Gigabyte X570 Aorus Master review


De X570 Aorus Master is Gigabyte’s high-end bord voor deze nieuwe generatie Ryzen processors, niet een extreem vlaggenschip zoals de Aorus Xtreme, maar het ‘no compromises’ X570 bord met alle toeters en bellen die je redelijkerwijs zou kunnen wensen. Met 389 euro fors aan de prijs, maar daarmee staat hij wel tegenover o.a. de MSI MEG X570 Ace en de iets duurdere ASUS ROG Crosshair VIII Hero.

Dergelijke prijzen zijn uiteraard alleen voor liefhebbers van top hardware interessant, dus de vraag: is dit het bord wat jij als enthousiasteling echt wilt hebben?

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Iedereen zal zijn eigen voorkeuren hebben wat design betreft, maar de X570 Aorus Master is stevig aangekleed. En het zijn geen simpele plastic kapjes wat je ziet, dit bord weegt een vermogen en is voorzien van een portie staal aan de voorzijde, achterzijde, en de heatsinks moet je ook niet onderschatten.






Het is die combinatie van een degelijke, echte heatsink, met heatpipe, plus wat eronder ligt wat de Aorus Master positief in de aandacht heeft gezet de laatste weken in aanloop van deze lancering. Dankzij de nieuwste IR controller kunnen we nu moederborden krijgen met meer phases dan voorheen, en de Master is één van de weinige borden die daar gebruik van maakt en je maar liefst 12 ‘echte’ phases geeft voor de CPU (2 voor de soc, weinig relevant gezien je toch geen APU gaat draaien op dit bord). Het soort stroomvoorziening waar je een 3950X op kan draaien zonder dat je een heatsink nodig hebt. Overkill? Yep. Maar de realiteit is dat veel mensen simpelweg gewoon de dikste stroomvoorziening zoeken die er op een prijspunt mogelijk is en Gigabyte doet daar geen enkele concessie.


Ook op andere vlakken valt er eigenlijk geen concessie te vinden. Drie M.2 sloten, vergeleken met twee op alle Asus borden, dubbele USB 3.0 header intern in vergelijking tot één op de ROG Hero en Strix, naast USB Type-C intern uiteraard. High-end ALC1220 audio met een ESS Sabre DAC voor een degelijke aansturing van high-end headphones, hex display en fysieke knoppen, dual bios, zeven fan header, twee RGB headers, 2 aRGB headers, eigenlijk alles wat je wensen kan. Er zijn borden met acht SATA in plaats van de zes die je hier hebt, maar dat wil ik geen beperking noemen. De ROG Hero heeft wel wat extra opties voor custom water loops en LN2 overclocking, de Master houdt het bij voltage meetpunten.

Achterop zien we een mooie collectie. 10 USB poorten totaal is zeer respectabel. Als je echt veel USB poorten nodig heeft de ROG Hero er wel 2 meer, en Gigabyte houdt wat meer USB 2.0 headers aan. Dat laatste vind ik zelf geen bezwaar gezien ik het redelijk schat dat je als randapparatuur verslaafde bent er vast genoeg USB 2.0 devices tussen zullen zitten. Gbit LAN plus 2,5 Gbit LAN is zowel mooi als concurrerend, net als Wi-Fi 6.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)













Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de PerformanceTest geheugen benchmark, iets waar we nog naar kijken maar we vooralsnog niet wakker van liggen gezien we geen effect zien in andere tests.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen





Conclusie


Met inmiddels dertien X570 borden onder de riem krijgen we toch een aardig idee van wat we hier zelf interessant vinden. Een aantal borden bieden redelijk veel voor weinig, een aantal borden bieden eigenlijk niet genoeg voor hun prijs, en een aantal borden kosten veel maar gaan ook heel ver met hun features. Gigabyte doet het deze hele X570 generatie puur op hardware vlak eigenlijk heel goed, en de X570 Master is geen uitzondering in die laatste categorie. De prijs is fors, maar zelfs bij andere even dure of nog duurdere borden zien we eigenlijk altijd meer concessies dan bij Gigabyte.

Gigabyte’s voornaamste nadeel is en blijft de RGB software; prima voor alles één kleur of alles regenboog, maar als je wilt tweaken met RGB control via je moederbord zou ik wat anders pakken. En als we heel kritisch zoeken zien we een paar dingen die de concurrenten nog wat beter doen: zo heeft de ROG Hero twee extra USB poorten achterop en wat meer extra’s voor LN2 overclocking of custom water loops.

Maar aan de andere kant gaat Gigabyte verder dan zijn concurrenten op meer dan genoeg andere punten. De MSI Ace komt nog redelijk in de buurt wat overall features betreft, al heeft die minder USB poorten achterop en zijn de VRMs en de heatsink net zo dik als deze van Gigabyte (maar ook overkill). De ROG Hero echter die hierboven een pittigere concurrent lijkt te zijn laat echter andere duidelijke punten liggen: geen 3e M.2 slot, en die mist een 2e interne USB 3.0 header; de Aorus Master is dan een logische keuze als je een behuizing wilt met vier USB 3.0 poorten voorop. Laten we ook niet vergeten dat de Master vijftig euro goedkoper is. Relatief vast te overzien, maar toch geen peulenschil.

Vermoedelijk zal je je alsnogvooral afvragen of je zo’n dik bord wel nodig hebt, en uitstekende borden zoals de Aorus Elite en de Aorus Pro laten natuurlijk zien dat de gros van de Ryzen kopers echt geen 389 euro uit hoeven te geven voor een gewoon goed moederbord. De upgrade naar de Aorus Master pak je omdat je graag een snellere netwerk aansluiting wilt, een derde M.2 slot wil, per sé WiFi 6 wil hebben (al zijn er ook wat voordeligere opties met dat erop), of.. en ik doe maar een voorzichtige gok.. gewoon een bizar dikke 12-phase, high-end component, uitstekend gekoelde VRM setup wil hebben omdat het kan. Of eigenlijk al het bovenstaande, in welk geval je weinig meer kan wensen dan dit monster.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.