Gigabyte Vision SSD review


Gigabyte breidt hun assortiment lastig uit. Voorheen vooral bekend van hun videokaart en moederborden, tegenwoordig zijn ze ook een serieuze partij in monitoren, opslag en werkgeheugen. Een externe SSD hadden we echter nog niet gezien, en Gigabyte zet meteen hoog in met de Vision SSD, een USB 3.2 Gen2x2 SSD die belooft één van de snelste op de markt te zijn.

Prijs? 219 euro voor 1 TB, dat is niet weinig, maar de andere Gen2x2 SSDs kosten nog iets meer.


De Basis


Gigabyte pakt groots uit, letterlijk. Ze winnen met margede prijs voor de grootste verpakking, deels omdat je er een mooi draagtasje bij krijgt, maar ook omdat er echt onnodig veel ruimte verloren gaat aan schuim. Ik keek toch even met een scheef oog naar dat logo van dat boompje en de bijbehorende claim over hoe groen ze zijn.De SSD zelf is ook fors, meer het maatje externe HDD dan externe SSD. 115 bij 72 bij 20mm geeft hem meer dan twee keer de inhoud dan de eerst volgende “forse” SSD, de Crucial X8. En met 123 gram is hij wat zwaarder dan de meeste anderen, zo weegt een Sandisk Extreme Pro Gen2x2 zo’n 77 gram. Wat hij wel is is chic, wit, strak, stevig op tafel, en lekker minimalistisch.
SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Zo, die staat. Gigabyte pakt een enorme voorsprong boven de rest van het veld, zelfs de USB 3.2 Gen2x2 alternatieven.

Full:


Ook in de intensievere test houdt hij gewoon heel goed stand, met een ruimte marge boven de rest van het veld.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.Hier zien we goed het verschil tussen USB Gen 3.2 Gen2x2, Gen2, en Gen1 SSDs. Weer valt Gigabyte goed op, ze trekken zowel in reads als writes de port op de ROG Maximus Xtreme helemaal vol. De kans is groot dat ze nog sneller kunnen op een ander moederbord of een andere laptop.

En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:Goed, in pure copy-paste zijn de verschillen tussen de top Gen2x2 drives dermate klein dat het niet veel uit maakt, maar Gigabyte pakt wel weer de 1e plek in alle grafiekjes.Conclusie


Het komt niet vaak voor dat we een SSD zien die in alle tests de winst pakt, en dat maakt de Vision SSD meteen rete interessant: het is gewoon de snelste externe USB SSD op de markt. Kopieer je enkel wat bestandjes heen en weer dan is het verschil tussen de Gen2x2 drives niet echt merkbaar, maar bij intensief actief gebruik slaat Gigabyte echt een enorm gat.

Gigabyte loopt tegen twee problemen aan. De eerste geldt voor alle Gen2x2 SSDs: er zijn maar weinig devices die zo’n poort hebben; op een typische USB 3.2 Gen2 poort verlies je veel van de potentie, dus tenzij je op korte termijn een Gen2x2 poort verwacht te hebben ben je vermoedelijk beter af met een veel goedkoper alternatief; je betaalt tenslotte een flink premium voor deze categorie top-drives. Meer specifiek voor Gigabyte is het belangrijk te weten dat hij echt wel groter en zwaarder is. De Extreme Pro stop je zo in je broekzak, de FireCuda ook nog wel, de P50 is al wat groter maar de Vision SSD is nog een maatje groter. Het is dus meer een SSD die je op je bureau laat, in een tas meeneemt, of in het meegeleverde hoesje stop. Zoek je echt een broekzak geval, kijk dan verder.

Echter, van de vier Gen2x2 drives in de grafiek is Gigabyte wel de goedkoopste, en hij is de snelste, en dat levert hem makkelijk de editor’s choice op. Is het formaat geen probleem en heb je een Gen2x2 poort, dan is dit de snelste externe SSD die je kan veroorloven, en omdat ‘ie goedkoper is dan de concurrentie in dit segment mag hij ook de Great Value award bijschrijven:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.