HP Envy x360 15 review

x360 15-bp130nd review quickie.


Geen uitvoerige review dit keer, maar we hadden een weekje een HP Envy X360 15 voor ons neus staan, en het leek ons de moeite die feitelijk uitgebreide hands-on ervaring toch even te delen. De bp130nd variant zoals die hier stond is de recente uitvoering met Intel Core i7-8550U, dat is de quad core Kaby Lake refresh, 8GB aan geheugen, Glossy 1080p IPS touch scherm, 256GB SSD en 1TB HDD aan opslag, en Nvidia GeForce MX150 videokaart.

Dit model gaat voor ongeveer 1199 over de toonbank.


De keuze voor een degelijke all-round laptop is geen eenvoudige. En wanneer we zeggen ‘degelijk’ bedoelen we natuurlijk een stevige metalen behuizing, aantrekkelijke monitor, beetje accuduur, fijn toetsenbord en een accurate touchpad, en natuurlijk niet de minste componenten. Onze oorspronkelijke zoektocht voor een dergelijke 15” laptop rond de 1000 euro “dat moet toch wel lukken?” werd al snel een zoektocht naar de ultieme Windows gebaseerde Macbook killer, en uiteindelijk een bestelling van een ca 1800 euro kostende Dell XPS 15.

Voor de goede orde, lieve lezers die denken dat je voor sub 1000 euro een ultieme all-round (niet game) laptop vindt: vergeet het maar. Een hele goede laptop kan zeker, maar de onrealistische wens van een MacBook Pro, maar dan met Windows en voor de helft van het geld horen wij helaas iets te veel. Volledig bewust van het feit dat laptops richting de 2000 euro voor velen simpelweg geen optie zijn gingen we op zoek naar iets wat de duizend niet te ver voorbij schoot, en zodoende kwamen we bij deze HP uit. De combinatie van stevige specs, een metalen behuizing en een gewicht van net wat meer dan 2kg klonk in elk geval goed. Exacte afmetingen: 36 bij 26 bij net geen 2 centimeter.



Tot zover specificaties gaan vinden we vooral de balans aangenaam. Een vlotte quadcore, 8GB, een beetje videokaart, en een combinatie van SSD en HDD is een net all-round specslijstje.

Wat bouwkwaliteit betreft konden we ook niet klagen. Materialen voelen stevig, weinig flex in de behuizing, afwerking is netjes, en het design hoewel subjectief lijkt ons toch echt prima in orde. Aan de rechter kant zien we een USB Type-A poort en een USB Type-C poort, beide USB 3.0 wat sommige fabrikanten nog wat rooskleurig USB 3.1 Gen 1 noemen, en een SD kaartlezer (wat fijner is dan de microSD kaartlezer op de XPS 15 moet ik zeggen, maar die is dunner en lichter).


Aan de linker kant hebben we nog een USB poort, een hoofdtelefoonuitgang, en een full-size HDMI aansluiting, wel praktisch.

We noemen deze HP weliswaar een laptop, maar eigenlijk is het een twee-in-één, de scharnieren kan je namelijk volledig omdraaien en de laptop ‘staand’ neerzetten, als je dat wilt. Primair bedoeld voor de pen natuurlijk, maar ook media kijken kan soms zo handiger zijn (denk in een vliegtuig)

Toetsenbord en touchpad kunnen we kort over zijn: die zijn goed. Niet ultiem, wel erg goed. Travel van het toetsenbord is een tikkeltje kort voor een desktop werker, maar voor een redelijk dunne machine best netjes. Het muist en tikt in elk geval als een duidelijk ‘betere’ laptop.


De colorimeter hebben we niet los kunnen laten op dit beestje, maar subjectief oogt het scherm aantrekkelijk. Dit komt deels door de glossy afwerking, iets wat binnenshuis het gevoel van beeldkwaliteit soms versterkt, maar brengt ook risico van reflecties met zich mee. Ook buitenshuis is een glossy scherm niet ideaal en dat merk je, zeker wanneer gecombineerd met een redelijk lage maximale helderheid waar hier sprake van leek te zijn. Voor gebruik in de zon dus een no-go, voor binnenshuis gebruik geen punt. Voordeel is echter wel de meegeleverde pen, want daarmee kan je naar hartenlust op het scherm zelf werken, de touch response voelt netjes.

De combinatie van SSD en HDD vinden we prima, al is dat natuurlijk wat zwaarder dan een SSD-only versie, iets meer dan 2 kilo is praktisch niet heel spannend. De PC start vlot op en reageert vlot, en daar gaat het de doelgroep om. De harde schijf is niet bijster snel, maar dient enkel als massa opslag.

In gebruik merk je dat de koeling wel zijn best moet doen in zware taken, een snelle render test laat de ventilatoren aardig opspinnen. Op zich is dat niet zo’n probleem en typerend voor praktisch elke laptop met stevige CPU die aan het werk wordt gezet. Het viel ons echter wel op dat de koeling redelijk agressief te werk gaat, en soms al even hoorbaar is bij lichte taken als browsen of werken in office; dat zou eigenlijk niet hoeven en vinden we dan ook jammer.

Gamen was niet de doelstelling, maar met een MX150 valt in de regel nog wel een licht spelletje te spelen. Een potje Overwatch, wat rondjes Civ, een MOBA game; daar kom je wel mee weg. AAA games? Nee, maar dat lijkt mij ook de doelgroep niet.

Wat accuduur hadden we er eigenlijk wat meer van verwacht. In gebruik waarbij vooral in Office en Chrome wordt gewerkt belanden we een paar keer zo rond de zes uur. Dat is niet per sé slecht, maar een volle dag werken is het dus niet terwijl de XPS 15 dat prima vol kan houden in vergelijkbare omstandigheden (let op: de goedkoopste variant van dat model heeft een kleinere accu). Het is ok, er valt mee te leven, maar deze HP is geen ultieme reisvriend.


Conclusie


We hadden zeker niet verwacht dat een 1200 euro kostende laptop een 1800 euro alternatief zou verslaan. We waren echter vooral benieuwd naar welke concessies je nu zou moeten accepteren wanneer je die 600 euro in je zak steekt. Het antwoord daarop is “de nodige”: vergeleken met de echte top is deze HP een paar millimeter dikker, een paar honderd gram zwaarder, het scherm is een klasse minder en de accuduur is ook wat korter. De videokaart is ook een lichter type dus ‘gamen’ gaat niet voorbij het kunnen afspelen van wat eenvoudige games, maar dat wisten we natuurlijk vooraf op basis van de specs al.

Aan de andere kant, concessies mogen best voor zo’n verschil, en we zien ook de nodige punten waarop deze HP zich onderscheidt van goedkopere laptops. Zo is de bouwkwaliteit van de metalen behuizing erg goed, de afwerking is goed, het toetsenbord en de muis zijn erg aangenaam om op te werken, en het scherm oogt subjectief prima (mits je binnen werkt). Daarbij kent dit model het voordeel van een touchscreen als je dat zoekt (met pen inbegrepen), en de grotere behuizing zorgt dat er ruimte is voor een SSD en een harde schijf, wat je de nodige extra opslag geeft maar toch het gevoel van een vlotte SSD laptop.

De voornaamste verbeterpuntjes op dit prijspunt zijn de geluidsproductie, de computer maakt soms onnodig ventilator geluid terwijl je weinig meer doet dan een documentje tikken en is onder belasting ook duidelijk hoorbaar, iets wat je overigens bij elke krachtige compacte laptop wel hebt. Ook het scherm is voor verbetering vatbaar: subjectief best ok, zeker voor de consument die sub 1000 euro laptops gewend is, en geholpen door een glossy finish (al vinden sommigen dat niks), maar de maximale helderheid is wel erg beperkt; iets om rekening mee te houden als je buiten of in zeer goed verlichte omgevingen wil werken.

Twee punten om specifiek even bij stil te staan hoe belangrijk die voor je zijn, maar verder is de HP Envy 15 een aangename, krachtige en ook keurig luxe voelende machine om mee te werken zoals de prijs doet verwachten. De combinaties van specs met o.a. de meest recente mobiele Intel Core i7, 8GB geheugen, SSD+HDD combi en een redelijke instap GPU heb je in elk geval een machine die tegen de meeste creatieve taken is opgewassen. Zeker als je lager gepostioneerdelaptops gewend bent is dit een aangename verrassing.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.