Honbike Uni4 Review


In mei van dit jaar deelden we al onze eerste ervaringen met de Honbike Uni4. Een electrische fiets met een focus op een hip design, een belt-drive in plaats van een ouderwetse ketting, en een schappelijke prijs. De eerste indrukken waren opvallend positief en inmiddels zijn we inmiddels zo’n half jaartje aan het fietsen met de Honbike. Nu hebben we er de nodige kilometers mee afgelegd en hebben we een mooi aantal charge cycles kunnen testen en is het tijd voor een update.


Wat zeiden we eerder dit jaar over de Honbike Uni4


Eerst een korte recap van wat we begin dit jaar zeiden. Ten eerste dat het prijspunt van 1800 aangenaam is. We hadden zelf al eens naar verschillende electrische fietsen zitten kijken bij de lokale fietsenbakker, maar de meeste zaten toch (soms ruim) boven de 2000 euro, en de goedkopere opties gaven ons de indruk dat ze vooral fijn waren als je heel zichtbaar als pauper voor de dag wilde komen. De Honbike maakte juist een opvallend keurige en knappe indruk, in eerste instantie visueel maar vervolgens ook in daadwerkelijk gebruik.



Natuurlijk merkten we wat tekenen van een lager prijspunt op. Zo ontbreekt een chique vering, werkt hij met een rotatiesensor in plaats van een wat preciezere vermogenssensor, en zit er geen slot op, aan of bij. Wat vooral opviel was dat het een gemiddeld afgemeten fiets is, handigom veel mensen aan te spreken, maar gezien ik met mijn 1m96 niet eens uitzonderlijk lang ben voor Nederland is dat wel iets waar tal van anderen ook tegen aan kunnen lopen. Al schijnt dat een breder probleem te zijn met de markt voor elektrische fietsen.

Maar onder de streep fietste hij lekker weg, remde hij goed, en trok hij ook nog eens constant de aandacht op een positieve manier.

De ervaring na enkele maanden


Sommige elementen veranderen niet na een langere test. Zo blijft de Honbike Uni4 een mid-size frame en hij groeit niet stiekem met je mee naar mate je er langer op fietst. We blijven erbij dat je er makkelijk mee weg fietst als je 1m60 tot 1m85 bent, maar daar onder of boven wordt het een kwestie van passen. Hou er wel rekening mee dat de ogenschijnlijk ruime retourperiode van Honbike met een forse restocking fee gepast kan gaan, en weinig fysieke winkels zien we het merk voeren. “Even” proberen is niet altijd makkelijk tenzij je toevallig een eigenaar van deze fiets kent, waardoor we bij ons advies blijven dat je de Uni4 vooral mag overwegen als je fysiek niet al te klein, al te lang of al te afwijkende benen hebt.


Ken net eh.

Met mijn 1m96 en relatief lange benen is het voor een test prima te doen, maar iedereen kan goed zien dat de fiets eigenlijk te klein voor je is. DE wetenschap dat het net gaat is dus vooral handig als jij af en toe deze fiets van je partner/kennis/medestudent wilt lenen.

Wat je met de maanden wel meer en meer op gaat vallen is dat de manier waarop je elektrisch ondersteund wordt snel went. Rotatiesensoren hebben de reputatie dat het kiezen is tussen de limiet van 25kmph fietsen of gewoon je benen af en toe stilhouden om wat af te remmen. En als iemand die vooral lekker door wil trappen voelt dat de eerste week ook zo, maar met wat meer ervaring blijkt het prima mogelijk dat je met een rustige beweging (in de laagste stand) ook prima 16-20 kmph kan fietsen, bijvoorbeeld naast de kinderen op weg naar school.


Duurdere fietsen met vermogenssensor zullen altijd het voordeel houden als je echt hele fijne controle wilt houden over het hulpvermogen, bijvoorbeeld als je echt in een drukke stad fietst waarbij je met fietsfiles regelmatig ergens tussen de 8 en 15 kmph moet blijven hangen, maar als iemand die zijn weg langs de langzamere medemens veelal prima weet te vinden vind ik de rotatiesensor inmiddels geen beperking meer, zeker gezien het prijspunt.


Wat ook een beetje went is het gebrek aan vering in het frame zelf, iets wat de extra dikke banden wel een beetje weten op te vangen. Natuurlijk blijft het geen volwaardig geveerde fiets, maar hij kan toch net wat meer hebben dan een typische stadsfiets, zo merken wij op nadat we toevallig even een “simpele” (overigens wel A merk) fiets onder de benen hadden in plaats van onze eigen, ietwat luxere, frame-en-zadel-geveerde fietsen thuis. Toch merk je dat de Honbike vooral in steden of de wat grotere dorpen waar je veelal op asfalt of vlakkere stenen rijdt het beste tot zijn recht komt, dagelijks casseitjes stuiteren blijft niet ideaal.


Vooral lekker fietsen


Ondanks het gebrek aan echte vering blijft “het fietsen”, volgens mij geen onbelangrijk onderdeel van een fiets, een van de sterke punten van de Honbike. Vooral op hardere wegen rolt hij lekker, de ondersteuning is duidelijk merkbaar en ondanks je wettelijke 25 kmph topsnelheid (moet ik nog naar kijken of daar wat aan de doen valt) is dat ook de gemiddelde snelheid die je normaliter kan halen. Of de wind nu in je rug zit of vol op je neus staat, en alleen op een stevige helling zien we wat terugval in snelheid, maar ik zit dan ook boven de technische limiet van 100kg en dan komen we nog vlot naar boven zonder moeite.


En hij remt ook echt goed met zijn schijfremmen. Als je wat groter en zwaarder bent is niets irritanter dan een fiets te hebben met een onnodig lange remweg vanwege prut trommelremmen. Niet tijdig kunnen remmen is levensgevaarlijk zelfs als je het aan mij vraagt. Gezien hoe oplettend de gemiddelde help-mn-kind-komt-misschien-1-minuut-te-laat-op-school-oh-wacht-rechts-hand-voorang muts rijdt zo rond de klok van 8:30 is een top rem gewoon geen overbodige luxe. En de schijfremmen op dit ding doen het uitstekend. Trek je ze echt vol aan dan moet je uitkijken dat je achterwiel niet de lucht in komt, oftewel ze zijn er wanneer je ze nodig hebt.

Stijl


De afgelopen maanden bracht ook de nodige, uitsluitend positieve opmerkingen over de uitstraling van de fiets. Natuurlijk is de witte kleurstelling al erg opvallend, maar we horen constant positieve opmerkingen over het design van de spaken, de belt in plaats van de ketting, en het strakke frame design. Menig toeschouwer was verbaasd te horen dat het een elektrische fiets is, want normaliter heb je dan toch zo’n lelijk groot blok onder je bagagedrager terwijl ze hier lekker in het frame zitten.



Mooie grote spaken zijn niet lelijk.

Ik vermoed dan ook dat het design toch een doorslaggevende factor kan zijn voor potentieele kopers. De echte Hollander in mij vraagt zich dan af of dat juist geen extra risico op diefstal is, maar ook ik moet met enige ijdelheid ook toegeven dat een beetje hippe fiets onder je achterwerk stiekem ook wel fijner is dan een ragbarrel of iets wat er uit ziet alsof het uit het dumpschap uit een Big Bazar komt.


Enkele maanden en de nodige regenbuien later ziet hij er altijd nog top uit.

Accu en Laden


De keerzijde van het feit dat je die lelijke accu niet zichtbaar hebt is wel dat je hem niet uit je fiets kan halen om hem elders te laden. De Honbike Uni4 moet altijd direct ergens aan de kabel kunnen liggen. Geen nadeel waar ik zelf in eerste instantie over nadacht met een garage je hem makkelijk in kwijt kan en kan laten laden, maar een kennis die de fiets enkel buitenshuis kan parkeren en de accu mee naar binnen neemt maakte daar terecht wat opmerkingen over. De kabel is vrij lang en met verlengsnoeren kom je een eind, maar wat je ook doet moet de fiets zelf binnen direct bereik van een stopcontact kunnen komen. Altijd goed dus zo’n langere ervaring, dan komen nog eens punten ter sprake waar je zelf niet direct aan denkt.


De aansluiting om te laden zit verstopt bij de achteras

Maar hoe vaak moet je laden? Dat was eigenlijk de voornaamste vraag die ik met een langere ervaring hoopte te beantwoorden, maar dat bleek ondanks de maanden bijna niet mogelijk. Net als bij de berekening van het bereik van een elektrische auto zijn er zo veel variabelen dat het enige eerlijke antwoord is dat het er van af hangt.

Met lekker weer, windkracht 0-1, reed ik een rustige 50 km route: zonder stoplichten, onnodige pauzes en acceleraties, de fiets op de laagste stand met mijn benen ook actief bijdragend aan de snelheid. Daarmee kwam ik met wat volgens de streepjes nog meer dan een halve accu terug, wat er op lijkt dat de claim van Honbike van 100km dus best haalbaar zou moeten zijn, zeker als je wat kleiner en lichter bent dan ik. De volgende volle charge probeerde ik echter goed te benutten in de stad zelf. Veel stoppen en weer accelereren, en vooral ook de grenzen van de fiets een beetje opzoekende; yours truly heeft helaas maar een enkele versnelling en dat is “GO”, en dat werkt net als met autos door in de accu of de benzinetank. Enfin, daarmee zat ik na zo’n anderhalf uur rammen en een kilometertje of 20 a 25 al onder de helft.


Kortom, het hangt sterk van je gebruik af, maar voor stadgebruik of realistische woon-werkafstanden (5-25km per kant?) lijkt onze ervaring je geen reden tot zorg te geven dat je de dag niet doorkomt.

Wat wel opvalt is dat zodra je het laatste blokje van je accu bereikt dat het deels gedaan is met het vermogen. Vanaf dat moment is de ondersteuning merkbaar minder, en vanaf dat moment is het hooguit nog een paar kilometer naar huis fietsen alvorens het gedaan is met de pret.


Conclusie


Al met al onderstreept de langere ervaring vooral onze eerste ervaringen. De Honbike Uni4 is een fiets die er leuk uit ziet (en daarmee de nodige aandacht trekt), stevig aanvoelt, soepel fietst, even lekker remt wanneer het nodig is, en prima ondersteunt zodat je je 25 kilometer per uur kan halen zonder te zweten of de wind nu mee of tegen zit. Als rappe fiets binnen de stad, of als rustige tourer voor je woon-werkverkeer vind ik het een harstikke leuk ding.

Hij zal iedereen die een praktische bagagedrager zoekt niet aanspreken en net als menig andere fiets is hij vooral voor klein tot gemiddeld afgemeten mensen geschikt. De ideale doelgroep zit volgens ons tussen de 1m60 tot 1m85, wellicht iets langer dan dat als je geen overdreven lange benen hebt.

Maar als je daar binnen valt en vroeg je af of de Honbike in de praktijk even goed bevalt als de fototjes op internet leuk lijken, dan is mijn antwoord: jazeker. Leuke fiets, leuke prijs, dik prima:

Lees vooral ook ons eerste artikel over de Honbike Uni4 voor meer informatie.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.