Gigabyte X570 Aorus Elite review


Als je de review van de Gigabyte X570 Gaming X hebt gelezen dan had je deze aan zien komen, want dit model werd in die review redelijk wat aangehaald. Ik zal niet alles in de conclusie verklappen, maar gezien alle X570 borden enorm prijzig zijn zocht ik één type moederbord specifiek: een bord dat enerzijds betaalbaar is, maar anderzijds toch praktisch alles biedt dat een typische gebruiker zoekt. Met een prijs nipt boven de 200 euro behoort de X570 Aorus Elite zeker tot de betaalbare opties, maar biedt bij praktisch alles? We zoeken het uit.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Het design van de X570 Aorus Elite vind ik eigenlijk wel leuk. Iets anders dan de duurdere Aorus Pro, maar ik zou het niet per sé minder noemen. Stevig aangekleed, zwart PCB als upgrade boven de donkerbruine Gaming X, versterkt PCIe slot en een M.2 shield voor één SSD. Niet extreem dik aangekleed, maar voor echt dikker ogende borden mag je flink meer uitgeven.




De VRM staat ook hun mannetje. Een 6*2 layout met dik prima DrMos power stages, redelijk betaalbare units maar wel zeer capabel, waarmee je zelfs als je een 3900X gaat overclocken eerder tegen de limieten van de CPU of je koeling aan gaat lopen dan je stroomvoorziening. Die van de Pro is iets luxer, International Rectifier parts staan iets hoger aangeschreven, maar dit is dik prima in mijn optiek.


Totale featureset is eigenlijk ook erg goed. Twee M.2 sloten is gebruikelijk op dit prijspunt, maar genoeg moederborden die geen 2x USB 3.0 en Type-C intern hebben. Asus weigert 2x USB 3.0 intern toe te voegen tot hun high-end borden, en die wil je toch hebben voor cases met 4 USB 3.0 poorten voorop, en MSI heeft op dit prijspunt (of hoger) bijvoorbeeld nog geen Type-C header toegevoegd. Verder krijg je 3 RGB headers, 2 aRGB headers, en eigenlijk zijn alleen de 4 Fan headers een beetje karig. Maar goed, ook 4 voldoet meestal wel en splitters kosten geen dro… pepenoot. De toevoeging van een fan-stop feature is ook leuk, al ben ik zelf meer fan van stille fans dan het volledig afsluiten van de airflow.

Ook achterop doet de Aorus Elite goede zaken. 10 USB poorten totaal op dit prijspunt is echt heel fijn. Je mist USB Type-C achterop, maar je hebt wel twee snelle USB 3.1 poorten. De Pro heeft nipt het voordeel, maar ook hier vraag ik mij af: tot zover besparingen gaan, is dit echt zo gek? We zien tevens een optische uit, met erachter overigens een ALC1200 audio chip. Geen ALC1220, maar tot zover bij mij bekend een nieuwe, iets goedkopere afgeleide.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)














Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de PerformanceTest geheugen benchmark, iets waar we nog naar kijken maar we vooralsnog niet wakker van liggen gezien we geen effect zien in andere tests.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen





Conclusie


Ik zei het al in mijn review van de goedkopere Gaming X, maar de Aorus Elite biedt dusdanig veel meer dan echte instap borden dat ik de slechts iets goedkopere opties lastige aanraders vindt. Gigabyte doet het hardware technisch echt enorm goed deze generatie, en de Aorus Elite is daar een perfect voorbeeld van. Ze besparen met dit model niet op een paar ‘stomme’ dingen die we bij tig goedkopere borden zien. Je krijgt gewoon een Type-C header intern, je hebt gewoon 2 interne USB 3.0 headers voor je high-end cases, je hebt 2 RGB en aRGB headers, je hebt een dikke stroomvoorziening, en je krijgt maar liefst 10 USB poorten achterop wat vandaag de dag gewoon heel fijn is.

De paar besparingen die we zien vallen gezien de gunstige prijs ten opzichte van de 260-300 euro middenklasse in mijn optiek goed mee. Geen Type-C achterop (maar wel USB 3.1), 4 FAN headers is niet heel extreem, en de twee euro besparing op de ALC1200 chip lijkt een beetje onnodig. Gigabyte’s matige RGB software voor iets anders dan alles static of alles regenboog blijft een doorlopende opmerking, en ik moet opmerken dat dit bord niet ideaal is voor meerdere videokaarten omdat het tweede slot via de chipset loopt, maar elk ander moederbord op dit prijspunt krijgt in mijn optiek (flink) zwaardere kanttekeningen te verduren.

We hebben nog niet alle X570 borden gezien, maar genoeg om te zeggen dat de Aorus Elite heel veel biedt voor het geld, en meer dan genoeg bovenop de slechts iets goedkopere, flink gestripte instappers dat die paar tientjes bijtellen echt een logische stap is. Zolang je je RGB heil maar ergens anders kan vinden krijg je hier het meeste waar voor je geld als je een instap X570 bord zoekt.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.