HyperX Cloud Alpha S review


HyperX was lange tijd dé fabrikant om te verslaan als het op headsets aan kwam. Vandaag de dag is de keuze aan goede headsets wat ruimer dus heeft HyperX een pittigere klus om ons te overtuigen dat de Cloud serie nog altijd de go-to keuze is. De Cloud Alpha viel echter heel goed in de smaak: comfortabel, lekker geluid, goede mic. Eitje dus voor de Alpha S, de USB versie hierop, of is de USB meerprijs van 27 euro een te groot obstakel?

De HyperX Cloud Alpha S gaat voor ca 115 euro over de toonbank.


Uitpakken en accessoires


HyperX scoort punten met de uitpak ervaring. Je krijgt een draagzakje, een extra set (textiel) earpads naast de nep lederen die er standaard op zitten, een USB dongle en een 3,5mm kabel. En een microfoon uiteraard.




De USB dongle is wat de Alpha S afzet van de Alpha. De USB dongle is fijn als je een (bijvoorbeeld laptop) PC hebt met een matige geluidschip zodat je daar niet op hoeft te leunen, hij voegt 7.1 surround toe, en opvallend voor een in-line controller: voegt een game-chat mixxer toe. Virtual 7.1 is niet iets waar ik zelf wakker van zou liggen, maar de chat mix is wel heel fijn, zo kan je bijvoorbeeld makkelijker je Game en Discount geluiden naar eigen smaak los van elkaar harder of zachter zetten. De kabel ziet er netjes uit en is gevlochten, maar dat maakt ze ook wel steviger. Ik weet niet zeker of ik er nu echt blijer van wordt.

Design en Pasvorm


Het design van de Clouds is tried-and-tested, dus dat ze er weinig aan veranderen is logisch; ze waren tenslotte al geliefd. Bouwkwaliteit is nog altijd uitstekend, de afwerking is harstikke prima, en het comfort is goed tot uitstekend afhankelijk van je eigen voorkeuren. De Alpha en Alpha S zitten iets losser dan de eerste generatie Clouds, die zaten redelijk stevig om de oren en deze zijn dus net wat toegankelijker, maar het zijn nog altijd wel headsets die ‘aan’ zitten. Als je echt een lichte fit wil kijk je beter verder, maar dit is een vorm die je heel makkelijk aan iedereen kan aanbevelen.




Los van de blauwe kleurstelling is het enige opvallende nieuwtje de bass slider. Op beide schelpen zit een simpele slider waarmee je de bass ‘open’ kan zetten. Daarover straks meer.


Specificaties



Geluid


De Cloud Alpha was één van de beter klinkende headsets in zijn klasse, en Alpha S is uiteraard niet heel anders. Althans, zolang je hem in de “Bass vol aan” modus laat staan (blauwe lijn). Op dat moment is de bass best strak zonder te overdrijven en gaat hij ook goed laag. Zet je de bass-switch dicht, dan zien we een rare bump rond de 300Hz, met vervolgens stevig verval beide kanten op: tenzij je heel specifiek die frequentie geboost wilt zien is het eigenlijk zinloos.


Rare feature dus. Ik had van die bass-switch verwacht dat het een soort bass boost zou zijn die het laag echt zou aandikken voor de liefhebber, maar je moet die dus gewoon aanzetten voor objectief het strakste geluid.

Enfin, rare feature terzijde, in die modus is het gewoon nog altijd een hele fijne headset. Geen ultra esports headset met een mega soundstage, maar wel een headset die zowel flink power heeft voor immersie, goed detail vast weet te houden in muziek, en eigenlijk alles ‘gewoon goed’ kan.

Ter referentie, de Alpha S vs de Logitech G Pro X. HyperX in rood (waardes gecorrigeerd naar 84 dB op 300Hz.


Microfoon


Ook de mic is weer prima in orde, tot zover ik kan oordelen ongewijzigd vanaf de Cloud Alpha. Warme stem, geen draadloos-compressie, niks ruis of ongewenste geluiden, en prima onderdrukking van omgevingsgeluid zonder te overdrijven dat de stem vervormt. Deze prijsklasse kent inmiddels meerdere uitstekende mics, maar dit is er één van.



Conclusie


De HyperX Cloud I en II waren razendpopulair en voor een goede reden: goed geluid, goede bouw, prima vorm en een prima mic. De jongere Cloud Alpha (zonder S) was wat comfortabeler en zette dezelfde lijn door, maar had als analoge headset ook een USB broertje nodig, deze Alpha S dus. Ook hier klopt het plaatje gewoon.

Het grote probleem dat HyperX heeft is dat er tegenwoordig heel veel goede opties zijn, de Cloud stond jaren geleden comfortabel voor maar er zijn nu tal van serieuze concurrenten die eveneens geen steken laten vallen. Daarbij zijn de prijzen ook fors omhoog geschoten: De Cloud kostte je een tientje of zes, de USB Cloud II een tientje of acht (momenteel nog te koop bij Amazon voor 66 euro overigens). De analoge Alpha zit op 88 euro, de USB Alpha S op 115. Dat brengt mij bij twee issues: 1) 27 euro extra voor de USB feature op een vergelijkbare headset is fors. 2) 20 euro meerprijs boven de Logitech G Pro X die bijna tot in detail gelijkwaardig is aan de Alpha S is fors, waarbij de concurrent vooral profiteert van de extreem lage straatprijs ten opzichte van de adviesprijs; op 130 euro voor een Pro X was de Alpha S een hele logische besparing geweest.

Dat brengt ons dus in een lastige situatie. Het is een goede headset, een uitstekende headset zelfs, maar het enige argument dat de Alpha S echt in stand weet te houden op zijn huidige prijspunt is dat de USB controller ook een ingebouwde chatmixer heeft; relatief zeldzaam. Het is er zeker één om in de gaten te houden als de prijzen wat verschuiven, nogmaals het is een uitstekende all-rounder met een goede vorm, aangenaam geluid en goede mic, en dus met een beetje aanbieding een top koop. Heb je de USB feature niet nodig, neem deze review dan als een reminder dat de Alpha S voor minder dan 90 euro nog altijd een top koop is.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.