iFixit Pro Tech Toolkit & Essential Electronics review


iFixit weet zichzelf toch mooi op de kaart te zetten. Uiteraard voor een deel door de waarde van marketing niet te onderschatten, maar vooral door consequent (positief) naar voren te komen. Als voorvechters van right to repair, als online database van reparatiehandleidingen, en als fabrikant van mooie toolkits.

Althans, dat ze mooi zouden zijn was slechts mijn gevoel wat die producten betreft. Dus het was een aangename verrassing om eens wat iFixit toolkits naast elkaar te kunnen leggen. Zowel om te zien of dat echt zo is, en om te zien of ze genoeg wisten te overtuigen om onzehuidige collectie aan mix-en-match toolkits aan de kant te schuiven.

We kijken naar de complete iFixit Pro Tech Toolkit (65 a 70 euro) met alle tools voor alle soorten hardware reparaties, en naar de meer basale, ca 25 euro kostende Essential Electronics Toolkit.


iFixit Pro Tech Toolkit


A-merk en A-merk prijs, dus dan willen we een A-merk ervaring. En dat krijg je gelukkig. De verpakking is uitstekend, het uitrollen en je tools aanschouwen voelt gewoon erg lekker, en je krijgt een enorme selectie aan tools waarvan je je vermoedelijk af zal vragen of je de helft ooit nodig gaat hebben.Je krijgt een anti statische bracelet, ééntje die echt werkt in tegenstelling tot wat Lance Armstrong je ooit heeft verkocht, een aantal picks, prying tools, tweezers en andere tools om een product open te priegelen.

De focus ligt uiteraard op het deel met alle bits. Die is ook uitneembaar overigens, en de deksel dubbelt als sorteertray. De schroevendraaier zelf is netjes en van metaal, de bits vallen er magnetisch in, zitten vast en zijn zelfs magnetisch. Alles voelt goed, ziet er goed uit, en houdt zich na enkele weken vooralsnog uitstekend, zelfs met wat pittige schroefjes. De ervaring klopt gewoon met het beeld van het merk wat ze door de jaren heen hebben gepresenteerd, dit lijkt zeker niet van zacht prut staal gemaakt.
Het overzicht van de bits:


Het idee is dat het voldoende is voor alle telefoons, tablets, computers, consoles, Apple producten (specifiek, want die gebruiken vaker afwijkende tools), en eigenlijk alle kleine zaken die je thuis zal willen repareren. En tot zover, met flink wat laptops en klein grut wat wij hier dagelijks open trekken kwamen we niets te kort.

iFixit Essential Electronics Toolkit


Voor iedereen met een wat kleinere portemonnee heeft iFixit een meer instap alternatief. Geen grote uitrol map, maar gewoon de toolkit doos deze keer. Wel met de magnetische deksel die je ook helpt sorteren.De inhoud is uiteraard ook wat simpeler. Pincet, wat prying tools, zuignap, en een kleinere selectie bits:Opvallend is de afwezigheid van de flex extensie, en de schroevendraaier zelf is een stuk lichter dan die in de Pro Tech Toolkit. Waar de luxe versie goed voelt, voelt dit gewoon wat .. gewoontjes, wat meer plastic. Dat staat de incidentele reparatie overigens niet in de weg, maar het aantal bits kan dat wel doen. iFixit geeft aan dat dit voor laptops en telefoons is, maar we hebben al een paar laptops gehad waarvoor we alsnog de Pro Tech kit erbij moesten pakken, en dat voelt toch al snel als een beperking. De Pro Tech kit voelt alsof je de helft nooit gaat gebruiken, maar dat is minder erg dan dat je zaken mist.Conclusie


Je voelt het al een beetje aankomen: we zijn echt enorm gecharmeerd, maar dan wel vooral door de Pro Tech Toolkit. We hadden een bepaald gevoel bij de naam iFixit, en die kit voldoet precies aan die verwachting. De presentatie is uitstekend, de spullen voelen uitstekend en je hebt een (over?)complete set waar je in de hardware wereld niet snel wat tekort zal komen. Ik heb de laatste weken helaas iets te veel tijd moeten doorbrengen in de Gamma’s en Hornbach’s van deze wereld, en iets vergelijkbaars bij elkaar rapen met een vergelijkbare featureset, kwaliteit en praktisch gemak (van het hebben van één mooie oprolbare kit) valt echt heel vies tegen.

Aan de andere kant zien we de Essentials kit, en daar heb ik mijn twijfels over. Niet zo zeer inhoudelijk, maar meer in het algemeen over instap toolkitjes. Voor de incidentele kleine reparatie voldoet het vast, maar de kans bestaat dat je net dat ene bitje nodig hebt die hier ontbreekt. Daarbij zien we wel enkele van de praktische iFixit dingetjes, zoals de deksel met sorteertray, maar is de schroevendraaier zelf net wat minder chic en is het aantal extra’s niet heel overtuigend. Als dit je eerste en enige ervaring met het merk is denk ik niet dat je de iFixit hype echt zal snappen. Ja, hij is een stuk goedkoper dan de Pro Tech, en ik snap dat iFixit iets moet hebben op een lager prijspunt, maar dit valt een beetje tussen écht goedkoop spul en “the good shit” in, en iedereen met een klein beetje reparatie ervaring weet dat iets meer betalen voor echt goede tools gewoon altijd een goed idee is.

iFixit weet dat zelf ook, daarom drammen ze hard op kwaliteit en onderbouwen ze dat op de enige manier die echt telt: met een levenslange garantie. En dan denk ik: waarom een instap kitje kopen van iFixit terwijl je weet dat je morgen, volgende maand, of over 2 jaar toch een keer wat meer nodig hebt dan die instapper te bieden heeft? Ik snap dat niet iedereen direct 65 euro over heeft voor een setje tools, maar als je de Pro Tech kit te duur vindt zijn er tal van nog goedkopere b-merk kitjes die niet heel top zijn maar waar je wel eventjes mee vooruit kan. En als je dan een keer besluit het wel echt goed te doen voor de komende jaren, doe het dan ook meteen écht goed en pak dan de complete kit wanneer je die iets hogere prijs wel ziet zitten.

Kortom, ons advies is doe het goed, en zo gaat “recommended” naar de Pro Tech Toolkit. Interesse? Je kan deze kit het voordeligst bij Alternate.nl halen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.