Samenvatting


Als je een echte gadget-fan bent en het liefst alles in je huis volledig automatisch hebt, dan is de Google Home Mini een aanrader. Met een typische prijs van zo’n €50 is de Home Mini relatief goedkoop voor wat hij allemaal kan als je persoonlijke assistent, maar vaak genoeg kunnen we hem voor nog minder vinden. Je koopt hem echter voor zijn kunnen met Google Assistant, want wat geluidskwaliteit betreft is het verre van de beste speaker, het klinkt schel en de lage tonen zijn zo goed als afwezig. Wat mij overigens positief wist te verrassen was het bereik van de microfoon, binnen een straal van zo’n 6 meter weet hij ongeveer 80% van de tijd het goede commando te ontvangen. Voor wat deze kleine speaker cq home controller biedt: 7,5/10.

Lees verder voor de uitgebreide review.


Google Home Mini review


Vandaag gaan we een keer naar iets heel anders kijken dan je misschien van ons gewend bent, we kijken namelijk naar de Google Home Mini speaker. De Home Mini is een kleine smarthome speaker die door middel van ‘Ok Google’ spraakcommando’s je slimme apparaten kan bedienen, en ook nog eens als zoekmachine op zich antwoord kan geven op al je vragen. Met een prijskaartje van €40 is hij zo de helft goedkoper dan de normale Home speaker.

Specificaties


Specs en features vanuit Google:


Er zijn niet echt dingen die heel erg opvallen hier, zo is het in principe gewoon een kleine Bluetooth-speaker met een microfoon die zijn gegevens via Wi-Fi kan doorsturen.

Uitpakken


Google levert de Home Mini in een mooi en klein doosje. Alles is lekker eenvoudig gehouden, en voor zover ik weet is dit een beetje de standaard van Google. Je krijgt nog een kleine uitleg op de achter- en zijkant van de verpakking:



In de doos vinden we de Google Home Mini, een micro-usb voeding en een 3-tal boekjes die we ritueel zullen negeren.



Het ontwerp van de speaker is eenvoudig, maar naar mening erg mooi. Waar de onderkant van kunststof is gemaakt bestaat de bovenkant uit een stoffen laag met daaronder een 4-tal leds, ook kan je door op de zijkanten van de speaker te ‘tappen’ het volume hoger of lager zetten. Overall bouwkwaliteit is goed, het voelt luxe en dat straalt het ook uit. Op de onderkant zit overigens nog een knop om de microfoon te muten, door de stekker er gewoon uit trekken gebeurd hetzelfde.

Google Home


Wat is Google Home nou eigenlijk? Dat wil ik toch nog even toelichten. Weet je al helemaal wat het systeem allemaal kan en doet, dan kan je dit onderdeel voor nu het best even overslaan. Wat Google zelf zegt: “Via de Google Home-app kun je Chromecast-apparaten (Chromecast, Chromecast Ultra, Chromecast Audio, tv of speaker met Chromecast ingebouwd), Google Home-apparaten en Google Assistent-speakers of smartdisplays instellen en bedienen. Je kunt duizenden geschikte lampen, camera’s, speakers en meer bedienen, allemaal vanuit één app. Gebruik de app om populaire muziek, tv-programma’s en video’s te ontdekken en deze naar je tv’s en speakers te casten.”
De Home speakers vormen als het ware een brug tussen jouw spraakcommando’s en deze Home-app, dat betekent dus ook dat qua reacties alle Home speakers hetzelfde zullen reageren. Om een mooie weergave van de app te geven pakken we even wat foto’s van Google:


Is er ook een beetje ondersteuning? Nou het zal je nog verbazen, want vrijwel alle smarthome merken zijn compatible: Philips Hue, Nest, Honeywell, Belkin WeMo, Samsung, Roomba, JBL Link, TP-link, Ring en ga maar door, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Daarbij is de integratie vaak echt super, en kan je Google Home zelfs een volwaardige smarthome ‘base’ noemen. Zelf heb ik redelijk recent de 10 euro kostende wandplugs van Sonoff ontdekt welke via de Home speaker te schakelen zijn, je zegt gewoon OK Google, zet x apparaat aan, en binnen 5 seconden schakelt hij het apparaat aan! Tip van mij: vooral in de decembermaanden is dit ideaal voor je kerstlichting.

Ondersteuning voor diensten zoals Netflix en Spotify is ook allemaal aanwezig, al dien je hiervoor wel een Chromecast of multiroom-apparaat in bezit te hebben. Je kan bijvoorbeeld in de app een speakergroep aanmaken en deze ook als één groep bedienen, helaas heb ik dit niet kunnen proberen maar het idee klinkt goed.

In de praktijk


De installatie van de Home Mini is relatief eenvoudig; voeding aansluiten en het hardware gedeelte is klaar, vanaf nu dien je eigenlijk alleen maar de speaker via de app toe te voegen aan je netwerken, en dat gaat als volgt:

Zodra je de voeding aansluit zal de speaker opstarten en zeggen dat je via de Home app het apparaat moet instellen, op naar de Home app van Google dus. In de app kies je ‘apparaat toevoegen’, na een paar seconden had mijn telefoon de Home Mini al gevonden en na nog wat wachten was hij ingesteld, na een extra controle is hij gekoppeld aan je telefoon. Hierna koppel je de Home Mini via de app aan een netwerk naar keuze, waarna je de Mini aan een ‘huis’ en ruimte kan koppelen. Als laatste dien je apps zoals YouTube en Spotify te koppelen voor bepaalde services, nu kan je echt beginnen!



De werking van de Home speakers is over het algemeen al bekend, daar zal ik niet al te diep op in gaan, hier vind ik vooral de geluidskwaliteit belangrijk om even over te praten. Verwacht namelijk geen goede geluidskwaliteit voor muziek uit deze speaker, dat zit er gewoon niet in. Voor stemgeluiden is het prima, en dan kan hij ook flink hard praten. Echter voor muziek moet je hem gewoon niet willen gebruiken, de lage tonen zijn zo goed als afwezig en de enige muzieksoort die een beetje aardig klinkt, is klassiek. Voor even een paar nummertjes laten horen aan vrienden zodat ze weten waar je het over hebt gaat het nog wel, als primaire speaker gewoon niet doen. Dit ding is echt gemaakt voor de communicatie.


Wat ook belangrijk is, de microfoon van deze speaker! Binnen een straal van 6 meter hoort hij je eigenlijk altijd wel als je op normaal stemvolume iets zegt, daarbuiten moet je iets harder praten. Qua verstaanbaarheid ontvangt hij zo’n 70-80% van wat je zegt ook helemaal goed, de overige procenten snapt hij niet wat je zegt en zal hij dat ook duidelijk maken door iets te zeggen als: “Sorry, ik heb het niet kunnen verstaan” of “Ik kan daarmee nog niet helpen”, wat bij eenvoudige vragen soms wel wat kan irriteren.

Conclusie


Het idee achter de Google Home Mini is goed uitgewerkt, zo is het een kleine speakertje in staat om spraakcommando’s binnen een aardig bereik goed op te pikken. Het Google Ecosysteem is erg uitgebreid en werkt veelal goed, al moet je er wel aan wennen dat je ongeveer één vijfde van de commando’s mag herhalen, daar valt nog wel wat winst te behalen. Toch voelt de Google Home Mini veelal als een goed en functioneel product, de mogelijkheden met de Home app zijn namelijk erg groot, al dan niet oneindig. De stem is daarbij ook aangenaam en de response komt veelal lekker vlot.

Voor de stemreacties van Google is de Home Mini goed en duidelijk verstaanbaar en dan valt het niet op dat het geluid uit een hele kleine speaker komt, maar nogmaals overweeg dit absoluut niet om dagelijks muziek naar te luisteren. De adviesprijs van 60 euro zou wellicht doen vermoeden dat er wel wat lekkere muziek in zit, helaas.

De Google Home Mini is geen echt wannahave product. Van een echt wil-hebben product verwacht ik ook een iets betere weergave van muziek, en ik vermoed dat we daarvoor bij de grotere Google Home speaker moeten kijken. De Google Home Mini is meer een leuke toevoeging voor je smarthome systeem die je net als ik vermoedelijk wel op wilt pakken als hij voor een lekkere scherpe prijs te krijgen is, het is tenslotte een harstikke leuke gadget.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.