Gigabyte X570 Gaming X review


Zeg je zoekt een X570 moederbord voor een nieuwe Ryzen processor. Je sorteert de opties op prijs, en één van de bordjes die bovenaan staat is de Gigabyte X570 Gaming X. Natuurlijk vraag je je dan af: is dat wat? Of geef je beter wat meer uit. Ook een instap X570 kost tenslotte bijna 200 euro, en dan mogen we wel iets stevigs verwachten. In deze review zoeken we het uit.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Het design van de Gigabyte X570 Gaming X vind ik eigenlijk zo gek nog niet. Het is instap X570, maar we krijgen wel flink wat overkappingen zoals bij luxere borden, inclusief forse heatsinks op de VRM en een volledige IO cover met shield. Zelfs één van de twee M.2 sloten heeft een hitteschild erop. Het PCB is niet helemaal zwart, eerder diep donkerbruin, maar dat valt niet op in een behuizing. Ook fijn is dat de Gaming X een volledig ATX bord is, geen iets smaller slim design zoals bijvoorbeeld de Gaming 4 van ASRock. In een beetje chique case oogt dat normaliter mooier met kabelmanagement.




Het is natuurlijk zoeken naar de besparingen, maar op het eerste gezicht valt het allemaal best mee. 4 fan headers houdt niet over, en type-c ontbreekt. Voor behuizingen met Type-C voorop moet je dus meer uitgeven. Maar verder is de Gaming X eigenlijk best compleet: 3 RGB headers, 2 aRGB headers, zelfs twee interne USB 3.0 headers voor cases met vier USB poorten voorop. Dat heeft de ROG Hero niet eens.. ahem.


De VRM brengt mij aan het twijfelen. Enerzijds is de 5*2 phase gezien de componenten een stap omhoog ten opzichte van het gros van de X470 en B450 borden, en objectief echt meer dan zat voor een Ryzen 7 3700X of Ryzen 9 3900X (daar blijven ze onder volledige belasting met een beetje airflow alsnog onder de 60 graden), maar we kunnen er toch niet om heen dat ze vergeleken met iets duurdere X570 borden een stap terug. Geen probleem, totaal niet zelfs, maar onthoud dit even voor als we straks de totale rekening op maken naast slechts iets duurdere alternatieven.

Kijken we achterop, dan lopen we ook tegen twee kanttekeningen aan. 6 USB poorten totaal is gewoon niet veel, en we zien daar geen enkele USB 3.1 poort. Optische uitgang ontbreekt ook, want Gigabyte maakt hier gebruik van de ALC887 chipset voor audio, niet de ALC1220 zoals het gros van de X570 borden.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)














Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de PerformanceTest geheugen benchmark, iets waar we nog naar kijken maar we vooralsnog niet wakker van liggen gezien we geen effect zien in andere tests.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen





Conclusie


Wat prestaties betreft merk je het verschil niet tussen een Gaming X en een Aorus Xtreme, en hij is zowel de goedkoopste in onze lijst als één van de goedkoopste X570 borden op de markt. Op zich een prima uitgangspunt toch?

Ja, maar toch ben ik niet echt overtuigd, en dat is volledig te danken aan Gigabyte’s eigen X570 Aorus Elite die je voor ca twee tientjes meer koopt. Voor die paar euro extra ontloop je eigenlijk alle zichtbare besparingen op dit bord: de audio is beter, er zit een optische uit op, je hebt 10 in plaats van 6 USB poorten achterop, je krijgt een interne USB 3.1 ( USB 3.2 Gen 2 als je de nieuwe belachelijke naamgeving wilt volgen) erbij voor cases met Type-C, je krijgt Intel LAN in plaats van Realtek LAN, en je krijgt iets dikkere VRM met betere componenten erop. Natuurlijk is er met hardware altijd iets mooiers beschikbaar voor net iets meer, maar het is zeldzaam dat je zo veel meer krijgt op een moederbord voor deze meerprijs. Op de totale kosten voor een high-end Ryzen 7 of 9 build, daar koop je tenslotte X570 voor, kan ik een dergelijke besparing objectief niet aanraden.

Maakt dat de X570 Gaming X per sé een slechte koop? Nee hoor, wellicht geef jij niet om overclocken en maken de VRM niet uit, heb je aan 6 USB poorten achterop genoeg en wil je helemaal geen case met Type-C, en wil je gewoon zo goedkoop mogelijk Gen 4 SSD’s gebruiken. En als dit precies op je wensen aan sluit kan je er natuurlijk prima voor gaan, eerlijk gezegd vind ik de featureset die dit bord wel biedt ook totaal niet gek (2x M.2, 6x SATA, 4x Fan, 3x RGB, 2x aRGB en de fijne 2x USB 3.0 header intern). Twee tientjes besparen is dus niet per sé een foute keuze, maar hij valt gewoon een beetje in het niet naast die slechts iets duurdere en echt complete cq uitstekende Aorus Elite, zoals het er nu voor staat mijn go-to advies rond de 200 euro.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.