GIGABYTE lanceert tweetal RTX 3090 Ti grafische kaarten


Met de lancering van de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti net achter de rug wordt het tijd voor de fabrikanten om hun eigen versies van deze kaart uit te brengen met custom koelers. Na ASUS volgt nu GIGABYTE met een tweetal versies van dit nieuwe flagship-model grafische kaart. Net als alle andere fabrikanten is GIGABYTE heel voorzichtig en noemt nog geen adviesprijs, al hinten de laatste geruchten op een bedrag van minstens 3000 euro.

Begin persbericht van GIGABYTE

GIGABYTE heeft recentde nieuwste en meest hoogwaardige grafische kaarten uit de GeForce RTX™ 3090 Ti-serie aangekondigd, aangedreven door NVIDIA Ampere™-architectuur: AORUS GeForce RTX™ 3090 Ti XTREME WATERFORCE 24G en GeForce RTX ™ 3090 Ti GAMING OC 24G. De GeForce RTX™ 3090 Ti is ontworpen voor de meest veeleisende gamers, contentmakers en datawetenschappers en beschikt over een recordbrekende 10.752 CUDA-cores en beschikt over 78 RT-TFLOP’s, 40 Shader-TFLOP’s en 320 Tensor-TFLOP’s aan kracht. En hij zit boordevol 24 GB van het snelste 21 Gbps GDDR6X-geheugen, met een geheugenbandbreedte van 1 TB/s.

Met de komst van de GeForce RTX™ 3090 Ti grafische kaarten, speelt de thermische oplossing van de grafische kaarten een belangrijke rol vanwege de eis van een hoger wattage dat nodig is om de volledige computerprestaties van de kaarten te ontketenen. GIGABYTE biedt zowel WATERFORCE als WINDFORCE thermische oplossingen, beide voldoen aan de uiteenlopende eisen en behoeften van de grafische kaarten voor de gebruikers. AORUS XTREME WATERFORCE grafische kaart is ontworpen voor gebruikers die op zoek zijn naar de beste prestaties en stille ervaring van een vloeistofgekoelde grafische kaart. Het wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerde vloeistofkoeloplossing die is ontworpen voor een optimale en stabiele werking. GAMING OC grafische kaart, een klassieke en populaire grafische kaart van GIGABYTE, richt zich op prestaties en stabiliteit waardoor deze geschikt is voor veel verschillende doelgroepen. Beide series kaarten kunnen diepgaande AI-computing en heavy-duty 3D-creatie uitvoeren.

AORUS XTREME WATERFORCE – Xtreme Professional, Xtreme Cooling
De AORUS GeForce RTX™ 3090 Ti XTREME WATERFORCE 24G grafische kaart is uitgerust met een optimale 360 ​​mm aluminium radiator, die het oppervlak en het volume vergroot voor verbeterde thermische efficiëntie, en drie 120 mm ventilatoren met dubbele kogellagers die de grafische kaart stabiel en koel houden onder hoge overklokt. De grote koperen plaat raakt direct de GPU, VRAM en andere kritische onderdelen aan, wat de warmtegeleiding efficiënt verbetert.

De stevige FEP-buis minimaliseert het verlies van water en heeft een hoge thermische stabiliteit en een hoge druktolerantie om de levensduur en duurzaamheid van het product aanzienlijk te verlengen. De buislengte van 460 mm helpt de radiatorinstallatie op de boven- en voorpanelen van de pc-behuizing, de buizen zijn aan de achterkant van de kaart gebouwd, wat interferentie met de CPU-koeler kan voorkomen. Bovendien is het oppervlak van de grafische kaart visueel gemarkeerd met verschillende materialen, geborstelde en gespiegelde texturen, wat de kaart een hoogwaardige, professionele en luxe uitstraling geeft.

GAMING OC – Hoge prestaties en efficiënte koeling
De GeForce RTX™ 3090 Ti GAMING OC 24G is voorzien van het WINDFORCE 3X-koelsysteem, dat bestaat uit drie unieke bladventilatoren, afwisselend draaien, een dampkamer, 8 composiet koperen heatpipes, een actieve 3D-ventilator en schermkoeling. Deze koeltechnologieën zorgen voor een zeer efficiënte warmteafvoer en houden de grafische kaart ook op elk moment op een lage temperatuur, wat resulteert in hogere en stabielere prestaties. De verbeterde unieke bladventilatoren hebben de hoek en de vorm van de ventilatorbladen nauwkeurig afgesteld, gekoppeld aan de driehoekige ventilatorrand en 3D-streepcurve op het ventilatoroppervlak om de luchtstroom soepel te geleiden.

De verbeterde koelventilatoren kunnen een grotere hoeveelheid luchtinlaat genereren bij dezelfde ventilatorsnelheid. Met het ontwerp met dubbele kogellagers heeft de structuur een beter warmte-uithoudingsvermogen en efficiëntie dan de hulsstructuur. De middelste ventilator draait achteruit om de luchtstroom te optimaliseren voor warmteafvoer, waardoor efficiëntere prestaties bij een lagere temperatuur mogelijk zijn. De dampkamer raakt direct de GPU, VRAM en MOSFET’s aan. Het brengt de warmte die wordt gegenereerd door de binnenkernen efficiënt over naar de koele zone van het koellichaam. Vervolgens verlengt schermkoeling het koellichaam om de luchtstroom door te laten, wat zorgt voor een betere warmteafvoer en lage werktemperaturen voor de hele grafische kaart.

Met de ingebouwde dubbele BIOS-switch kunnen gebruikers zonder software kiezen tussen OC- en SILENT-modus op basis van hun behoeften. Beide modi bieden de optimale instellingen die zijn afgestemd door GIGABYTE, wat een handige en flexibelere functionaliteit biedt. Bovendien drukt de metalen afdekking met het geborstelde en spiegelende oppervlak de kunst van textuur uit, waardoor de kaart esthetischer en meer geschikt is voor gebruikers die de voorkeur geven aan het elegante en eenvoudige ontwerp.

GIGABYTE grafische kaarten gebruiken het meerfasige voedingsontwerp om de MOSFET’s bij lagere temperaturen te laten werken. Bovendien biedt dit ontwerp bescherming tegen oververhitting en taakverdeling voor elke MOSFET. De Ultra Durable gecertificeerde smoorspoelen en condensatoren zorgen voor uitstekende prestaties en een langere levensduur van het systeem. De achterplaat versterkt niet alleen de algehele structuur, maar voorkomt ook dat de printplaat buigt of valt.Bronnen: GIGABYTE

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.