Inno3D GeForce RTX 3070 iChill X3 review

“Catch me if you can?”


Eindelijk! We waren voor het eerst in enige tijd weer in de gelegenheid om een videokaart van Inno3D te testen. Over het algemeen genieten zij van wat minder zichtbaarheid in het review landschap, zowel in Nederland als op YouTube, maar de meeste Nederlandse webshops hebben toch een rijk aanbod aan modelletjes van Inno. Zeker als je niet te veel geld voor je videokaart wilt uitgeven kan je lastig om ze heen, ze behoren veelal toch tot de goedkopere opties, en daar is heel weinig mis mee wanneer je ziet hoe zuinig veel van de moderne videochips zijn; je hebt dan geen overkill dure koeloplossing nodig voor gewoon een goede videokaart.

Laten we dus hopen dat dit niet bij een enkele review blijft, want zeker in het huidige landschap vermoed ik dat er een hele sterke vraag zal zijn naar de goedkoopst mogelijke opties. Dat gezegd hebbende, het model van vandaag is de iChill X3 uitvoering, die ietsjes hoger gepostioneerd zit in de Inno3D line-up. De Twin koelers staan aan de onderkant, en deze 3-fan zit er dan iets boven. Toch gaat hij, in theorie althans, de strijd aan met de relatieve instappers van de meeste concurrenten. Uiteraard is de hele markt momenteel een drama, dus heel concreet kunnen we niet oordelen over de prijs, maar normaliter mag je er toch vanuit gaan dat deze kaart 50 euro of meer goedkoper is dan de Gigabyte Gaming OC, momenteel de goedkoopste in de grafieken hieronder (muv de Founders Edition waarvan we verwachten dat Nvidia die niet meer gaat leveren).

Maar, krijg je dan ook een beetje een leuke kaart? We zochten het uit.


De Inno3D iChill X3


Het wordt direct duidelijk dat Inno3D wel voor een opvallend modelletje wilde gaan. De 30 centimeter lange kaart is niet alleen fors, maar vooral toch zo vormgegeven dat je er wel even naar omkijkt; zeker geen less-is-more kaartje. Uitzonderlijk zwaar is hij niet, dus hij is zeker wat aangedikt door de plastic shroud, maar dat hoeft niet echt een issue te zijn bij een RTX 3070 chip.


In de zin van features is het geen extreem rijk belegd model, de fan stop is inmiddels niet meer weg te denken uit de markt en ook aanwezig, maar daarnaast is het vooral aandacht voor de visuals. Zo zt er een bak RGB op, en heb je zelfs een plastic opzetje welke RGB wordt verlicht. Standaard in de doos zit een dingetje met X3 erop, maar ze geven je ook een transparant stukje plastic waarop je eventueel zelf iets persoonlijks zou kunnen plakken om een eigen look te creeeren. Ook kan je het GeForce RTX logo nog verplaatsen, al vraag ik mij af in hoeverre dat veel zin heeft. Maar goed, dat kost vermoedelijk niet veel, dus waarom ook niet.Prestaties


Voor de vergelijking tussen de custom kaarten kijken we naar de kloksnelheid, de temperatuur die wordt bereikt, de geluidsproductie, het stroomverbruik en de efficientie van de koeler. We beginnen met de snelheden en het stroomverbruik:
De Inno klokt lekker hoog, maar daar staat ook een hoger verbruik tegenover. Dat is normaliter iets wat ze niet volledig zelf in de hand hebben, en meer een gevolg is van een iets mindere chip. Kijken we naar de prestaties in games, dan zien we feitelijk dat voor dezelfde prestaties bijna 10% meer power nodig is:
Nu zit er aardig wat RGB op deze bak, maar daar zijn ze niet de enige in en dat is een paar Watt verschil maximaal, net als een iets hogere fanspeed een paar Watt kan gebruiken. Ook het PCB design, iets waarbij Inno3D praktisch altijd het referentiedesign van Nvidia aanhoud, kan iets verschil maken maar dat verklaart dit gat niet. En de chip (en mogelijk het bord zelf) komt direct van Nvidia, dus het lijkt erop dat wij een klein beetje pech hebben. Wel met een duidelijke kanttekening: het is natuurlijk niet uit te sluiten dat het geluk met de andere samples niet per se “geluk” is.

Hoe dan ook, kijken we naar de temps en de geluidsproductie, dan werkt dat natuurlijk een beetje door:
Met 65 graden blijft hij keurig koel, en 38 decibel op 50 centimeter is helemaal niet veel. Je hoort iets, maar zelfs zonder headset is dat zeker niet storend. Desondanks zien we dus dat een Gaming OC bijvoorbeeld zowel koeler als stiller blijft. Zelfs als je een kleine verrekening probeert toe te passen voor het iets hogere verbruik verandert die conclusie overigens niet: de efficientie van deze kaart ligt wat lager, grofweg op het niveau van de (overigens ook prima) Founders Edition. Maar vergeet natuurlijk ook niet dat de andere kaarten ook meer moeten kosten.


Conclusie


De iChill X3 uitvoering van de RTX 3070 chip combineert middenklasse thermal prestaties met een opvallend, heftig RGB verlicht en een tikkeltje over-the-top uitstraling. En hij doet dat voor een (normaliter, of in elk geval in theorie) scherpe(re) prijs, een combinatie waarvan in normaliter wel zou denken dat daar een mooie vraag naar is. Er zitten weinig extra features in behalve de fan-stop en de RGB met het extra opzetstukje, maar dat zal de meeste gamers niet echt boeien.

Het voornaamste probleem waar Inno3D in de grafieken tegenaan loopt is dat er voor (normaliter) een beetje meer koelers te koop (zouden moeten) zijn die flink efficiënter zijn. En wil je echt een onhoorbare kaart onder load, dan zijn er betere opties. Aan de andere kant, met de objectieve prestaties is heel weinig mis, en hij is verre van luid, dus op zichzelf is daar helemaal niets mis mee. Zeker niet wanneer je heel graag veel RGB wilt en ziet dat dat je nog flink meer zal kosten.

Het andere, veel grotere probleem is natuurlijk de markt zelf, waarin nauwelijks een videokaart te vinden is en als je al iets ziet de prijs een stuk hoger ligt dan hij zou moeten zijn. Helaas gaat dat voor alle modellen en fabrikanten op, en dat maakt het heel lastig om tot een hard eindoordeel te komen. Je weet in elk geval nu wat je van het product mag verwachten en hoe die zich verhoudt ten opzichte van de alternatieven, maar je zal zelf moeten blijven kijken of de dagprijzen ook in verhouding staan tot die prestaties. Maar mocht deze kaart toevallig ergens de kop opsteken in je zoektocht naar een 3070 zien we geen argumenten om het niet te doen, plus we hebben een flauw vermoeden dat je met een Inno3D pre-order dankzij de wat beperktere marketing aandacht een grotere kans bestaat dat je daadwerkelijk een kaart krijgt. Discussies over een paar graden of decibels terzijde, mét een GPU als deze ben je momenteel ook gewoon helemaal het mannetje.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.