Intel bevestigt ontbreken ondersteuning 11th Gen op B460 en H410


Intel heeft bevestigd dat reeds bestaande moederborden uitgerust met de instap-level H410- en mid-level B460-chipset de aankomende 11de generatie Intel Rocket Lake processoren niet zal ondersteunen. Het onderwerp heeft al geleidt tot veel speculatie, maar Intel heeft nu officieel op hun Support-pagina de volgende mededeling geplaatst:

Afbeelding klikbaar

Hierin vermeldt Intel expliciet dat moederborden met een H410- en B460-chipset niet compatibel zullen zijn met de aankomende 11de generatie Intel Core processoren. Voor moederborden met een H470- en Z490-chipset zal in de toekomst wel een BIOS-update ter beschikking worden gesteld om ondersteuning voor de nieuwe generatie processoren te voorzien.

Partners van Intel hebben al langzaam maar zeker hun op B560-, H570- en Z590-chipset gebaseerde moederborden laten zien. Hier komt in de toekomst nog de goedkopere H510-chipset bij. H510 zal mogelijk ondersteuning bieden voor WiFi-6. Daarnaast geeft Intels productpagina aan dat H510-chipset geen ondersteuning zal bieden voor Intel’s “Virtualization Technology”, waar dat bij de H410-chipset wel het geval was. Of deze ondersteuning echt ontbreekt, of dat het een fout op de productpagina betreft, is nog niet bekend. De B560-chipset toont meer aanpassingen. Zo beschikt de mid-level chipset voor het eerst over de mogelijkheid om het geheugen te overclocken. Daarnaast biedt de chipset ondersteuning voor RAID en 1×16 + 1×4 PCIe Gen 3.0 ondersteuning (niet te verwarren met de PCIe Gen 4.0 lanes welke exclusief door de CPU afgehandeld zullen worden).

Intel heeft nog niet aangegeven wanneer het de nieuwe generatie processoren zal aankondigen. Intel heeft enkel aangegeven dat de Rocket-Lake-S serie in het tweede kwartaal van 2021 zal verschijnen. Of dat een indicatie is voor de aankondiging, of dat ze dan in de schappen liggen, is nog onduidelijk.Bronnen: Intel

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.