbindingen is er de keuze uit een 2.5Gbit/s Ethernet-verbinding (Intel I225V) of Wi-Fi 6E (Intel AX210). Geluid wordt voorzien door de Realtek ALC1220-VB.

Wanneer de Gigabyte Z590 Aorus Tachyon in de schappen ligt, is nog niet bekend. Tevens heeft Gigabyte op het moment van schrijven nog geen adviesprijs gedeeld, al is hij momenteel te reserveren voor €549 bij een Nederlandse webshop.Bronnen: Gigabyte

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.