Gigabyte Z490 Aorus Pro AX review


De X570 Aorus Pro was één van mijn favoriete X570 borden bij de lancering: wel dikke VRM, well alle praktische aansluitingen, en verder niet te veel poespas wat menig X570 bord ruim voorbij de 300 euro deed kosten.

In de Z490 line-up is elk bord van Gigabyte een beetje opgeschoven, zo is de Z490 Pro AX eigenlijk meer een soort Ultra geworden, met een nog wat dikkere VRM, nog wat extra features zoals een derde M.2 slot, en daarbij ook een iets hogere prijs, ca 310 euro. We gaan kijken hoe de nieuwe Pro zich verhoudt ten opzichte van de concurrentie.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Een kleine opmerking over alle Z490 content in zijn algemeenheid: Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Ook Gigabyte zal de komende dagen nog wat firmware updates uitbrengen. Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Gigabyte kiest met hun nieuwe Pro voor een volledig strak zwart design. Veel metaal, alles strak zwart, finned heatsink, en natuurlijk de nodige verstevigingen hier en daar. Fysiek, spot on!



De middenklasse positie wordt duidelijk als we naar de features kijken. Zo heeft de Pro wel alle praktische aansluitingen zoals 8 fan headers, genoeg RGB en aRGB headers, drie M.2 sloten waarvan twee met heatsink en high-end audio (voor het overzicht zie hieronder). Maar de typische premium features ontbreken: geen hex display (wel error LEDs), geen fysieke knoppen, geen voltage meetpunten, oc modi of extra zaken voor waterkoeling.




Rear IO is ook best sterk. 10 USB poorten, waarvan 2 USB 3.2 Gen 2. En enkele 2,5 Gbit Intel LAN lijkt mij prima, net als WiFi 6. Inclusief bios flash optie zonder CPU uiteraard, wel zo fijn.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







VRM


Gigabyte overviel MSI en ASUS een beetje in vorige lanceringen door heel zwaar op de VRMs in te zetten. Die hebben inmiddels ook een stap voorwaarts gemaakt, waardoor Gigabyte nu niet per sé de extreemste oplossing op elk prijspunt heeft. De Aorus Pro AX heeft een zeer respectabele Direct 12 phase setup met 50 Amp DrMos power stages. Dat is absoluut meer dan genoeg zelfs voor dagelijks overclocks en iets beter dan de (nipt goedkopere) Strix Z490-A, deels ook dankzij de betere finned heatsink, maar de nipt duurdere MSI Unify bijvoorbeeld is op componentniveau echt een klasse chiquer. Dus de échte VRM nut zal Gigabyte hier niet mee overtuigen.



Conclusie


De Gigabyte Z490 Aorus Pro AX toont zich zo heel duidelijk een tussenoplossing. Een bord met de VRM capaciteit voor een dikke i9 met overklok en genoeg aansluitingen voor opslag, fans, USB devices en dergelijke, maar waar jij als gebruiker niet meer wil betalen voor extreme overclock features, fysieke knoppen, waterkoeling headers, of een VRM ontwerp dat zo dik is dat je er echt lekker over kan nerden.

Het voornaamste probleem met die categorie is dat er heel veel van dat soort borden zijn die eigenlijk gewoon voldoen, waar de Pro net wat aan de bovenkant van die range zit. Gigabyte’s eigen Vision G is een uitstekend voorbeeld van een goedkoper bordt die ook praktisch alles heeft; kijk goed naar de grafieken hierboven en vraag je af wat je nu écht meer nodig denkt te hebben? Ook daar zien we drie M.2 sloten, praktisch voldoende headers, en een grofweg even chique VRM ontwerp. Door boven de 300 uit te komen komt de Pro AX in het segment van MSI en hun opvallend sterke Unify. Die is wel nog een paar tientjes duurder en heeft iets minder USB sloten, maar wel een extreme stroomvoorziening plus alle échte overclockfeatures. Als je al op het punt staat 300 euro uit te geven is het volgens mij makkelijk om dat verschil te dichten en een klasse dikker moederbord in huis te halen.

Kortom, de Z490 Aorus Pro AX staat in tegenstelling tot de X570 Pro best onder druk van zowel goedkopere als nipt duurdere oplossingen. Maak een overzicht van wat jij belangrijk vindt, wat je mooi vindt en waar je voor wil betalen, en maak zo je keuze. Blijkt dat de Aorus Pro AX perfect op je wensen aansluit hoef je je zeker geen zorgen te maken, want objectief is ook dit bord -net als deze hele prijsrange- gewoon even dik prima als dat hij fysiek en visueel dik is. En dat laatste zal je vermoedelijk ook zeker mee willen wegen:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.