Gigabyte Radeon RX 6900 XT Gaming OC Review


Wanneer wij momenteel naar nieuwe videokaarten kijken blijven we achter met een enorm nare smaak. Hoe goed ze ook mogen zijn, het feit dat velen van jullie staan te springen om er één te kopen en ze gewoon niet te koop zijn, of voor bizarre prijzen aangeboden worden, is natuurlijk helemaal niet leuk.

Maar wanneer we een kaartje kunnen testen moeten we dat toch niet afslaan, het is namelijk nog altijd beter om te weten hoe kaarten verhouden. Of je nu een pre-order wilt plaatsen, of deze informatie in de toekomst gebruikt, er valt niets te winnen door ze niet te reviewen.

Dus is de Gigabyte Radeon RX 6900 XT Gaming OC aan de beurt, Gigabyte’s mid-range uitvoering van AMD’s top-end chip. Prijzen en beschikbaarheid? Laten we het daar maar gewoon niet over hebben.


De Kaart


Als je iets van GPU content hebt gezien de afgelopen maanden dan zal dit design je niet verrassen. Net als alle andere fabrikanten gebruikt Gigabyte hetzelfde design op meerdere chips, dus deze uitvoering kenden we al van o.a. de RTX 3070. Vreemd genoeg niet van de RTX 3080 en RTX 3090, die nog iets grotere varianten van deze koeler mee kregen. De Gaming OC uitvoering is netjes, met drie fans en een metalen backplate en een beetje RGB (logo), maar is verder niet heel extreem. Niet dat hij per sé groter moet van mij, met 28,6 cm is het een forse jongen, en gewoon een nette kaart.
Belangrijk te weten is dat je drie 8-pin aansluitingen nodig hebt, en aan de achterkant twee DisplayPorts en twee HDMI 2.1 uitgangen krijgt. En je krijgt een bios switch, dan kan je kiezen tussen de default en het stille profiel. En de fan-stop feature ontbreekt uiteraard ook niet voor onhoorbare werking bij licht gebruik.
Prestaties


Veel hebben we nog niet om te vergelijken, de RX 6900 XT’s stromen nog niet echt binnen. Gigabyte moet dan ook vooral laten zien beter te zijn dan het referentiemodel. En dat lukt aardig: hij klokt nipt hoger.Niet dat je daar in games wat van merkt. Shadow of the Tomb Raider (1440p High) gaat van 179 naar 180 FPS, en Metro Exodus (1440p Ultra) gaat van 106 naar 107 FPS bijvoorbeeld. Daarvoor hoef je het niet te doen. Wil je meer weten over de AMD Radeon RX 6900 XT en de prestaties die je van die chip kan verwachten? Kijk dan deze video:

De referentiekaart werd echter wel flink heet, met een hotspot temp van ca 95 graden. AMD zegt dat dit binnen spec is, maar ik vind de 10 graden lager op de Gigabyte kaart toch een heel stuk fijner! En ook de core temp gaat 6 graden omlaag.


Om dat mogelijk te maken maakt de Gigabyte kaart echter wel iets meer geluid, al scheelt het niet heel veel.


Belangrijker is echter dat bij een vaste geluidsproductie de Gigabyte kaart alsnog significant efficienter is, zeker wanneer je ziet dat het stroomverbruik ook nog iets hoger is, de koeler moet dus iets harder werken. Maar de koeler is dus een duidelijke klasse beter dan het referentiemodel. En mocht je per se stilte willen, dan kan je altijd de Silent Bios nog gebruiken natuurlijk, maar ik zou het standaard profiel lekker laten staan, dan heb je mooiere temps.

Conclusie


Goed, de Gigabyte Gaming OC uitvoering is dus gewoon een klasse beter dan het referentiemodel. Die was prima, maar dit is gewoon net even beter, vooral wat de temps betreft. Voor de extra snelheid hoef je het niet te doen, daar merk je weinig van. Maar dat is inmiddels een feit voor praktisch elke GPU chip van dit moment.

In een normale wereld zou je dan wat meer betalen voor deze betere Gaming OC uitvoering, en dat zouden wij dan ook aanraden om te doen. Op dit moment is de markt echter royaal verne.. verpest. Of met bizarre prijzen, of omdat ze gewoon helemaal niet te koop zijn. Dat maakt de beste RX 6900 XT vooralsnog díe kaart die je daadwerkelijk kan kopen, of maak daar maar gerust videokaart van, want de tekorten raken alle fabrikanten en alle prijsklasses. Het is lastig om te zeggen wat wijsheid is, maar dat wij niet staan te springen om RX 6900 XT kaarten aan te raden voor 1500 euro lijkt mij vanzelfsprekend. Aan de andere kant: als je er echt één moet hebben en je hebt geen keuze? Lastig.

Maar, mocht je een keer een mooie pre-order kunnen plaatsen, of lees je dit over een paar maanden en is de markt genormaliseerd: in een normale situatie zou dit een nette, gebalanceerde uitvoering zijn van de RX 6900 XT:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.