High-end Z690-moederbord van Gigabyte verschijnt online


Een nieuw model van Gigabyte’s AORUS Z690-moederborden line-up is pas verschenen op de website van het merk. Het gaat om de Gigabyte AORUS Z690 Xtreme WaterForce, een bord gebaseerd op de nieuwe Z690-chipset, en Gigabyte’s zogenaamde ‘flagship’ van deze generatie.

Dit luxe moederbord is onder andere voorzien van een flink koelblok, welke het hele bord bedekt. Boven de processor is een klein OLED-display te zien met daarop informatie over de temperaturen van de processor en het water waarmee het bord gekoeld moet worden.

Qua I/O’s is er ook genoeg aanwezig, zoals tien USB Type-A poorten, twee Thunderbolt 4-aansluitingen en tot 10GbE LAN. Daarbij biedt dit boord ook twee aansluitingen voor 802.11ax WiFi 6E-antennes. Op het bord kunnen tot vier DDR5-modules tot 128GB geplaatst worden met een maximale snelheid van 6600MHz. Meer specificaties zijn via deze link te vinden.

Prijzen en beschikbaarheid
Even slikken… Dat dit bord voor high-end systemen ontworpen is kan je ook zeker terugzien in de prijs, die is namelijk best fors. Met een vraagprijs van een slordige 3000 Australische dollar, zal dit bord in Europa bijna €2000 gaan kosten, wat niet bepaald een koopje is voor een moederbord. Wanneer dit bord in Europa verkrijgbaar komt is nog niet bekend.Bronnen: Gigabyte, MWave

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.