Gigabyte RTX 3060 Gaming OC review

“Niet overdreven, gewoon goed”


Enig enthousiasme over nieuwe videokaarten kunnen we bij voorbaat al de deur uit gooien dankzij de huidige markt waarin geen videokaart (voor een normale prijs) te vinden is, maar dat neemt niet weg dat we een soort verantwoordelijkheid voelen om de paar RTX 3060 kaarten die wij hebben kunnen testen wel met jullie te bespreken. Want of je nu een van de gelukkigen bent die een vroege pre-order weet te scoren, of dit over enkele weken of maanden in de schappen ziet, het is altijd beter om te weten wat je van die kaarten mag verwachten.

Onze review van de RTX 3060 chip zal vermoedelijk morgen live gaan, helaas kwam de driver pas laat binnen dus een deel van de tests lopen nog. We starten echter alvast met de bespreking en vergelijking van een paar custom kaarten. We gaan kijken of die geen steken laten vallen, en wat de onderlinge verschillen zijn.

We beginnen vandaag met de Gigabyte RTX 3060 Gaming OC. Een middenklasse uitvoering met een stevige maar niet overdreven koeler, wat prima past bij een RTX 3060 chip die stevige maar niet overdreven prestaties biedt. De prijs? Elke opmerking over prijzen en beschikbaarheid zou op dit moment misplaatst zijn, we zullen het moeten afwachten.


De Gigabyte Gaming OC


Al enkele jaren houdt Gigabyte goed vast aan hun Gaming OC benaming. En dat is positief, want als je dan een beetje bekend bent met een eerdere Gaming OC weet je eigenlijk al een beetje wat je van de 3060 versie mag verwachten. Gaming OCs uit her verleden waren stuk voor stuk nette 3-fan uitvoeringen, die groot genoeg waren om er als een serieuze videokaart uit te zien, maar niet zo extreem waren dat je met de maten in de problemen zou komen. Althans niet in een typische kast. De backplate is ook weer aanwezig, en de kleurstelling is wederom keurig neutraal. Zo valt hij goed te combineren met de meeste andere hardware.

Op gebied van features moet je niet te veel verwachten. Er zit een RGB logotje in, maar er zit niets extra’s op. Geen dual bios, geen extra fan headers, geen lcd displays, geen bizarre vervangbare fan shrouds of iets dergelijks. En dat is prima, want dat maakt hem natuurlijk wat goedkoper dan anderen. En eerlijk: wil je echt heel veel meer betalen voor een overdreven RTX 3060? Of pak je dan liever een RTX 3060 Ti of 3070? Ik zou het wel weten. De enige echte feature die er wel in zit en ook telt: de fans stoppen wel bij licht gebruik, zo blijft hij onhoorbaar en zo bespaar je de fans op de lange termijn.

Prestaties


Voor de vergelijking tussen de custom kaarten kijken we naar de kloksnelheid, de temperatuur die wordt bereikt, de geluidsproductie, het stroomverbruik en de efficientie van de koeler. We beginnen met de snelheden:Zoals we de laatste paar lanceringen al zagen ontlopen de prestaties van de chips elkaar niet zo veel. De Gigabyte klokt iets lager dan de MSI en iets hoger dan de ASUS, maar dat is op basis van 1 sample. Pak een andere sample, en het kan zo tientallen megahertz hoger of lager uitvallen. Belangrijker om te weten is echter dat je het verschil in games vervolgens sowieso niet gaat merken:

Een enkele frame hier en daar kan je gewoon geen conclusies uit trekken: de ervaring is hetzelfde. En dat is goed nieuws voor de (in theorie) goedkopere Gigabyte kaart.

We gaan verder met de koeler:


De temperaturen lopen bij Gigabyte iets hoger op dan bij de (grotere) MSI en ASUS kaart, maar we hebben het over 55 graden op een videokaart, en dat is echt helemaal niks. Ik ben dan ook blij dat Gigabyte er niet voor heeft gekozen om de temps omlaag de drukken met meer geluid, want de huidige 33,6 decibel is echt extreem stil, en er is geen enkele reden om dat verder op te laten lopen. Technisch zijn MSI en ASUS nog iets stiller, maar de verschillen zijn minimaal en eigenlijk niet te merken.

Logischerwijs pakt de efficientie dan ook iets minder uit bij Gigabyte, maar “iets minder” is nog altijd niets minder dan uitstekend. Er is geen technisch argument waarom je een dikkere koeler nodig zou hebben. Sterker nog, je kan ook prima met minder af.Conclusie


Ga je op zoek naar een RTX 3060, dan is de Gigabyte Gaming OC een keurige kaart om te overwegen. Hij heeft een mooie fabrieksoverclock, is praktisch even snel als de (normaliter) duurdere topmodellen van de concurrentie, en komt alsnog met een uitstekende koeler. Die is iets minder uitbundig wellicht, maar nog altijd groot genoeg om indruk te maken, heel koel en praktisch onhoorbaar. Dit is een RTX 3060 zoals ik hem graag zie: gewoon (heel) goed zonder te overdrijven.

Gigabyte’s grootste uitdaging zal prijs en beschikbaarheid zijn. Nu gaat dat voor de hele markt, dus daar kunnen ze niet veel aan doen. Het is echter wel belangrijk dat ze wel zorgen dat de Gaming OC vergeleken met andere RTX 3060s in elk geval een schappelijk prijskaartje meekrijgt. Vergeleken met de Gaming X Trio en de ROG Strix lijkt de Gigabyte weliswaar bescheiden en zal hij goedkoper uitpakken, maar gezien het gemak waarmee deze koeler een RTX 3060 bij kan houden zal inhouden dat iets simpelere, nog goedkopere koelers dat ook kunnen doen. Een beetje bijbetalen voor een RTX 3060 die onhoorbaar en heel koel blijft is fair, maar de price premiums moeten te overzien blijven.

Het blijft echter een theoretische discussie op dit moment, we zullen moeten aanzien hoe de komende dagen, weken en maanden eruit gaan zien. Weet je deze kaart echter voor een leuke prijs te spotten, dan heb je er wel een keurige aan:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.