Gigabyte X570 Aorus Ultra review


Verreweg de meeste X570 borden die we konden testen kwamen van Gigabyte, inmiddels staat die teller op 7. De X570 Aorus Ultra zit tussen wat ik een uitstekende go-to middenklasser noemde, de Aorus Pro, en de high-end opties zoals de Aorus Master. Met een prijskaartje van 319 euro is het een prijzig bord, maar niet eens zo extreem voor X570.

Wat maakt dit bord uniek, en wanneer wil je deze hebben? Daar gaan we naar kijken.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Dat het een tussenmodel is zien we vrij snel als we de Aorus Ultra uit de doos trekken. Hij combineert het design van de Aorus Master, hij is duidelijk wat dikker en luxer dan de Aorus Pro, en we zien bijvoorbeeld een derde M.2 slot zoals bij de Master.




Tegelijkertijd maakt hij wel gebruik van dezelfde VRMs als de Aorus Pro, niet de iets dikkere van de Master. De vraag is natuurlijk of dat echt uit maakt, want de stroomvoorziening van de Aorus Pro is al ruim voldoende zelfs voor het overclocken van de aankomende 16-core tot het extreme aan toe, maar tegelijkertijd weten we dat er genoeg mensen zijn die gewoon ‘beter’ willen.


7 Fan headers, 2 aRGB headers, 3 RGB headers (één voor de CPU koeler normaliter, één meer dan de Aorus Pro) is prima. Net als de aanwezigheid van 2x USB 2.0, 2x USB 3.0 en 1x USB 3.1 Type-C header intern overigens. Iets beter dan de Taichi, maar tegelijk niet significant beter dan de Aorus Pro.

Achterop zien we feitelijk weer de Pro, met een hele chique 10 USB poorten totaal. Wel heeft de Ultra WiFi erbij gekregen in de vorm van de AX200 Intel chip; High-end WiFi in elk geval als je dat zoekt. Audio uiteraard een prima ALC1220 implementatie, met optical out.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)













Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de PerformanceTest geheugen benchmark, iets waar we nog naar kijken maar we vooralsnog niet wakker van liggen gezien we geen effect zien in andere tests.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen





Conclusie


Eigenlijk kan ik de conclusie beginnen net zoals de Aorus Pro. De Aorus Ultra heeft een enorm goede stroomvoorziening, en een goed gebalanceerde featureset. Wat headers en dergelijke maakt Gigabyte niet de fout die ASRock maakte met de Taichi door een tweede USB 3.0 header eruit te halen, en ook niet de fout van MSI om het aantal USB poorten achterop te knijpen. Dit is objectief een goed en goed gebalanceerd bord. Gigabyte’s nieuwe bios is daarbij een stap in de goede richting, en eigenlijk resteert alleen de RGB software als echte kanttekening. Prima als je alles op één kleur wilt of ‘gewoon’ wilt laten regenbogen (dat is een nieuw werkwoord), maar voor complexere RGB sync of knutselwerk blijft Asus koploper (net als wat bijbehorende meerprijzen betreft).

Het probleem is echter dat ik dezelfde bewoordingen kan gebruiken voor de goedkopere Aorus Pro, en dat het zoeken is naar antwoord op de vraag waarom je 50 euro meer zou betalen voor de Ultra. Je krijgt de wat dikkere looks van de Aorus Master, je krijgt een derde M.2 slot en je krijgt WiFi 6 erbij: dat is objectief niet eens een grote meerprijs voor die drie dingen als je daar om geeft en een betere deal dan enkele van die ‘tussenoplossingen’ van de concurrentie. Aan de andere kant komt de Aorus Master wel om de hoek kijken: daar krijg je nog dikkere VRMs, tweede snelle (2.5Gbit/s) LAN poort, en de toevoegingen van wat fysieke knoppen en betere troubleshooting voor de liefhebber. Ik denk dat als je een liefhebber bord zoekt, dat de Aorus Master dan een logische upgrade is.

Dat maakt de X570 Aorus Ultra geenszins slecht. Met de geringe prestatieverschillen vandaag de dag is een conclusie als “als dit op je wensen aansluit is hij erg goed” praktisch het hoogst haalbare. En als je een x570 moederbord zoekt zonder echte concessies op stroomvoorziening en aansluitingen aan komt, en je zoekt WiFi en drie M.2 sloten, dan is de Aorus Ultra in mijn optiek de beste optie om de markt. Echter zou ik zelf wel heel kritisch kijken of je aan de uitstekende Aorus Pro of zelfs Aorus Elite, beide significant goedkoper en eveneens prima uitgebreid, niet genoeg hebt enerzijds, of anderzijds als je op het punt staat dit soort bedragen uit te geven of je dan niet beter meteen naar de echte high-end opties wilt kijken. Daarmee een respectabele recommended, waarbij het ontlopen van de hoogste awards enkel te danken zijn aan hoe goed zijn eigen kleine en grote broers in de X570 line-up van Gigabyte zijn.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.