GIGABYTE lanceert servers en workstation voor nieuwe generatie AMD EPYC


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van GIGABYTE

GIGABYTE heeft recent een lijn servers en workstations aangekondigd welke de nieuwe AMD EPYC™ 9004-processors zullen ondersteunen. Een nieuw x86-platform, een nieuwe socket en verschillende nieuwe technologieën boden GIGABYTE nieuwe kansen om producten op maat te maken voor datacenters. Tot nu toe heeft GIGABYTE tweeëntwintig nieuwe servers en moederborden uitgebracht ter ondersteuning van de nieuwe AMD “Zen 4”-architectuur. Zowel single-socket als dual-socket opties zijn beschikbaar om big data en digitale transformatie te verwerken.

AMD EPYC 9004-serie processor
De nieuwe 4e generatie AMD EPYC-processors bieden substantiële rekenprestaties en schaalbaarheid door een hoog aantal cores te combineren met indrukwekkende PCIe en geheugendoorvoer. In termen van kant-en-klare prestaties bleek AMD volgens schattingen dat 4e generatie AMD EPYC-CPU’s de best presterende serverprocessors ter wereld zijni. Met de vooruitgang naar 5nm-technologie en andere performante innovaties, verhuizen de nieuwe AMD EPYC 9004-serie processors naar een nieuwe SP5-socket. De nieuwe architectuur maakt de weg vrij voor snellere gegevensinzichten met hoge prestaties en ingebouwde beveiligingsfuncties, en dit platform richt zich op HPC, AI, cloud, big data en algemene bedrijfs-IT.

M-serie
Voor de nieuwe generatie krachtige AMD EPYC-processors zijn alle nieuwe GIGABYTE-servermoederborden ontworpen om de volledige line-up van 4e generatie AMD EPYC-processors van 16 tot 96 cores te ondersteunen. Alle boards hebben 24 DIMM-slots in de E-ATX MZ33 en MZ73, die 5 mm groter is dan E-ATX. Voor GPU-ondersteuning, omdat GPU’s die PCIe 4.0 gebruiken nog steeds ten koste gaan van de goede prestaties en versnellers die PCIe Gen5 ondersteunen nog niet populair zijn, heeft GIGABYTE twee MZ73-configuraties gemaakt. De LM0 heeft vier uitbreidingsslots die PCIe 5.0 x16 zijn, terwijl de LM1-slots PCIe 4.0 x16 zijn.

R-serie
Als het gaat om de servers uit de R-serie die een meer traditioneel gebalanceerde configuratie hebben, behalve het aantal sockets, is opslag de belangrijkste onderscheidende factor. De nieuwe 1U- en 2U-servers bieden ondersteuning voor 2,5-inch of 3,5-inch schijven en variëren afhankelijk van het aantal schijven en het soort opslagprotocol dat wordt ondersteund. Met name de R263-Z33- en R283-Z93-servers ondersteunen twee dual-slot GPU’s.

G-serie
Voor AI-training en andere workloads die een extreem niveau van parallelle verwerking nodig hebben, schittert de voor accelerators geoptimaliseerde G-serie door zijn vermogen om zware GPU-rekenprestaties te ondersteunen. De 2U G293 is ook een dual-socket-systeem dat acht GPU’s ondersteunt (PCIe 4.0 x16 of PCIe 5.0 x8). Beide systemen maken gebruik van redundante voedingen die zijn geclassificeerd als titanium voor de hoogst mogelijke efficiëntie.

H-serie
Multi-node servers voor HPC en HCI hebben alles te maken met de juiste balans tussen CPU-rekenprestaties en opslagcapaciteit. De H273-Z80 ondersteunt het maximale aantal 2,5-inch schijven, tot vierentwintig, aan de voorkant van de behuizing. Elk van de acht CPU-sockets ondersteunt AMD EPYC 9004-processors tot 240 W TDP. Aan de andere kant ondersteunt de H273-Z82 acht CPU’s met een TDP van 400 W en doet dit door de luchtstroom te vergroten door enkele schijfposities en een van de twee onopvallende slots te verwijderen. Met deze opties in de H-serie kunnen gebruikers de ideale implementatieoplossing kiezen.

E-serie
In tegenstelling tot traditionele servers met een diepte van 700-800 mm, hanteert de E-serie een benadering met minimale voetafdruk, waardoor deze bij uitstek geschikt is ver van het datacenter en aan de rand van het netwerk om latentie te verminderen. De E283 is de eerste server uit de E-serie die dubbele sockets ondersteunt, terwijl de E263 en E163 onze gebruikers ondersteunen met enkele socketopties, en met name de E263 ondersteunt twee dual-slot versnellers, terwijl de dichtere 1U E163 FHHL-slots heeft.



Bronnen: GIGABYTE

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.