Nog één klein uitstapje alvorens ik weer verder ga met de AMD A8-7650K ervaring: Een kleine China update. Dankzij de lieve sponsors van de Tweakers Express, de trein naar Gamescom 2014, had ik een mooie powerbank in de goodie-bag zitten, een product waarvan ik voorheen dacht dat ik het toch niet nodig zou hebben, maar welke achteraf verdomd handig bleek. Handig, maar na elk gebruik moest die powerbank ook weer aan de lader, waardoor hij even vaak leeg thuis bleef liggen. Toen ik leerde dat onze vrienden van Xiaomi een powerbank met maar liefst 16000mAh capaciteit produceerde stond er wat nieuws op mijn verlanglijst: een powerbank die mijn telefoon dusdanig vaak kon laden dat ik zou vergeten wanneer ik mijn telefoon voor het laatst aan de echte oplader had gehangen. authenticiteit

Toch lijkt de zoektocht naar die super-powerbank niet één die zonder slag of stoot passeert. Sommige fabrikanten hebben een mentaliteit die wij in Nederland als ‘minder chic’ ervaren, en dan druk ik mijzelf nog zacht uit. Nu zal ik niet stellen dat het een Chinees probleem is, maar de authenticiteit van producten is wel iets om rekening te houden met bestellingen uit China. Oftewel er zijn tal van nep Xiaomi powerbanks in omloop die gebruik maken van slechte onderdelen welke een gevaar vormen voor je apparatuur of zelfs jouw eigen gezondheid. Dat terwijl de originele Xiaomi’s juist geroemd zijn om hun goede kwaliteit en vele beveiligingen (deze zijn allemaal op de productpagina na te lezen, al kan ik ze zelf niet testen voor je). Hoewel de neppers officieel niet Nederland (of Europa) zouden mogen binnenkomen is de kans dat de Douane ze er uit pikt, of ook maar zou herkennen, minimaal. Als gevolg is het dus wel degelijk een echt probleem. Nu zijn er wel wat Nederlandse shops waar je ze kan halen, maar daar vragen ze dan al snel het dubbele van wat ze eigenlijk moeten kosten: maximaal 25-30 USD.

Nadat ik Gearbest.com met mijn wantrouwige Nederlandse mentaliteit maar liefst drie keer om bevestiging heb gevraagd dat zij echt originele Xiaomi’s hadden, waarbij elke keer rustig werd bevestigd dat het echt originele waren, was het pakketje onderweg. Ze vragen er 24.99$ voor, wat op dit moment grofweg 22 euro is, een correcte prijs voor een echte Mi Powerbank. Ze zijn hier en daar nog nipt goedkoper te krijgen, maar Gearbest was in elk geval een beetje bekende naam en ik had dus de belofte dat deze echt zijn. 28 April besteld, 7 Mei was hij binnen met DHL, een week en twee dagen dus, wat bijzonder snel is voor een pakketje uit China in mijn ervaring.


Uiteraard nog altijd wantrouwig snel de verpakking bekeken, netjes wit uitgevoerd, maar toch niet heel bijzonder strak zoals ik misschien onterecht had verwacht. Toen viel mijn oog op een kras-sticker aan de zijkant. Zeg maar een klein stukje kraslot waar een code achter staat. Blijkt dat je deze code simpelweg op de Xiaomi website in kan tikken, waarbij je vervolgens te zien krijgt wat voor een product bij deze code past, en hoe vaak die code al is gebruikt. Uiteraard was ik niet verstandig genoeg meteen een screenshot te nemen, maar bij de eerste invoer stond er dus netjes dat die code voor het eerst werd gecheckt. Xiaomi speelt dus goed in op de vele neppers, en ik was gerust gesteld.Hoewel ik geen uitgebreide review van een powerbank ga maken vond ik het wel leuk even te delen waar je in elk geval originele kan halen, en ook om te laten zien hoe je het kan bevestigen zonder je powerbank open te halen. Maar goed, als het product toch op tafel ligt, maar wat foto’s. In de verpakking zit de powerbank zelf, een kort kabeltje, en een handleiding in een taal waar de meeste van ons weinig zullen begrijpen: Chinees. Aan de andere kant, als je niet uit kan vogelen hoe een powerbank met één knop werkt dan is er iets goed mis.


De powerbank zelf is echt wel een chic dingetje. Strak aluminium, netjes rond afgewerkt, maar in de hand wel opvallend zwaar met een gewicht van ca 338 gram. Het is in elk opzicht een super chic product, maar even in je broekzak of jaszakje meenemen ga je dus wel merken. Zodoende lijkt het meer een product om in een tas mee te nemen. Aan de bovenkant zit de aan-/uitschakelaar, de aansluiting om hem op te laden, en 2 USB outputs om twee devices tegelijk op te laden. De vier kleine puntjes die je ziet zijn kleine LEDjes, welke in 4 stappen de status van de batterij aangeven, oftewel 25/50/75/100% batterij. Dit doen ze zowel tijdens het opladen van de powerbank, als het gebruik ervan. Dit eerste kan overigens geen kwaad, want een volle lading gaat echt wel een nachtje over heen. Grofweg 9 uur mag je verwachten als je een 2.1A lader hebt, als je ‘slechts’ een 1A lader hebt kan je er dus van uit gaan dat hij het grootste deel van een hele dag aan het opladen is. Maar goed, daar krijg je natuurlijk een gigantische opslag voor terug, en sneller laden zou een niet-USB externe adapter vereisen; niet praktisch.
Toch valt er wel wat aan die opslag aan te merken, want zoals vaker met powerbanks wordt de opslag berekend bij 3.75V, terwijl een telefoon met 5V laadt. Dit staat overigens ook netjes op de powerbank, en de site van Xiaomi, maar een opoplettende klant zou dus onterecht kunnen verwachten dat zijn 3000mAh telefoon eenvoudig 5x volledig opgeladen zou kunnen worden. In de praktijk is dit dus ‘slechts’ ca 3.5 keer (10800mah effectief). Nogmaals, kwaad kan het niet, de meeste powerbanks rekenen op deze manier dus relatief gezien doet deze Mi het nog altijd super, en in absolute termen is het nog altijd één van de meest extreme powerbanks die je kan halen in een handzaam formaat. Als we toch aan het zeuren zijn, hou er rekening mee dat deze powerbank weliswaar twee 2.1A outputs heeft om moderne telefoons en tablets snel te laden, hij heeft wel een 3.6A beperking op de uitgangen tesamen. Oftewel twee telefoons of tablets opladen die beide 2.1A aankunnen werkt, maar het duurt wel iets langer dan wanneer je slechts één 2.1A apparaat aan zou sluiten.


Hoewel ik eigenlijk genoegen nam met de genuine-Xiaomi check was ik toch even benieuwd of het binnenwerk wel echt overeen kwam met de verwachtingen. We zien hier de LG cellen zoals we mogen verwachten, en ook de rest van de onderdelen zijn zoals ze horen te zijn als ik ze vergelijk met de plaatjes van de originele: Een echte Xiaomi dus.De Xiaomi powerbank is echt een beest van een powerbank, met genoeg vermogen om je halve huishouden van prik te voorzien en een absolute top uitstraling en kwaliteit. Dusdanig veel accu’s wegen natuurlijk wel wat, dus neem dat wel mee in de overweging en vraag je wel even af of je dusdanig veel capaciteit echt nodig hebt. Hoewel er tig winkels zijn die ze verkopen kan ik in elk geval bevestigen dat Gearbest in elk geval originele Xiaomi’s verkoopt die vlot werden thuisbezorgd voor een bedrag waar je in Nederland amper een instap-powerbankje kan halen. Met een prijs van 22 euro zit hij op de grens van wat BTW en rechtenvrij naar Nederland mag worden verzonden, maar als je een douanier in een slechte bui te pakken hebt loop je natuurlijk wel het risico dat zij nog wat eurotjes (ca 17) bij je komen verhalen, iets wat uiteraard voor alle China bestellingen het geval is. Overigens ben je zelfs in dat geval goedkoper uit dan bij de Nederlandse shops welke ik wist te Googlen. Laten we allemaal maar hopen dat de Dollar snel wat in waarde zakt, dat komt onze andere hardware ook ten goede.

Link naar shop waar deze vandaan komt (Gearbest)
Link naar Xiaomi Productpagina
Link naar Xiaomi Echtheid-checker


Zo, dat was hem weer voor vandaag. Zoals beloofd afsluitend nog een food-belofte. Vorige post liet ik het bij een kleine teaser, maar niemand zat dicht in de buurt van wat het daadwerkelijk was. Met een aantal dagen post ik het volledige recept, maar tot die tijd nog een klein teasertje om te kijken of iemand nu een stapje verder komt en kan raden wat het is.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.