Icy Box product showcase

Het Duitse Raidsonic liet ons al eerder zien een breed assortiment aan opvallende toetsenborden te hebben onder de naam Keysonic, en bleek ook nog eens een assortiment opvallende tech accessories te verkopen onder de naam IcyBox. Die naam deed belletjes rinkelen, zo had ik zelf wel eens hun HDD oplossingen gebruikt, maar de lineup bleek nog flink verder te gaan. In deze review bekijken we vier flink uiteenlopende producten, een hele kleine greep uit hun toch bijzondere assortiment.


We beginnen met een opvallende, de IcyBox IB-SP1010-BT, jawel Raidsonic hanteert wederom aantrekkelijke productnamen, is namelijk een alarmklok / Bluetooth Speaker / Radio / Spiegel, waarbij ik de laatse feature een beetje zelf bedacht heb. De features houden daar overigens niet op, want je kan ook via 3,5mm inputs of SD kaarten lezen, en hij geeft de temperatuur en accustaat in 5% nauwkeurigheid nog aan ook. Bovenal opvallend is het feit dat je hem afhankelijk van de shop of het land waar je hem koopt zo tussen de drie en vier tientjes kan vinden.






De combinatie van uitstraling, ik vind het zelf een bijzonder fotogeniek ding, prima fysieke indrukken en de geluidskwaliteit lijkt de prijs echt niet onredelijk. Het is geen fantastisch geluid, dat verwacht je niet eens van een pure Bluetooth speaker voor deze prijs, maar een aangesloten Bluetooth bron of SD kaart komt best aardig voor de dag, en dan negeren we de featureset voor het gemak maar even; gaan we die meewegen spreekt het best aan, helemaal als je je bedenkt dat het toch vooral een apparaat is dat naast het bed als muziek-alarmklok zal dienen en niet als partybox voor onderweg of als dagelijkse driver. Als je echt dagenlang van muziek voorzien wil zijn loont het al snel te investeren in een luxer model.




Voor de prijs waren ze te verwachten, maar er drijven wel wat puntjes van kritiek boven. Zo is het FM ontvangst belabberd, ik ben in de slaapkamer blij met een drietal radio stations die ruisvrij voor de dag komen, op kantoor krijg ik er nipt twee, de rest klinkt bijzonder hinderlijk. Ergens jammer, want hij gaat best slim te werk door bij de eerste FM activatie het hele bereik door te lopen om meteen een 20-tal presets te maken; grotendeels teniet gedaan door het ontvangst dus. Als je hem primair koopt als FM radio dan zou ik er in elk geval sterke bedenkingen bij hebben. Ook heeft de speaker een hoog China gehalte met een Chinees-Engelse stem (Bwuetootz moad, wadio, etc) die je doet denken dat je een Aliexpress modelletje op de kop hebt getikt. Tenminste, ik denk dat het Chinees-Engels is want de helft van de tijd versta ik er helemaal geen pepernoot van. Ook het gebruiksgemak heeft een hoog China gehalte, en de handleiding welke bij het gebrek aan een echt intuïtieve interface (ondanks de vele knoppen is het zoeken naar elke functie) had kunnen verhelpen had meer aandacht mogen vereisen.


Positief vind ik de USB power voorziening, waarmee je hem op je nachtkastje op dezelfde multi charger aan kan sluiten als je telefoon, scheelt weer een adapter ondanks dat je die er wel bij krijgt. Het is uiteindelijk geen je-van-het product, maar voor die prijs een aardige alarm klok (die je dus het liefst wel van SD kaartje voorzien) die je af en toe ook nog even draadloos elders in kan zetten is zo gek nog niet, en om een beetje af te zetten tegen “je weet nooit wat je krijgt” China import weet ik hier in elk geval zeker van dat hij visueel toch aardig voor de dag komt. Met wat je krijgt voor deze prijs wil ik wat ruwe kantjes wel door de vingers zien.





Over multi-chargers gesproken, de IB-CH403 is daar een voorbeeld van met onder andere Quick Charge 2.0 support, twee 2.4 A uitgangen, en twee 1 A uitgangen. De primaire features: mini afmetingen (of pocket sized zoals Raidsonic aangeeft) en een display om het voltage en stroom aan te geven op de QC poort. Ook deze IB-CH403 zal je zo rond de 30 euro of voor een paar euro meer moeten kunnen vinden.







De IB-CH403 maakt een uitstekende fysieke indruk, hij voelt stevig aan, lijkt netjes afgewerkt, het display is goed af te lezen en de prestaties ervan liggen ook in lijn met andere opladers, daar is allemaal niets mis mee. Maar er zit één grote, vreemde ‘maar’ aan het hele verhaal, en dat is dat de adapter zelf groter is dan het hele laadblok, want het schattige kleine ladertje op reis of voor onderweg geenszins compacter maakt dan een gemiddelde 6-poort lader met ingebouwde adapter. Als gevolg is hij toch vooral leuk in een vaste opstelling waarbij je de flinke adapter permanent uit het zicht kan houden, en het kleine ladertje zelf een bescheiden plekje op tafel weet te geven. Op zich niets mis mee, maar ergens blijf ik toch wat verdrietig dat die adapter de mobiliteit wel wat verpest.




De IcyBox IB-CH405 weet wat dat betreft elke vorm van teleurstelling te voorkomen. Toegegeven, hij is wat groter op je bureau, maar daar staan wel flink wat voordelen tegenover. Zo is de lader een standaard stekker en is hij kwalitatief een klasse beter met een aluminium constructie. Hoewel de prijzen elkaar niet veel ontlopen oogt en voelt de CH405 toch duidelijk luxer.








Een ander voordeel is wat lastig voor mij om te beoordelen, maar bij dit model gaat Raidsonic in op onderdelen zoals overvoltage en kortsluiting bescherming, als is het maar gevoelsmatig een voordeel is het al mooi meegenomen. Eigenlijk kom ik met dit model helemaal niet tot klagen, mijn enige verbeterpunt voor een volgende versie zou zijn om de rubberen voetjes nog iets meer grippy te maken, de huidige implementatie beschermt wel tegen krassen maar een beetje extra weerstand kan geen kwaad.

De echte focus feature wat mij betreft is echter niet de ondersteuning voor Quick Charge 3.0, maar het feit dat de USB poorten dubbelzijdig zijn uitgevoerd, waarmee het niet uitmaakt op welke manier je ze er in steekt. Net als een USB Type-C connectie kan je zo blindelings de USB stekker in de IB-CH405 stoppen. Ogenschijnlijk een kleinigheid, maar een toch duidelijk irritatiepuntje van USB Type-A stekkers en opladers in zijn algemeenheid wordt zo slim weggenomen.



Voor het bedrag van ca 35 euro kan je redelijk wat multi laders kopen, ook met meer poorten, maar de combinatie QC 3.0 en drie 2,4 A poorten zal veelal voldoen, terwijl de constructie bovengemiddeld is uitgevoerd en daarbij de Icy Box dus punten scoort door de USB stekkers beide kanten op te slikken. De IB-CH405 is bij deze de nieuwe lader naast mijn werk pc, dat hij een paar centimeter groter is dan bovengenoemd model neem ik graag voor lief.


De Icy Box IB-289U3 is een heel ander beestje, het is namelijk een externe USB 3.0 behuizing met hardwarematige encryptie van je bestanden met bediening via een codeslot. De plastic constructie is ok, maar niet anders dan een beetje typische betaalbare USB behuizing terwijl het prijskaartje hier uiteraard wat hoger ligt dankzij het beetje extra hardware, ook de knoppen voelen niet spectaculair aan; het voldoet allemaal, maar verwacht geen vuurwerk. Het gewicht is met 87gram in elk geval niet heel anders dan een typische behuizing, hooguit ben je een paar millimeter in de diepte extra kwijt dankzij het PCB wat we binnenin vinden, maar wat mobiliteit betreft dus geen klagen. Toegang tot de schijf is overigens eenvoudig met een tool-less schuif systeem, wat installatie en veranderen van de interne schijf een eitje maakt. Je kan een HDD of SSD plaatsen, waarbij een beetje geek natuurlijk enkel voor het laatste kiest.. toch?







Voor wat extra bescherming geven ze een siliconen hoesje mee, een prettige extra al weten we van dergelijke materialen dat ze niet vies zijn van een beetje vuil vasthouden (heh, succes Google Translate).





Eerste installatie vereist wel dat je de handleiding even leest, anders raad je niet direct welke knoppencombinaties je uit moet voeren alvorens je de code de eerste keer kan installeren. Eenmaal ervan op de hoogte is het instellen of aanpassen een fluitje van een cent, en in dagelijks gebruik hoef je vervolgens ook niets anders te doen dan USB drive inpluggen -> code invoeren (deze kan overigens 10 tekens lang zijn, of slechts 1) -> unlock knop drukken, en zo’n 3 tellen later kan je je schijf uitlezen. Eenvoudig genoeg lijkt mij. Ook de bijbehorende LEDjes spreken op dat moment voor zich; positieve punten voor gebruiksgemak.



Voordeel van de hardwarematige encryptie is dat je geen software hoeft te installeren, de controller regelt alles zelf. Dat houdt dan weer wel in dat daar ook de snelheidsbeperking komt te liggen en gezien de prijs mag je hier geen top prestaties verwachten. Schijf je grote bestanden of blokken weg dan ligt die snelheid flink hoog, snelheden richting de 200 MB/s is niets om vies van te zijn, maar de on-the-fly encryptie moet hard werken als je veel willekeurige kleine blokken probeert uit te lezen, dan blijft er maar weinig over van de kracht van een SSD. Raidsonic is ook ietwat vaag in de uitleg over hoe de encryptie werkt, en of het zin heeft om specifieke SSD’s te gebruiken. Ik heb een OCZ Arc 100 en Crucial MX 300 getest, beide ondersteunen op papier de gebruikte AES-256 encryptie op hardware niveau, maar daarbij viel op dat de Crucial toch veel hogere 4K schrijfsnelheden bereikt dan de OCZ terwijl beide direct op een SATA poort wel flink hogere snelheden weten te bereiken.

Resultaten met de OCZ Arc 240GB:


Crucial MX300 525GB:

De OCZ is niet de snelste SSD, maar de prestaties kakken toch aardig in bij veel kleike blokken. De Crucial is inherent sneller, maar brengt het er relatief toch veel beter vanaf met hogere 4K snelheden en een flink lagere access time. Sequentieel ontloopt het elkaar niet heel veel, en we zien dat de OCZ ook vanaf die 16-32K blokken aardig tempo begint te maken; wegschrijven van grotere bestanden gaat ze dus wel prima af.

De prijs van 40 euro is niet extreem, maar het blijft een meerprijs over typische behuizing terwijl encryptie ook een snelheidsverlies met zich meebrengt. Het moet duidelijk zijn dat je het gemak van deze on-the-fly ingebouwde encryptie de voorkeur geeft over een paar tientjes en topsnelheden. Hoe dan ook wordt het zo best eenvoudig om veilig en met minimaal gedoe je bestanden mee op pad te nemen.



Vanuit een reviewer perspectief is Raidsonic harstikke leuk om te bekijken, je komt tenslotte met opvallende producten in aanraking en als liefhebber is dat interessant. Met enkele Keysonic en Icy Box producten onder de knie kunnen we inmiddels ook een redelijk beeld schetsen van wat dit merk biedt: veel afwijkende producten voor specifieke doeleinden, gecombineerd met wat mainstream apparatuur zoals de multi-chargers, maar wel stuk voor stuk opvallend op hun eigen manier.

Het is niet altijd even eenvoudig om de fysieke kwaliteit in te schatten bij Raidsonic producten, want die loopt redelijk uiteen van “erg goed” bij de stevige aluminium IB-CH405 tot “so-so” bij de wat eenvoudig kunststof IB-289U3; het is dus echt zaak om product voor product aan de tand te voelen voordat je iets kan beloven. Zoals de IB-SP101-BT met zijn extreme featureset voor weinig geld en onaangetaste semi-Chinese stem doet vermoeden koopt Raidsonic hun producten vermoedelijk erg breed in, waardoor het lastig is om ze als fabrikant in één klap accuraat samen te vatten. Één ding hebben alle producten wel met elkaar gemeen, en dat is dat vrijwel al hun hardware lastig leverbaar is, en dat is een gemiste kans gezien er zeker interessante producten tussen zitten. Men verwacht echter tegenwoordig toch wel dat een product binnen een dag, of in elk geval een paar dagen bij een wat meer niche product, leverbaar zal zijn, en dat is niet altijd het geval. Werk aan de winkel dus voor Raidsonic wat distributie betreft.

Terug naar de producten, zoals gezegd kennen ze allemaal hun opvallende elementen. De IB-SP101-BT Bluetooth radio clock wekker speaker mp3 speler is vooral visueel leuk en lekker goedkoop, en met zijn ok geluid maakt dat al snel een leuk cadeautje of praktisch hebbedingetje. Je zou bijna verwachten dat ze daar een multi-charger in zouden bouwen, dan ben je helemaal in één keer compleet. Hou er wel rekening mee dat het FM ontvangst verre van strak is en je wat China-elementjes moet verduren, maar leuk blijft het. “Leuk” is ook de samenvatting van de IB-CH403 die met zijn compacte vormgeving en laad-info bijna de ideale oplader lijkt, maar dan net weer wat teleur stelt met een mega adapter; leuk op je bureau waar ruimte beperkt is, maar voor mobiliteit wat minder punten en daarbij moet je niet vergeten dat de LEDs niet uit gaan.

Voor op je nachtkastje is de IB-CH405-QC3 dan wellicht leuker, en dat is ook het product dat mij persoonlijk het meest aan weet te spreken: solide aluminium, Quick Charge 3.0, 2.4A op de andere drie poorten, alsnog bescheiden afmetingen, en vooral de oh-zo-handige twist-proof USB aansluiting waarbij je niet hoeft te prutsen of hij wel de goede kant op staat. De simpelste feature, maar na één dag in de praktijk was ik al overtuigd dat ik dit in al mijn laders wil; een overtuigende aanrader. Voor de IB-289U3 beveiligde HDD/SSD behuizing keren we weer terug naar het woord “leuk”. Hij mist m.i. de fysieke kwaliteit van een echte zakelijke veilige oplossing die je betrouwbaar dagelijks mee wil kunnen nemen door weer en wind, daar wil je vermoedelijk meer investeren in iets echt degelijks, maar het is wel een redelijk betaalbare, eenvoudig te gebruiken oplossing om een berg bestanden heel vlot achter slot en grendel te zetten. Eerste setup binnen een minuut gedaan, vervolg gebruik een kwestie van de code invoeren en je bestanden benaderen; BitLocker is dan duidelijk meer ‘effort’, en nu ben je ook niet OS afhankelijk. Aan doeleinden voor dit apparaat volgens mij geen gebrek.

Zoals eerder genoemd, Raidsonic valt vooral op door een mega assortiment aan opvallende ‘andere’ oplossingen. Ben je op zoek naar wat specifieke hardware op gebied van opslag, adapters, toetsenborden of accessoires is de Raidsonic website wel een kijkje waard. Goed vertegenwoordigd in de prijsvergelijkers zijn ze helaas niet.


… voor de Icy Box IB-CH405-QC3


… voor de IB-SP101-BT, IB-C403, IB-289U3

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/icy-box-product-showcase/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.