Goodram IRDM Pro Gen.2 review


Zoek je een SSD dan komen er vast direct tal van grote namen in je op. Maar een overschot aan fabrikanten en bekende namen betekent niet dat er uit onverwachte hoek geen leuke SSDs kunnen komen. Onlangs kwam GOODRAM, een Poolse fabrikant van SSDs en werkgeheugen op ons pad en zij wilden wel eens laten zien wat ze in huis hebben.

De IRDM PRO Gen.2 is hun hoger gepositioneerde SATA drive. Beschikbaarheid lijkt momenteel een issue, met prijzen in de richting van 200 euro voor 1TB; dat is uiteraard in geen geval een acceptabele prijs voor een SATA SSD. Maar we laten dat even los en kijken naar het product zelf en hoeverre die stand weet te houden tussen de vele alternatieven.


Uitpakken en Design


De uitstraling lijkt mij prima in orde: half metaal, half plastic en zwart met een beetje branding valt goed te combineren met de meeste builds. Je moet er overigens niet te dicht op zitten, want de voorzijde is gewoon een grote zwarte sticker. Pluspunt is dan weer dat je die makkelijk weg kan halen en eventueel een geheel zwarte, merk-vrije SSD zou hebben.Intern volgt Goodram eigenlijk gewoon de bekende weg. Tried and tested Phison controller, Toshiba TLC NAND (al specificeren ze het niet dus wellicht wisselt het nog van batch tot batch, iets wat voor praktish elke SSD opgaat overigens).Ook de specs zijn een beetje standaard. Beschikbaar in formaten van 256GB tot 2TB, voorzien van encryptie, niks geks, tot zover je van een SATA SSD iets geks kan verwachten.


Prestaties


Waar het om gaat dan: prestaties! We kijken bij SSDs naar naar de drie primaire real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games (samengevat in PC Mark 8)Goodram maakt het makkelijk om de prestaties samen te vatten: de maximale sequentiele snelheden liggen iets lager dan bij de rest, maar hij gaat juist weer goed om met veel kleine blokken. Vooral de 4K reads zijn uitzonderlijk goed en die zijn juist cruciaal in je dagelijkse taken. Dat zien we dan ook terug in de all-round PC Mark 8 Benchmark, waar hij op de hielen van de Samsung 860 EVO zit en zich als zeer capabele SATA Drive positioneert.


Conclusie


In een lange lijst SSDs zet Goodram zichzelf toch even goed op de kaart met hun IRDM Pro Gen.2, en dat valt niet mee als het op SATA drives aan komt waar de verschillen veelal klein zijn. Als kleinere fabrikant en onbekendere naam zullen ze het in de ogen van de consument lastig hebben vergeleken met iets als een Samsung 860 Evo, zeker gezien die all-round nog altijd lastig te verslaan is, maar deze SSD kan zich prima in de sub top mengen: Hij ziet er prima uit, heeft gewoon bewezen componenten, en scoort vooral goed waar het echt telt: real world prestaties.

Daarmee is het een goede en reëele optie om te overwegen als je een SATA SSD zoekt. Althans, zodra Goodram de prijzen en beschikbaarheid in Nederland goed regelen, want mometeel zijn ze echt nergens voor een goede prijs te vinden. Als Goodram zorgt dat deze drives voor Crucial MX500 of Sandisk Ultra / WD blue achtige prijzen in de winkel liggen dan hebben fabrikanten er een geduchte concurrent bij en wij een uitstekende keuze.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.