Samenvatting


De HyperX Cloud Flight is een headset die zo veel punten laat liggen dat we ervan op ons achterhoofd krabben: de zwart-rood kleurstelling is ouderwets, de communicatie door middel van twee dozijn beep-combinaties (voor alles van mic mute tot batterij-status) die je na een paar weken soms nog verwarren, de USB kabel om op te laden is kort, geen software is enerzijds fijn maar kost ook elke vorm van geluid kunnen aanpassen en de fysieke indrukken zijn.. tja… geef hem aan iemand en niemand zou durven gokken dat dit 159 euro kost.

Maar dan: Het geluid is top voor dit geld, zowel voor games als voor muziek, waar de solide presentatie van mids en highs ondersteund door een tikkeltje aangezette bass het een echte alleskunner maakt. De pasvorm is uitstekend en iedereen liep weg met het comfort, de lichte constructie maakt dit een draadloze headset die lichter is dan menig bedraad alternatief, en de accuduur is met ruime marge beter dan de concurrentie. Het resultaat was dat we weliswaar flink wat op te merken hadden, maar dat wij twee hier toch de Cloud Flight zouden pakken als we een draadloze headset in deze prijsklasse zouden zoeken: 9/10


HyperX Cloud Flight review


De HyperX Cloud Flight is het topmodel van de HyperX headset line-up als we puur de prijs als graadmeter nemen. Met een draadloze werking en prijskaartje van 159 euro zet HyperX dit model recht tegenover o.a. de Logitech G933, Razer Thresher Wireless en Steelseries Arctis 7, en uiteraard pakken we onze Corsair Void Pro Wireless ook van stal om het Kingston, sorry HyperX hun topmodel niet al te makkelijk te maken.

Volgens HyperX blinkt dit model uit in comfort, accuduur, geluid en compatibiliteit, dus we zijn benieuwd. Uiteraard testen wij weer #pcmr stijl, maar eigenaren van een PS4 of PS4 Pro kunnen de headset en microfoon ook volledig benutten. Hoewel mobile devices en Xboxjes ook worden ondersteund via een analoge aansluiting dien je er rekening mee te houden dat je dan wel geluid hoort, maar de mic niet kan gebruiken.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, boekje, headset in plastic, en we zien een redelijk standaard USB dongle en een afneembare (vrij flexibele, niet te korte) microfoon. Verder treffen we een USB laadkabel aan, en een 3,5mm kabel. Hierbij moeten we opmerken dat we 1 meter voor een USB kabel (die eventueel gebruikt kan worden wanneer je accu leeg is) vrij kort is. De 3,5mm kabel met 1,3 meter lijkt dan weer lang genoeg om gecombineerd te worden met Xbox controller of mobiele devices; langer is dan ook niet ideaal. Enfin, los kabeltje erbij voor sommige pc gebruikers dus. Uiteraard even inkoppen dat we het hoesje of tasje van de eerdere Cloud headsets wel hadden kunnen waarderen.







De Cloud Flight zelf is, tja, wat moeten we hier van zeggen. Het is een redelijk ingetogen headset waarbij alleen het rode kabeltje echt in het oog springt. In de hand valt op dat het gros gewoon kunststof is, wat op zich allemaal ok voelt en prima genoeg afgewerkt is, maar niet meteen de indruk wekt dat we het over 159 euro hebben. Zeker de Arctis 7 ernaast is toch een ander verhaal wat eerste indrukken betreft. De keerzijde is echter even goed direct duidelijk, want de Cloud Flight is licht. Niet alleen voor een draadloze gaming headset, maar gewoon voor een gaming headset in zijn algemeenheid.



We doen een rondje: redelijk standaard verhaaltje, netjes maar niet uitzonderlijk. Een prettig fysiek volumewiel op de rechter schelp, en op de andere zien we een kleine aan/uit knop, een 3,5mm in, micro USB aansluiting om te laden, en de microfoon ingang. Een mute knop zit verstopt op die schelp zelf.






Hoewel plastic en als gevolg ook best flexibel, is het frame redelijk kraak-vrij, opvallend meer zo dan bijvoorbeeld de G933 (die overigens zo veel gooiwerk overleefd heeft dat we daar echt niets negatiefs over zeggen mbt bouwkwaliteit).. De schelpen draaien eenvoudig naar de oren of om de nek, de benodigde flexibiliteit om de drukverdeling tussen boven- en onderkant van het oor goed te voorzien klopt, en ook de hoofdband is dermate verstelbaar dat we daar niets over te klagen zien; one-size-fits-all.



Bovenop een leuk detail, mist wat van de flair van de gestikte Cloud serie, maar onopvallend vinden we ook niet erg. Hoofdband intern erg comfy, wat we ook zeggen voor de earpads zelf. Beetje gemiddeld afgemeten en vormgegeven, maar wel netjes zacht afgewerkt.




Specificaties



Pasvorm


HyperX speelt de pasvorm niet alleen op veilig, maar weet de Cloud Flight ook gewoon echt goed te laten zitten op zowel kleinere hoofden (vrouwlief en onze kleine van 5, geen klein uitgevallen 5jarige overigens) als mijn eigen helmmaatje XXL bovengevel. Veel flexibiliteit in de hoofdband en schelpen zelf zorgt voor een goed gebalanceerde drukverdeling op alle drie de test subjects.

Het is wel een headset die redelijk ‘aan’ zit. Niet zo sterk als de Cloud I en Cloud II, maar meer in lijn met de recentere (en m.i. comfortabelere) Cloud Alpha. Het voordeel is dat er een redelijke passieve geluidsdemping is, maar het is geen Void Pro ‘schud je harsens en je headset ligt op de grond’ minimale clamp. Gezien ik hem met groot hoofd en bril uitermate comfortabel vind zitten geen minpunt, maar een opmerking voor de liefhebber van extreem licht.

Wat gewicht betreft is de HyperX dat echter wel, want hij voelt duidelijk lichter op het hoofd dan zowel de G933, Void Pro en Arctis headsets. De Razer Thresher zit weliswaar lichter om de oren, maar weegt weer meer, wat dan weer bovenop het hoofd merkbaar is met de HyperX ernaast.

Al met al concluderen we dan dat de Cloud Flight een comfortabele vorm heeft zelfs zonder draadloze feature mee te wegen, en dat is best knap.



Geluidskwaliteit


Van HyperX weten we dat ze headsets kunnen maken met een goede geluidskwaliteit, sterker nog de Cloud I en II zijn jarenlang onze go-to vergelijkers geweest. De recente Cloud Alpha was ook een schoolvoorbeeld van uitmuntend geluid, en de Cloud Flight is wat dat betreft gelukkig niet anders. Sowieso spelen we de eerste uren gewoon een breed assortiment nummers af voordat we echt op detail gaan letten, maar eerste indrukken zijn desondanks onvermijdelijk en soms ook veelzeggend. Meteen valt op dat de Cloud Flight geen echt zware game focussed v-tuning heeft, maar juist een opvallend aangenaam middensegment.

De bass voelt iets aangezet ten opzichte van de Void Pro, al is dat verschil bescheiden en kan het beinvloed worden door de luchtige earpads daar. Het midden en hoge is echter een duidelijk klasse verschil, en de HyperX laat daar direct zien dat dit een terecht duurder model is. Ook de G933 moest het wat gebalanceerd geluid, zeker relevant voor muziek, afleggen tegen deze Cloud Flight, al is de bass bij de Logitech wel veel nadrukkelijker aanwezig. Ga je echt voor een diep dreunende bass ervaring, dan heeft Logitech daar wel de aanleg voor.

Vergeleken met de Thresher, een headsets met een redelijk lichte / top-end tuning, dus geen mega zware bass, vinden we het laag van de HyperX Cloud Flight juist net wat fijner. Net wat nadrukkelijker en strakker aanwezig, dus voor liefhebbers van een ‘nette’ bass die een G933 te extreem kunnen vinden komt de HyperX Cloud Flight uitstekend voor de dag. Vergeleken met de Arctis 7 is het een beetje lood om oud ijzer wat geluid betreft.

Eigenlijk gaan bovenstaande beschrijvingen op voor zowel muziek als voor gaming; veel ontlopen de meeste ‘betere’ units niet, en tot op zekere hoogte is de Cloud Flight dan ook onopvallend, maar juist waar de meeste modellen hier en daar toch een opvallend eigen stukje karakter tonen blijft de Cloud Flight eigenlijk structureel aangenaam zonder zwakke plekken op dit prijspunt, ongeacht wat we afspelen.


Features?


En toen kwamen we tot een aparte ontdekking: er zit namelijk geen softwarepakket bij de Cloud Flight. Waar het kunnen aanpassen van het geluid een beetje de standaard feature is in elk van de tot dusver genoemde modellen houdt HyperX het volledig plug & play. Ergens fijn natuurlijk, geen soms overbodig softwarepakket dat je werkgeheugen op zit te eten, maar wat als iemand nou wel een beetje meer- of minder bass wilt, of virtual surround aan wil zetten? (Dat kan natuurlijk via je game alsnog worden aangestuurd). Of het aanpassen van de sleep timer, checken vana de batterij status, etcetera?


Het gevoel van ‘beetje basic HyperX’ werd versterkt door de manier waarop je informatie van je headset krijgt. Waar de Void Pro heel netjes tegen je praat als de mic aan/uit gaat (mic on, mic off), of aangeeft dat de headset in de slaapstand gaat, moet je het hier met wat piepjes doen. Mic aan? Piep. Mic Mute? Piep gevolgd door een snel piepje). De eerste avonden was het echt even nadenken ‘wait, stond hij nu aan of uit’, om vervolgens tot de conclusie te komen dat mn teammaat mij niet kon horen. Hetzelfde met de accu: waren dat nou 2 of 3 piepjes mid-actie (10% of 20% accu) Natuurlijk zijn dat dingen waar je aan gaat wennen als je een headset koopt en daar mee aan het gamen slaat, maar het had intuitiever gekund vanaf het eerste moment.

Overigens zeker niet zo dat basic synoniem is voor slecht, want een eenvoudig volumewiel en een enkel knopje is gewoon harstikke prettig en heeft mijn voorkeur boven de overdaad aan koppen op sommige alternatieven. En laten we ‘software’ zeker niet per sé beter noemen, maar het is belangrijk dat jij als potentiele koper weet wat je te wachten staat: een no-nonsense, basic functionerende gaming headset, maar dan draadloos.

Hoewel het verband niet te bewijzen is lijkt de objectief positieve keerzijde van basic dat de accuduur van de HyperX langer is dan die van de directe concurrentie. De 30 uur van HyperX halen we niet omdat we het volume toch echt wat hoger willen hebben in vergelijking met bijvoorbeeld de Void Pro, maar wanneer we op beide de lichtjes uitzetten en hem voor ons op prettige volumes zetten zit er alsnog een goede 10 uur tussen (15 om 25), dat is een significant verschil in laadfrequentie. Dat is tevens wat langer dan de Arctis 7, en de G933 knalt er harder door heen dan alle vier. Misschien toch zo’n slechte keuze niet die ‘basic’ approach?

Microfoon


Kunnen we kort over zijn. Erg goed, redelijk neutraal (tikkie warm), geen ruis, redelijke noise reduction (te veel kost weer kwaliteit). Volume is ook goed, dus wat wil je dan nog meer? Geen headset heeft de kwaliteit in huis om echt fanatiek mee te streamen, losse mics winnen dat eenvoudig, maar dit past in het rijtje van de betere gaming headset microphones.




Conclusie


De HyperX Cloud Flight is een gevalletje apart tot zover draadloze gaming headsets gaan. Het is een headset die ik aan de hand van tal van objectief aanwijsbare elementen, in verhouding tot de prijs, geen topscore kan toebedelen, maar tevens één waarvan ik heel goed snap dat hij zo populair is (en belangrijker: zelf wil blijven gebruiken). Toegegeven: het was het feit dat ik had opgemerkt dat een aantal zeer getalenteerde gamers en streamers zo’n ding op hun hoofd hadden dat ik benieuwd was geworden en er één wilde testen; sponsorships aside, een (semi-)pro kan gewoon niet zonder kwalitatief spul.

Maar goed, even de opmerkingen uit het veld ruimen. Subjectief wellicht, maar de USB kabel mag van mij langer en ik vind een automatische mute bij het wegduwen van de mic ook erg fijn; dat zit hier niet in. Geen software installatie is deels erg fijn, maar houdt in dat er geen equaliser aanwezig is: je moet het doen met het geluid out-of-the-box. Er zit weliswaar een stalen band in maar het gros van de headset is gewoon onopvallend en niet direct indrukwekkend kunststof; schril contrast met de fysiek bloedmooie Arctis 7, de flashy indrukwekkende G933, en de ‘bigger than you’ Void Pro Wireless. Niet dat hij voelt alsnog hij uit elkaar gaat vallen, totaal niet, maar je geeft geen 159 euro aan de eerste fysieke indrukken van dit ding. Also: Zwart met rood, en dan met een rode LED erin? 2012 called, they want their headset back. Tevens is de communicatie vanuit de headset in de vorm van tal van verschillende biepjes niet bepaald intuïtief voor de nieuwe eigenaar. Oftewel naast dat hij eruit ziet als een jaren 90 headset klinkt hij als een jaren 80 robot, the f…

Redenen genoeg om te klagen dus, maar dan: het geluid is echt goed, beter dan de (goedkopere) Void Pro Wireless, beter in balans dan de bass-heavy G933, wat voller en dynamischer dan de Thresher, en hoewel de Arctis 7 het nog een beetje spannend maakt is de Cloud Flight toch echt wat beter als het op muziek aankomt. Want niet alleen in games is het geluid uitstekend, maar ook muziek komt uitermate aangenaam voor de dag dankzij uitstekende mids en (zeker voor een gaming headset) detail bovenin. Het laag is wellicht een tikkeltje te aangezet voor een echte audiofiel, maar vergeleken met de concurrentie is hij strak en netjes aanwezig.

Wat comfort betreft doet HyperX het ook gewoon heel erg goed, niet alleen is hij erg breed verstelbaar en flexibel, wat hem een veiligere aanrader maakt wat vormgeving betreft dan de forse Void Pro, de vrij logge G933, de tot-M/L-en-niet-verder Arctis 7, en de wat los zittende Thresher, maar hij zit ook gewoon goed, zelfs op een maatje S en XL hier. Wel ‘aan’, maar wel erg goed. Daarbij komt het lage gewicht als positief element om de hoek kijken, en als we dan opmerken dat de accuduur een stuk beter is dan al die anderen en de microfoon ook tot de beste behoort, dan hebben we gewoon een duidelijk plaatje dat we blindelings kunnen aanraden. Eigenlijk te prijzig gezien de featureset en fysieke aantrekkingskracht van wat concurrenten wellicht, maar dit scoort gewoon top-level waar het telt: pasvorm, geluid, microfoon. Zo wordt het eenvoudig duidelijk waarom de nodige mensen hier zo mee weglopen, en staat ons een discussie te wachten wie hem als daily driver zal gaan gebruiken, zo lekker is hij.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.