HyperX Pulsefire Dart & ChargePlay Base review


We zien muizen vooral lichter en kleiner worden. Maar wat als jij gewoon een ouderwets handvullende muis zoekt? De HyperX Pulsefire Dart is een wat forser model, maar wel voorzien van een recente top sensor, razendsnelle draadloze verbinding en een Qi oplaadfeature. Om die laatste reden nemen we ook HyperX hun ChargePlay Base mee in deze review, een platform om je muis en één ander device mee op te laden.

Prijskaartje? De Pulsefire Dart kost normaliter 119 euro maar is momenteel al voor 82 euro te koop. De ChargePlay Base kost je ca 70 euro.


Design


HyperX zet een mooi muisje neer. Juist wanneer de meeste muizen dunner en lichter worden voelt de Dart juist lekker stevig, kwalitatief is dit echt een heerlijk ding. Hij is ook wel wat groter, een comfortabele palm grip voor handmaten L en XL. Medium gaat nog, maar voor kleine handen zal hij te groot uitpakken.




Als gevolg is hij natuurlijk wel zwaarder, waar lichte muizen tussen de 50 en 80 gram hangen zit de Dart boven de 110. Is je huidige muis een paar jaar oud merk je daar niets van, ben je een FPS fanaat met iets lichters is het opeens een baksteen. Het gewicht zit iets meer achter dan voor, maar dat maakt gezien dit een echte palm grip muis is niet veel uit. De harde plastic shell is redelijk typisch, maar de zijkanten zijn juist opvallend anders: zacht, een soort textielen kussentjes. Resultaat: prima gevoel.

Switches en scrollwiel zijn prima uitgevoerd. Alle switches hebben een goede click en minimale pre- en post travel. Scroll is een tikkie lichter dan gemiddeld, maar niets waar je niet makkelijk aan went of iemand in de weg zal staan.


Zoals bij andere draadloze muizen heb je een kabeltje op je bureau waar de antenne in zit met een verlengstuk. Is je accu laag, dan trek je de stekker eruit en die doen je dan in je muis. Positief is dat dit een zeldzame muis is met USB Type-C, kudos HyperX. Normaliter moet je dat inprikken rond de 50 uur doen, de claim van HyperX strookt aardig met de praktijk; ééns in de paar dagen. Of je moet een ChargePlay Base kopen natuurlijk.



Specificaties



In de Praktijk


Eigenlijk is praten over de prestaties van high-end muizen vandaag de dag zinloos. De hier gebruikte PWM3389 is een top sensor: accuraat, geen afwijkingen, geen gek gedrag. Lag kan soms een ding zijn bij draadloze muizen, maar hier lijkt de performance on bar met de Logitech G Pro die al een tijd de benchmark speelt op dit vlak. In de human benchmark tonen ze vergelijkbare prestaties, in de button bounce test komt HyperX zelfs 1 ms sneller uit de test dan de G Pro wireless. Dat noemen we binnen de marge van de meting, maar neemt niet weg dat het sowieso heel goed is.

Wat software betreft zei ik eerder dat HyperX werk aan de winkel had. Hun nieuwe Windows Store app (geen fan van Windows Store als platform overigens, maar dat terzijde) is een stuk beter geworden. De nieuwe app ziet er beter uit, weg is de jaren 90 applicatie, en nu zitten cruciale features zoals het kunnen instellen van een specifiek aantal DPI profielen er ook in. Verder kan je meer features aan je muisknoppen binden, en heb je meer flexibiliteit met de RGB effecten. Het is nog niet dé top app van alle game muizen, maar HyperX springt van achterin het velt naar iets tussen gemiddeld en bovengemiddeld.




HyperX ChargePlay Base


Hoewel de accuduur met zo’n 50 uur best prima is, bovengemiddeld maar geen recordhouder, zit je dus soms wel even aan een draadje vast. Om dat te verhelpen kan je de ChargePlay Base er dus bij kopen. Niet alleen een laadplatform voor deze muis, maar ook een tweede device. Mits QI compatible uiteraard.




Het is een prima leuk, en prima praktisch apparaat. Zeker als je een QI telefoon hebt, headset of wat dan ook. Best degelijk, ligt prima op tafel, etcetera. Elke kant kan tot 10W opladen, 15W totaal gelijktijdig. Opladen gaat via de USB kabel naar je PC, in welk geval hij over 5V tot 3A kan trekken, maar hij kan ook 9V-2A of 12V-2A aan. HyperX is er niet heel duidelijk over, maar het zou dus kunnen dat je hem met een andere adapter (die ik niet heb) meer dan 15A kan laten trekken.



Conclusie


Het is makkelijk de trends te volgen en denken dat HyperX totaal niet met de tijd mee gaat. Maar niet iedereen zit op een kleinere, lichtere muis te wachten en we moeten ook niet willen dat iedereen dezelfde muisjes gaat maken. Ja, als FPS liefhebber ben ik zelf absoluut overtuigd dat lichter beter is voor de prestaties, en ik vind het inmiddels ook gewoon fijner, maar als jij niet in de FPS games zit en gewoon liever iets zwaarders, handvullenders in huis haalt kan je het een heel stuk slechter treffen dan de Pulsefire Dart: top sensor, fijne switches, uitstekend gebouwd, en tegenwoordig ook met nette software.

De enige nadelen zijn eigenlijk subjectief: hij is wat groot voor echt kleine handen, en zoals gezegd is het gewicht iets waar je zelf over moet beslissen. Kabeltje mag wat soepeler voor de momenten dat je die gebruikt, maar dat is een bekend probleem waar bijna elke fabrikant nog werk van moet maken, zeker als het op draadloze muizen aan komt. De prijs van 119 euro vind ik wel wat fors gezien het overschot aan muizen op de markt, maar voor de 82 euro waarvoor je hem vandaag kan kopen is er weinig anders te koop. Daarmee is hij zelfs iets goedkoper dan Logitech’s benchmark G703, maar de Dart is fysiek dan toch echt wat netter. Ook wat groter, maar dat zullen de heren met L en XL handen niet erg vinden vermoed ik. Voor hen is dit echt een model dat (heel) hoog op de wenslijst mag:


Wat de ChargePlay Base betreft. Dat is een leuke extra accessoire voor de muis met een nette fysieke uitvoering, maar het is en blijft ‘gewoon’ een Qi charger waarbij we het bestaan van 100 andere Qi chargers niet kunnen negeren. Met hun Switch controller charger is HyperX écht spotgoedkoop, maar met deze Qi charger betaal je gewoon tientjes meer dan een tiental andere dual-device Qi chargers op o.a. Amazon. Leuk als je alles van HyperX op elkaar wilt aansluiten, maar stiekem niet zo fundamenteel voor de Pulsefire Dart als ik had gehoopt:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.