Goodram PX500 review


De Goodram PX500 is een Gen3 NVMe SSD die zich richt op een scherpe prijs-prestatieverhouding in plaats van louter prestaties. En gezien je in de praktijk weinig merkt van een extreem snelle SSD vinden we dat ook helemaal niet erg. Dus, komt hij een beetje goed voor de dag, of is goedkoop duurkoop?


De drive samengevat


Betaalbare NVMe SSDs gaan vaak twee kanten op. Of je ziet 4-bit MLC SSDs met een beetje DRAM cache, of 3-bit MLC SSDs zonder DRAM (want 3-bit met DRAM cache kost meer). Goodram kiest hier voor het laatste. Hardware encryptie is wel aanwezig, vermoedelijk omdat de Silicon Motion controller dat inherent al mogelijk maakt. Verder is het een redelijk recht-toe-recht-aan instap SSD: 3 jaar garantie, niet te veel poespas.SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Geen heel bijzonder resultaat, we vinden de PX500 redelijk onderin, net boven de SATA drives en een paar alternatieven, en net achter de A2000 van Kingston, al enige tijd onze go-to budget SSD.

Full:


Als OS drive verandert de positie niet, hij stijgt iets in de ranking, en weet hier bijvoorbeeld voor een 4-bit met DRAM alternatief te komen (Corsair MP400). Ook zit hij niet ver van de A2000, en hij komt goed mee met de meeste middenklassers.

Consistency:


Hoewel de praktische waarde van de extreme test ter discussie staat is het altijd fijn dat een SSD hier toch goed scoort. En de PX500 maakt hier simpelweg geen indruk. Niet dat hij heel warm wordt of iets dergelijks, maar hij blijft een beetje onderin hangen.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.Het zijn de bescheiden maximale snelheden die hem in de praktische tests vermoedelijk toch iets tegenhouden, want hoewel de meerwaarde van een extreme doorvoer in de praktijk ook niet heel interessant is helpt het burst prestaties wel. We kijken weer met een scheef oog naar de A2000, die niet veel beter scoort met lezen, en een beetje beter in schrijven.


Conclusie


Al met al is de Goodram PX500 dus een instap M.2 NVMe drive met voornaamste doelstelling om gewoon iets sneller dan SATA alternatieven te zijn, zeker in licht gebruik, of als OS drive in een betaalbaar systeem. De prestaties zijn niet denderend, dat past ook niet bij dit soort designs, maar op zich goed genoeg voor een betaalbare SSD; sommige echte budget drives (die krijgen we vreemd genoeg zelden ter test toegestuurd) vallen echt heel hard door de mand, deze komt redelijk mee met bijvoorbeeld de A2000.

Kortom, de PX500 had prima een verborgen pareltje kunnen zijn. Maar een parel van een budget SSD moet het uiteindelijk van de prijs hebben, en momenteel is dat een probleem voor de PX500 die overal wat meer kost dan de Kingston A2000 (f de WD Blue SN550) die op elk vlak gewoon wat beter presteert. Met de huidige hogere prijzen is de PX500 dus geen goede koop. Maar, mocht je deze op een gegeven moment voor een scherpe prijs vinden (lees: significant minder dan een A2000/SN550), of kan jij deze als PC bouwer in grote aantallen heel goedkoop krijgen, dan is dit een leuke instap NVMe SSD.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.