Gigabyte Radeon RX 6600 Eagle Review


Vandaag brengt AMD hun nieuwe “meest betaalbare” videokaart uit, de Radeon RX 6600. Een kaart die een adviesprijs kent van 349 euro maar naar alle waarschijnlijkheid tegen de 600 aan zal hikken in het reguliere kanaal. Dat maakt hem overigens alsnog de goedkoopste current gen videokaart van dit moment, maar maakt dat hem ook een goede deal? Dat zoeken we uit vandaag.

Liever een video? Ik denk van wel:


Wat is de Radeon RX 6600


Technisch gezien is de Radeon RX 6600 geen nieuwe chip, het is een RX 6600 XT met een paar cores minder, iets lagere clocks en iets trager geheugen. Wel gewoon 8 GB overigens, dus dat is zat.. Kortom, chips uit de fabriek die net niet aan de 6600 XT eisen voldoen krijgen op deze manier een goede bestemming. Positieve bijkomstigheid, een lagere TDP, waat gunstig is voor mensen met voedingen die op het randje zitten, of behuizingen hebben met slechte airflow.





De Gigabyte Eagle


De kaart die wij testen vandaag is de Gigabyte Eagle uitvoering, want er bestaat geen referentiekaart. De Eagle is een recht-toe-recht-aan kaart wat features betreft. Kortom hij is groot genoeg dat het lijkt dat je een “echt dikke” videokaart in je systeem hebt, maar dat is het ook wel. Verwacht geen high-end features als dubbele biossen, extra headers, et cetera. Maar eerlijk is eerlijk, dat moeten RX 6600 kopers niet willen. Dit oogt leuk, is groot genoeg zonder te overdrijven, en stopt de fans in idle. Voor de rest moet een RX 6600 gewoon zo goedkoop mogelijk zijn.




Games


Waar het wel om gaat? Performance. We kijken naar 15 games op 2 resoluties. Daarbij pakken we de 2060 SUPER, 3060, 3060 Ti en de RX 6600 XT erbij:
















Hoe verhouden de kaarten zich?


Om te concluderen hoe de RX 6600 zich verhoudt moeten we even wat (dag)prijzen erbij pakken.


De RTX 2060 SUPER is momenteel nauwelijks te vinden. De RTX 2060, die normaliter 10-15% achterloopt op de 2060 SUPER die je in de grafiek ziet, kost rond de 550-600 euro, exact de prijs die we verwachten te zien. Gezien de RX 6600 op 1080p grofweg even snel is als de SUPER lijkt hij daarmee de betere deal dan de RTX 2060 non-SUPER voor hetzelfde geld. Op 1440p wordt het krapper, maar ik vind beide kaarten eigenlijk geen 1440p kaart, dus dat is een vrij zinloze discussie.


Vergeleken met de 3060 loopt de RX 6600 iets achter, maar 8% op 1080p terwijl de 3060 15-20% duurder is is een prima positie. Nou ja, minder-ruk positie dan de 3060. Ray-tracing voordelen van de 3060 vind ik geen argument op dit performance punt, NVENC support voor stream-wensen kan dat echter wel zijn.


De grote uitdager voor de 6600 is de RX 6600 XT, want dat is momenteel de goedkoopste kaart op de markt dus de kans is klein dat de non-XT daar ver onder gaat zitten. Gezien de XT 17-20% sneller is is dat een lastige situatie voor de nieuwe 6600. In dat geval zouden wij 100% de RX 6600 XT kopen, de RX 6600 dient 20% (of meer) goedkoper te zijn.


De RTX 3060 Ti is wel een echt andere klasse, die vinden we vanaf ca 750 euro op dit moment. Veel te veel geld eigenlijk, maar als een 6600 straks 550-600 euro kost is die stap naar 750 niet eens zo heel gek. Dat levert je dik 30% meer performance op op 1080p, en 44% meer op 1440p. Als je het geld kan missen krijg je daar wel echt een veel betere GPU voor terug.


Overige zaken


Uiteraard komt er meer bij kijken dan alleen performance. Zo is het stroomverbruik absoluut een voordeel voor de RX 6600. Je hebt overigens nog altijd een 8-pin connector nodig dus ik betwijfel of er veel systemen zijn die wel een RX 6600 XT kunnen huisvesten en geen RX 6600, maar hey, misschien ben jij het. Overigens begint de RTX 3060 Ti wel weg te lopen hier, dus voor bezitters van so-so 450 Watt voedingen is dat wel een overweging.


Zonder andere 6600’s te kunnen vergelijken is het lastig te zeggen hoe goed de Eagle is, maar op zichzelf en in een vacuum heeft zo’n koeler natuurlijk geen problemen met zo’n zuinige chip. We zien load temps rond de 60 graden, oftewel de koeler wordt nauwelijks warm. Meer uitgeven dan dit lijkt in elk geval overbodig.


Een ander punt is het feit dat AMD nu ook mee doet in upscaling-land. Het heeft even geduurd voordat DLSS van Nvidia echt de moeite was, maar inmiddels is het echt een mooie feature geworden. AMD heeft pas enkele maanden FSR in huis, dus ze lopen nog iets achter wat betreft ondersteuning, althans in games die wij zelf spelen, maar het is echt bewonderingswaardig hoe veel gamers (en engines!) inmiddels support bieden. En dat in zo’n korte tijd.



Ik blijf erbij dat FSR (en DLSS) geen argumenten zijn om opeens een 4K monitor aan te bevelen, maar als jij er al één hebt voor je werk of creatieve taken, dan is het zeker mooi dat je nu meer en meer games in 4K kan spelen. Far Cry 6 bijvoorbeeld werkt harstikke prima met FSR aan, en ziet er (op Ultra / Quality) ook echt goed uit. Als AMD deze sterke lijn door zet dan verwachten we dat bij de volgende GPU release upscaling wel eens een voordeeltje van AMD kan gaan worden, mits ze veel games blijven toevoegen uiteraard.

Op gebied van Ray Tracing wint Nvidia het voorlopig uiteraard, maar laten we eerlijk zijn, je kijkt naar de goedkoopste nieuwe chip omdat je gewon wilt gamen. Ray Tracing is leuk voor mensen met dikke videokaarten, het feit dat de RX 6600 (of eigenlijk AMD) dat vooralsnog beperkt doet vind ik totale bijzaak hier. Op een RX 6900 XT vind ik dat een ander verhaal, maar hier niet.


Conclusie


De enige GPU waar we echt blij van zouden worden is er één die echt voor een mooie MSRP te koop zal zijn. Dat is voorlopig niet aan de orde, dus moeten we elke GPU maar op een scorebord zetten waar in het gunstigste geval 50 gradaties van k*t op staan. Wat hoewel het positief is dat we (op basis van de eerder genoemde verwachte straatprijs van 550-600 euro) kunnen concluderen dat de RX 6600 vermoedelijk aantrekkelijker is dan een (even dure) OG RTX 2060 of een momenteel veel duurdere RTX 3060, blijft het natuurlijk gewoon totaal prut om dit soort prestaties te krijgen bij een kaart van 500 euro. Overigens is dat geen sneer richting AMD, ik zou ook niet weten wat ze anders hadden kunnen doen. Dit is tenslotte gewoon een chip die net niet goed genoeg is voor een RX 6600 XT, dus waarom niet ene iets voordeliger model ervan maken. Het feit dat de hele supply chain daar vervolgens elke euro uit knijpt kunnen we AMD echt niet serieus aanrekenen, daar zitten vele schuldigen aan.

Kijken naar de adviesprijs heeft ook weinig zijn, dan zou ik moeten stellen dat AMD een matige prestatie biedt vergeleken met de RTX 3060 die hetzelfde zou moeten kosten. Maar in de praktijk kost die echter nu al veel meer dan een RX 6600 XT, dus dat zegt ook helemaal niks. Kortom, het enige wat ik dan kan zeggen is wat hij zou moeten kosten, of wanneer je deze kaart moet overwegen. Wat hij moet kosten? 250-300 euro. Ontwaak ik weer uit dromenland, dan moet hij ruim onder de RX 6600 XT komen te liggen. 20% lager, 25% idealiter. Dat zou, met huidige 6600 XT prijzen vanaf 600 euro, dus ergens onder de 500 euro moeten zijn. Op dat moment is het de goedkoopste “nieuwe” videokaart die alle games op 1080p speelt met wat headroom, en een betere deal dan praktisch alle andere kaarten. Nog altijd een zure aankoop, maar als jouw RTX 3090 is overleden door New World te spelen dan heb je in elk geval “iets” voor minder geld dan de alternatieven.

Wat ik verwacht dat er gaat gebeuren is dat de nieuwe RX 6600 maar enkele tientjes onder de RX 6600 XT komt, simpelweg omdat er mensen zijn die de goedkoopste pakken ongeacht hoe klein het prestatiegat met de eerstvolgende upgrade is. Als dat het geval is is mijn advies simpel: Stel je GPU aankoop uit. Is dat echt geen optie, doe jezelf dan een plezier en geef net wat meer uit aan een RX 6600 XT die significant sneller is, of overweeg een RTX 3060 Ti; wel weer een stukje duurder, maar ook veel krachtiger wat vooral op 1440p onmisbaar is.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.