Gigabyte Z590 moederborden Roundup


Met de komst van Intel’s 11e generatie Core processors is het tijd om de nieuwste moederborden door te nemen. Z590 moederborden waren al even uit, maar ze stonden toch vooral te wachten op de nieuwste chips.

Deze keer pakken wij het iets anders aan dan vorige keren. In plaats van elk moederbord individueel te bespreken delen we het op in vijf delen. Omdat we opmerkten dat het gros van de kopers toch al een flinke merkvoorkeur heeft kijken we eerst naar de borden per merk. Wat zijn nu echt de verschillen tussen dat ene model dat je er leuk uit vond zien? En wat krijg je nu echt voor die volgende stap die doorgaans weer een beetje meer kost? En uiteindelijk: wat zijn de hoogvliegers van dat merk in deze generatie?

Echt slechte borden zijn er tenslotte toch niet, zelfs de goedkoopste borden die wij hebben getest hadden VRMs die makkelijk een i9-11900K aan konden. Er is dus ook helemaal niets mis met een eventuele merkvoorkeur en het is vervolgens vooral een kwestie van features afwegen. Heb je juist geen merkvoorkeur en wil je gewoon de borden die tussen de merken er echt uitspringen? Daarvoor komt een Z590 Best Buy Guide later deze maand.

Vandaag gaan we kijken naar vier verschillende borden uit Gigabyte hun Z590 line-up. We bespreken ze stuk voor stuk, en onderaan vind je de overzichten van alle relevante aansluitingen.


Gigabyte Z590 Vision G


Als we het ITX bord even laten voor wat het is is de Gigabyte Z590 Vision G het goedkoopste Gigabyte Z590 bord dat we tot dusver hebben kunnen testen. Met een prijskaartje van 283 euro spreken we over een middenklasser en geen instapper, dus we stellen de verwachtingen meteen op “fors”.



De VRMs zijn ruim voldoende met een 12 phase, onze i9-11900K valt te overhitten alvorens de VRMs in de buurt van warm komen. Een extreme overclocker zullen we het niet noemen, maar daar zijn andere borden voor. Visueel is het in elk geval wel een plaatje.


Wat features betreft is de Vision G best opvallend, zo heeft hij bijvoorbeeld maar 6 fan headers terwijl de meeste borden in de lijst er 8 hebben. Aan de andere kant zijn 6 fan headers genoeg voor de meeste builds, terwijl dit bord de voordeligste in de lijst is met 4 M.2 sloten en 10 USB poorten achterop. 20 Gigabit USB poorten ontbreken, maar 4x 10 Gigabit poorten maakt voor een aardige selectie. En voor de rest zien we ook een aardige selectie met o.a. een dubbele RGB en aRGB header en 2,5 Gigabit LAN. Noteworthy afwezigen zijn WiFi, een postcode en fysieke knoppen. Desondanks een mooi totaalpakket voor een typische PC, zeker op creatief vlak waarbij opslag en USB altijd welkom zijn.



Gigabyte Z590 AORUS Pro AX


De Gigabyte Z590 AORUS Pro AX kost 349 euro, zo’n 70 euro meer dan de Vision dus. Maar wat krijg je daar voor terug? Een wat dikkere stroomvoorziening uiteraard, al is die niet echt noodzakelijk, hooguit een leuke bonus voor als je wat fanatieker met overclocken aan de slag wilt.




Kijken we naar de features, dan steekt eigenlijk maar één ding echt af van de Vision G. Uiteraard zullen we de extra fan header en optical out niet vergeten, maar het zijn vooral de 13 USB poorten achterop die echt opvallend. Helaas geen 20 Gigabit model, maar wel 13 stuks totaal, meer dan welk ander Z590 bord in de lijst dan ook. De Pro AX is er dus vooral voor de echte USB nut.


Gigabyte Z590 AORUS Xtreme


Normaliter zouden we nog iets van een Ultra of Master zien, maar die hebben we vooralsnog niet. De volgende stap is dan ook uhm.. fors? Namelijk naar de 999 euro kostende Z590 Aorus Xtreme. Niet echt een stap, meer een gigantische sprong, maar dat terzijde.


Net als voorgaande jaren is de Aorus Xtreme meer een ultieme showcase dan een redelijk bord dat normale mensen kopen, met een focus op extreme en vooral erg dure componenten. Zo krijg je een bizar dikke 10 phase stroomvoorziening met maar liefst 20 100 Amp power stages, complete en absurde overkill, maar leuk als je per sé het beste wilt? Ook is het bord grotendeels afgedekt met metaal, voor en achter, en zitten de meeste aansluitingen aan de zijkant. Zo staat de deur open voor wat bijzondere showcases met minimale kabels.



Features en extra’s? Eigenlijk alles, zoals de prijs al doet vermoeden. Inclusief drie M.2 sloten op het bord, nog twee via de expansieunit, dubbele LAN inclusief 10 Gigabit, fysieke knoppen en alle overclock opties, eigenlijk alles wat je kan bedenken. Niets ontbreekt, maar de vraag is in hoeverre je dat niet op een lager prijspunt kan vinden. Kortom, dit blijft gewoon een pure showcase. Wel een toffe, maar 1000 euro voor een moederbord?




Gigabyte Z590i Aorus Ultra


Zoek je een ITX moederbord? Begrijpelijk, want er zijn nogal wat mooie ITX kastjes tegenwoordig. De Z590i Aorus Ultra is bijna 100 euro goedkoper dan het andere Z590 moederbord in onze lijst, en dan komen we al heel snel bij de vraag “waar hebben ze op bespaard dan?”



Maar kijken we naar de VRMs en de featureset, dan zien we eigenlijk maar heel weinig wat de Gigabyte niet doet. Zo krijg je ook hier twee M.2 sloten, interne USB Type-C, USB 3.0 en 2x USB 2.0 headers, 2,5 Gigabit LAN, en een keurig aantal van 8 USB poorten achterop. Sterker nog, Gigabyte weet zelfs 4 fan headers te bieden, één meer dan z’n concurrent.



Wat mist dan? ASUS heeft wel een 20 Gigabit USB poort achterop, plus Thunderbolt support, en ze koelen beide SSDs waar Gigabyte ééntje achterop parkeert. Prachtig als je het nodig hebt, maar voor velen zal dat niet het geval zijn en dan lonkt de Gigabyte Z590i Aorus Ultra als het redelijke ITX bord van deze generatie. We wachten even af wat MSI te bieden heeft voor de Best Buy Guide, maar dit is een prachtig uitgangspunt voor een compacte en toch complete build.

Header Overzicht









Conclusie


Gigabyte weet een mooie eerste indruk te maken met de eerste batch Z490 moederborden. Vooral de strakke wit-zilveren Z490 Vision G doet het leuk, met veel opslag en veel USB poorten voor een middenklasse prijs. Lijkt een kanshebber te worden voor een Best Buy Guide positie voor zowel game PCs als creatieve PCs, en recommended is direct al op zijn plaats. De Aorus Pro AX is voor de meeste gebruikers de meerprijs niet waard, al valt er wat voor te zeggen als je extreem veel USB devices hebt.

Ook de Z590i Aorus Ultra maakt een uitstekende indruk, je krijgt een heel compleet ITX bord voor een scherpe prijs. Ook dit is een serieuze kanshebber, want de concurrentie lijkt duurder te worden en biedt maar beperkt meer.

En de Aorus Xtreme? Tja, die is prachtig zoals altijd. Een bord dat je ziet en waar je verliefd op raakt puur voor de looks en overcompleetheid. Maar 1000 euro voor een moederbord? Zeker in één van Intel’s lastigste generaties is dat natuurlijk onmogelijk om te verdedigen. Dan moet je wel een enorme fanboy zijn, en niet te vergeten één met een eindeloos budget. Kortom, deze lijkt eigenlijk vooral gemaakt om aandacht te trekken en te laten zien wat ze kunnen doen, zeker niet om je te overtuigen dat je zoiets voor één of andere reden nodig hebt; daar zijn andere borden voor.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.