Gigabyte Radeon RX 6950XT Gaming OC Review


Vandaag is de lancering van het nieuwe topmodel van AMD, de AMD Radeon RX 6950 XT. Opvolger van de Radeon RX 6900 XT dus, of beter gezegd een refresh want de echte opvolger (Raadeon RX 7000 series) komt als het goed is later dit jaar pas ergens. Maar een nieuw topmodel is een nieuw topmodel, en daar willen we natuurlijk wel even naar kijken.

Hoewel er wel referentiekaarten van AMD te koop zullen komen van de RX 6950 XT worden ze helaas niet naar reviewers uitgestuurd. Daar denk ik natuurlijk wat van, maar de tijd zal leren of daar wat achter zat. Gelukkig was Gigabyte wel rap van de partij met hun nieuwe RX 6950 XT Gaming OC, en die bleken na enkele jaren hun welbekende Gaming OC koeler een flinke upgrade te hebben gegeven.

Dubbel feest dus zou je denken? We gaan het ontdekken:


What’s new AMD?


De update van AMD vandaag is eenvoudig samen te vatten: Er zijn drie nieuwe kaarten, en deze Radeon RX 6×50 kaarten heeft sneller geheugen meegekregen dan hun voorgangers. En zoals je in het onderstaande overzicht (credits Videocardz) kan zien brengt dat met zich mee een kleine bump in het stroomverbruik, plus een bump in de adviesprijs. Nu is de adviesprijs nauwelijks relevant meer tegenwoordig, maar het houdt wel in dat je er van uit mag gaan dat deze nieuwe opties simpelweg iets boven de oude modellen zullen plaatsnemen.


Wat betekent dat precies voor je prestaties? Die vergelijking is niet helemaal eerlijk te maken tussen een flink dikke Gigabyte Gaming OC uitvoering van de RX 6950 XT en de meer bescheiden RX 6900 XT Reference card. Vandaar ook mijn vermoeden dat er bewust is gekozen voor “extra snelle” 3rd party samples deze lancering.


Enfin, werken met de tools die je tot je beschikking hebt, en dan zien we dat er desondanks toch een aardig gat zit tussen deze twee kaarten. In sommige games op 4K benaderen we de 10%, in anderen blijft het wat meer bescheiden, terwijl het voordeel op lagere resoluties af neemt: sommige games zijn zelfs op 1440p (High) al CPU limited, helemaal zodra we upscalers in overweging nemen:


Als we redelijk safe stellen dat je ca de helft van het verschil uit de geheugenboost, en ca de andere helft uit de hogere clocks van de dikkere koeler haalt, dan heb je een aardig beeld van de realiteit. Uiteraard wisselt het per game, de een is gevoeliger voor rapper geheugen dan anderen, maar zo wordt duidelijk dat we het over een relevante maar bescheiden stapje vooruit hebben.

5% is ook grofweg het voordeel wat de RTX 3080 Ti boven de RX 6900 XT heeft op dit moment, althans in onze testen met een Intel CPU; AMD’s eigen testen met een Ryzen 5800X3D (en daarmee smart access memory) plus een voor hun gunstigere game line-up geven hun een voordeel. Uiteraard wisselt het nog sterk per game, waarbij de RX 6950 XT in games die AMD beter ligt zelfs de RTX 3090 Ti voorbij streeft, maar samenvattend loopt hij redelijk nek-aan-nek met een eveneens dikke RTX 3080 Ti. En laten we niet vergeten eh, we hebben het over enkele van de dikste videokaarten die je kan kopen, kaarten die 4K games soepel draaien met mooie hoge settings.


In princiepe mooi voor AMD, gezien deze exacte kaart 1299 euro moet kosten en de RTX 3080 Ti op dit moment 1379 euro kost. Echter vind ik het maar de vraag of dat een groot genoeg voordeel gaat zijn. AMD is weliswaar grote stappen aan het maken met hun upscaling (FSR), maar ze lopen nog achter wat RT performance betreft en de diepe integratie van Nvidia in veel grote titels met DLSS is ook een voordeel wat het groene monster nog heeft. Ook dat is best logisch, want ze lopen daar een paar jaar mee voor op AMD, en als grotere club hebben ze zichtbaar meer vingers in de pap bij verschillende game devs. Maar logisch of niet, jij moet voor jezelf bepalen wat je daar van vindt: je zou kunnen stellen dat je daar als consument (van Nvidia althans) gewoon van profiteert en dus beter af bent, of je kan stellen dat het broodnodig is dat er voldoende concurrentie is en liever AMD een warm hart toedraagt in de wetenschap dat zij momenteel ook heel hard bezig zijn met het toevoegen van betere upscaling in tientallen games.


Hoe je het ook went of keert echter, als het op streamen (NVENC) of video editten aan komt, op dat vlak heeft Nvidia gewoon de overhand. Het is wachten op de 7000-serie om te zien of daar een significante verschuiving in gaat komen.

Wellicht off-topic, maar ik vind het wel relevant in het geheel. Een wellicht grotere issue is de -perceptie- bij een groot aantal mensen dat Nvidia simpelweg het betere product heeft. Deze poll van Nada met op moment ca 500 votes geeft het denk ik duidelijk weer: zelfs bij een relatief fors prijsvoordeel pakken meer dan 2 op de 3 toch de Nvidia kaart (in dit segment:

In hoeverre dat terecht is laat ik in het midden, net als de impact wat de 6950 XT op dat plaatje zou hebben.

What’s new Gigabyte


De grotere verandering vandaag komt van Gigabyte. Hun “Gaming OC” lijn gaat al vele jaren mee, en de laatste jaren zat er eigenlijk maar weinig verandering in die modellen. Met deze RX 6950 XT is dat eindelijk wel zo, en zien we een flink grotere, flink dikkere, en flink strakkere uitvoering. Het DNA van de Gaming OC familie is duidelijk aanwezig, maar het is gewoon een stap vooruit. Naast de RTX 3090 Gaming OC is deze nieuwe AMD uitvoering echt een heel stuk aantrekkelijker.


Links: RTX 3090 Gaming OC, Rechts: RX 6950 XT Gaming OC






Omdat het nog altijd één van de betaalbaardere versies moet worden is en blijft de featureset redelijk bescheiden. We krijgen een dubbele bios, de fans stoppen bij beperkt gebruik voor stille werking buiten games, en de RGB is beperkt tot een logo en een lijntje. Het is een beest, maar verwacht geen Aorus Xtreme achtige RGB of Display tafarelen.






Maar dat hoeft ook niet, zolang de performance maar goed is, en daar vinden we wellicht het grootste voordeel van de nieuwe koeler. Waar de meeste RX 6900 XT kaarten (Waaronder het referentiemodel) hun geheugen en hotspot heel heet (100+) lieten lopen houdt Gigabyte de temperaturen uitstekend onder controle, in zowel de nipt rappere als de nipt stillere modus. AMD mag zo vaak roepen dat 110 C voor de hot spot echt “intended” is, ik blijf er geen fan van en dit soort resultaten zijn in mijn optiek veel aantrekkelijker:


Keurige thermals: 85 C op de hot-spot is dik prima, net als 89 C overigens met de stillere bios.

Helaas namen we wel iets van een coil whine weer, waardoor we de geluidsmeting niet goed konden uitvoeren; beide fanprofielen gaven als gevolg hetzelfde resultaat. Een bescheiden bijgeluidje, want 40 dBA is sowieso onze limiet voor een “stil genoeg tijdens gamen” GPU, maar desondanks ongewenst. Dit zijn vaak sample gerelateerde dingen, maar hou het dus in de gaten als je er één koop. De tuning van beide profielen is in elk geval prima in orde, want met deze temps en een vermoedelijk fan-geluid van ruim onder de 40 dB bij 50 centimeter maakt voor een aantrekkelijk plaatje. Dergelijke GPU prestaties met minimaal geluid is een ondergewaardeerd voordeel.

De bescheiden meer-prestatie boven de RX 6900 XT is leuk meegenomen, maar het is die betere thermal performance die voor mij de doorslaggevende factor zou zijn om een RX 6950 XT als deze op te pakken boven een RX 6900 XT, mits het prijsverschil bescheiden blijft tenminste.


Conclusie


Net als bij de onlangs gelanceerde RTX 3090 Ti kijken we bij deze RX 6950 XT met één oog naar de agenda, waar als het mee zit in Q3 van dit jaar een compleet nieuwe generatie videokaarten op de agenda staat. En ook hier moeten we ons dus hardop afvragen of dit überhaupt wel het moment is om een nieuw topmodel aan te schaffen. Ik snap dat het voor velen lang wachten is geweest op videokaarten die weer enigszins “normaal” geprijsd zijn, maar inmiddels lijkt de nieuwe generatie dermate dichtbij dat nog een klein beetje wachten zo gek niet lijkt. Maar goed, we hebben gezien hoe 2020 en 2021 zijn verlopen, dus als je niet wil-, kan-, of durft te wachten snappen we dat ook.

In de veronderstelling dat je er nu één wilt kopen en iets in dit segment zoekt dan rest de vraag of deze Gigabyte Radeon RX 6950 XT Gaming OC dan dé kaart is. Hoewel de RX 6950 XT lancering zelf eigenlijk maar een bescheiden stapje vooruit is, is het totaalplaatje wel een stuk aantrekkelijker: nieuwere, dikkere, betere koelers bieden betere thermals en nog iets betere prestaties, bovenop dat snellere geheugen. Wordt de prijs wat Gigabyte ons vertelt, 1299 euro versus ca 1199 voor het vorige model, dan denken we dat die 100 euro goed besteed zijn. Zo koop je het beste wat AMD in huis heeft, met een uitstekende koeler er om heen.

De vraag die je zelf zal moeten beantwoorden of AMD voor jou de juiste keuze is. Wij hier kijken vol enthousiasme toe dat AMD na een paar ruwe jaren (voor GPUs dan, niet voor CPUs eh) inmiddels enkele echt krachtige topmodellen heeft weten te bouwen, en hoe rap ze FSR support aan het toevoegen zijn aan tal van nieuwe en bestaande games; de inhaalslag op DLSS is duidelijk in volle gang. Concurrentie is broodnodig, en gezien Intel vooralsnog weinig doet op GPU gebied is AMD de enige hoop om Nvidia scherp te houden. We kunnen dit enkel aanmoedigen.

Aan de andere kant loopt Nvidia simpelweg voor met hun features. Vooral wat Ray Tracing en DLSS betreft, waar ze een goede 2 jaar head-start mee hebben gehad en als je daar op in wilt zetten eigenlijk niet om Nvidia heen kan. Maar ook zaken als Nvenc en CUDA support in productiviteitsapps mogen we niet vergeten. Nvidia weet dat, en weet dat ze dan voor een kaart die grofweg even krachtig is (RTX 3080 Ti op 4K, de enige resolutie die echt telt bij deze kaarten) nog iets meer geld kunnen vragen. Geld waarvan ze weten dat de meeste kopers in dit ultra hoge segment het er ook voor over hebben. Dit onderwerp is echter totaal niet nieuw, en we weten dat de meeste lezers hierover al lang en breed een keuze hebben gemaakt.

Hier een goed eind aan breien zonder iemand op de tenen te trappen lijkt haast onmogelijk, maar ik doe een schot: ik verwacht niet dat de RX 6950 XT refresh die huidige balans en jullie bestaande voorkeuren tussen AMD en Nvidia signficant verandert; het is tenslotte een kleine upgrade met een kleine meerprijs. Feature technisch verandert niets vergeleken met de bestaande modellen. Echter, was je al van plan een high-end AMD kaart te kopen, dan heb je nu simpelweg iets betere, iets beter gekoelde opties tot je beschikking. Kijk alleen goed naar alle prijzen van alle videokaarten op dit moment voordat je je keuze maakt, want de markt is flink actief op dit moment en wat een goede deal is vandaag kan morgen weer anders zijn. Dit is een beest van een kaart waar je jaren plezier uit zal halen, maar hou de rest in de gaten om zeker te zijn dat het ook een echt goede deal is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.