Gigabyte X570 Aorus Xtreme review


Waar te beginnen met de grofweg 800 euro kostende Gigabyte X570 Aorus Xtreme? Misschien met de vraag wat je nu echt mag verwachten van een extreem duur moederbord. Dat dergelijke borden nooit objectief de logische koop zullen zijn staat niet ter discussie, geen bord boven de high-end opties rond het 380 tot 400 euro prijspunt is echt te verdedigen.

Dus wat wil je dan als je een geldboom hebt. Iets wat helemaal knots knetter gek is? Iets met alle toeters en bellen die je kan maar bedenken? Iets wat er zo bizar dik uit ziet dat je hem -moet- hebben? Of iets waar de extra prijs inhoudt dat de engineers er echt extra tijd aan hebben besteed om iets te bouwen wat ook gewoon objectief nog een echte prestatie te noemen is? Of als het even kan al het bovenstaande, en dat is precies wat de X570 Aorus Xtreme is. Dus of je nu geld over hebt, of gewoon benieuwd bent waarom ik dit bord gewoon een prestatie vind, is het zeker de moeite even door te lezen.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Weer sta ik voor de vraag: waar te beginnen? De EAT Aorus Xtreme is fysiek en visueel een beest. Het bord weegt ca 17 kilo (schatting) dankzij de enorme metalen constructie die over de hele achterzijde en praktisch de hele voorzijde loopt. Het is ook niet alleen voor de show, want het functioneert feitelijk als één enorme heatsink voor alle componenten. Dat is inclusief de drie M.2 SSD’s, inclusief de VRM, zelfs inclusief de chipset. Dit is namelijk het enige X570 bord deze generatie dat geen klein knullig fannetje op de chipset heeft staan. Kijken we heel ver in de toekomst, zou dat nog wel eens een objectief plusje kunnen zijn. Maar, we zien dus iets wat zowel visueel dik is als gewoon objectief slim en nuttig: punten scoren.





Waar Gigabyte in het verleden hun high-end borden een beetje een kerstboom gevoel liet geven, oftewel een mega berg RGB, is de X570 Aorus Xtreme juist enorm strak. Je zal straks wat kleine RGB lijntjes zien, hoe kan het ook anders, maar het blijft allemaal strak. Sure, subjectief, maar ik denk dat ze hier specifiek de Nederlandse en West Europese markt wel mee aanspreken.



Ook chic bedacht is dat het gros van de headers aan de zijkant zitten, met de 24-pin iets verzonken zodat je niet in de problemen komt met cable management in de meeste cases (mits EATX support). Een aantal andere headers onderin die je niet snel zal gebruiken zitten ook onder extra covers, zo blijft het allemaal net wat strakker.





En dan is er de stroomvoorziening van dit bord, wederom een onderwerp waar ik niet echt weet waar ik moet beginnen. Eerder dit jaar bracht Infineon de eerste 16-phase PWM controller uit en Gigabyte is de eerste die daar bovenop sprong voor zowel hun Aorus Xtreme als Aorus Master. Het resultaat is dat ze nu ‘echte’ 16-phase VRMs kunnen bieden, wat Aorus op de Xtreme verder aankleed met praktisch de duurste secundaire componenten ‘omdat het kan’. Enerzijds zwaar overkill, anderzijds objectief de dikste, duurste stroomvoorziening in de X570 generatie. Heck, zeg maar gerust elk mainstream of HEDT moederbord op de markt. En als je dan toch een overkill bord koopt, waarom niet het meest overkill right? De kunst is dat dit geheel zelfs zonder heatsink een 3900X zou kunnen overclocken, en dat de totale koeloplossing vervolgens meer voor de M.2 SSDs en de Chipsets lijkt dan de VRMs, maar op dit punt vraag je je af: who cares?


Achterop wordt het feestje compleet: Bios flash, clear CMOS, 12 USB poorten waarvan 6 USB 3.1, twee LAN poorten waaronder één 10 Gbit/s optie. Positief: gewoon op het IO dus, niet via een losse add-in kaart. Oh, en WiFi 6 want.. tja.. waarom ook niet.


Kortom. Alles, of je moet de enkele USB 2.0 header intern of ‘slechts’ 6 SATA poorten een beperking vinden, maar daar ga ik niet over vallen.

Nog één kers op de taart is de extra RGB Commander unit die je erbij krijgt. Daarmee kan je nog eens 8 FAN, RGB of ARGB headers toevoegen aan je build. Die extra opties staan niet in de lijst hieronder erbij, hou daar dus rekening mee.



Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)












Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen





Conclusie


Voor iets meer dan 200 euro heb je een compleet ‘redelijk’ X570 moederbord en rond de 400 euro vindt je een aantal echt luxe high-end borden met praktisch alles er op en er aan; meer is eigenlijk nooit nodig. Elk bord dat meer kost dan een high-end bord is dus per definitie een vlaggenship met toeters en bellen gewoon omdat het kan, een concept dat zeker niet uniek is bij X570 maar ook bij eerdere (AMD en Intel) generaties het geval was.

Door de jaren heen zagen we altijd wel vlaggenschepen. Vaak met een specifieke feature focus, denk aan ultiem overclocking of ultiem waterkoeling, maar vaak ook gewoon echte ‘go f*cking nuts’ borden die het vooral van de emotie moesten hebben. Asus deed dat al langer met hun Extreme borden, MSI heeft de Godlike, en Aorus is daar eigenlijk pas relatief recent mee begonnen met hun Aorus Xtreme lijn (X399 en Z390). En eerlijk is eerlijk, letterlijk elk bord in die series is verdomd tof. Trek elk van die borden uit hun doos en ik garandeer dat je op dat moment iets voelt bewegen in je onderbuik (of nog wat lager, ieder z’n ding).

Maar de X570 Aorus Xtreme? Ik denk niet dat ik ooit zo enorm gek van een bord ben geweest als deze. Tuurlijk, deels vanwege de typische zaken die je van een vlaggenschip verwachten: deels omdat alle toeters en bellen (aansluitingen) er op zitten, deels omdat hij 27 kilo weegt (schatting) dankzij al het metaal, deels omdat hij er gewoon enorm bruut uit ziet, deels omdat dit de meest extreme VRMs ooit zijn en wellicht ook nog deels omdat hij zo verdomd ontoegankelijk is voor bijna iedereen vanwege de prijs.

Maar de echte reden dat dit mijn favoriet is deze generatie? Die reden ligt veel dieper, waar vlaggenschepen soms een ogenschijnlijk willekeurige berg features zijn zit hier een echt concept achter, één om de daadwerkelijke uitdagingen van deze generatie te tackelen. Het overdreven dikke design is niet alleen maar gemaakt om mooi te zijn, maar die is functioneel ontworpen om de M.2 SSD’s te koelen, de VRMs te koelen, en zelfs de chipset te koelen, een onderdeel dat die koeling ook daadwerkelijk kan gebruiken. Ja, het is nog allemaal dik overkill, maar de Aorus Xtreme meer dan ‘een pretty face’: het is een slim idee met een ongekend goede, zij het prijzige uitvoering. Daarmee is dit bord als geen ander de term ‘flagship’ echt waardig.

Check onze koopgids gerust even voor alle redelijke adviezen, maar als je echt niet weet wat je met je geld aan moet…. Hou dan onze site even in de gaten gezien we binnenkort onze Patreon lanceren ?

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.