Intel brengt de Arc Alchemist-GPU’s uit voor laptops


Intel heeft zijn nieuwe generatie Arc Alchemist grafische kaarten voor laptops geïntroduceerd. Deze zogenaamde Arc Alchemist chips komen binnenkort verkrijgbaar, zo worden de low-end Arc 3-modellen vanaf morgen beschikbaar gesteld, met de Arc 5 en Arc 7 vanaf juni. Deze serie zal beschikken over een 7nm-architectuur, OpenCL 3.0 en DirextX 12 Ultimate.


Begin persbericht van Intel

Intel is al tientallen jaren een voorvechter voor pc-platforminnovatie. We hebben generaties CPU’s geleverd die miljarden mensen de rekenkracht leveren. We geavanceerde connectiviteit via functies zoals USB, Thunderbolt™ en Wi-Fi. En in samenwerking met het pc-ecosysteem hebben we de baanbrekende PCI-architectuur en het Intel® Evo™-platform ontwikkeld, waarmee we de grens verleggen voor wat mobiele producten kunnen doen.

Vandaag lanceren we officieel onze Intel® Arc™ grafische familie voor laptops, waarmee we het Intel-platform vervolledigen. Dit zijn de eerste discrete GPU’s uit ons Intel Arc A-serie grafische portfolio voor laptops, en onze desktop- en werkstationproducten komen later dit jaar. U kunt onze Newsroom bezoeken voor onze lanceringsvideo, productdetails en technische demo’s, maar ik zal de hoogtepunten samenvatten van hoe ons Intel Arc-platform en A-Series mobiele GPU-familie hardware, software, services en – uiteindelijk – hoogwaardige grafische afbeeldingen zullen leveren ervaringen.

Nieuwe laptops met Intel Arc Graphics: we werken samen met vooraanstaande OEM’s om samen een verbazingwekkende reeks laptops te ontwikkelen met nieuwe en verbeterde mogelijkheden voor gaming en contentcreatie met Intel Arc-graphics en 12e generatie Intel® Core™-processors. Veel nieuwe systemen met Intel Arc 3-graphics zullen het kenmerkende reactievermogen, de batterijduur en Wi-Fi 6-connectiviteit van het Intel Evo-platform in dunne en lichte vormfactoren bieden. Laptops met Intel Arc 3 graphics bieden verbeterde 1080p gaming en geavanceerde contentcreatie, en die met Intel Arc 5 en Intel Arc 7 graphics bieden dezelfde geavanceerde mogelijkheden voor contentcreatie in combinatie met verbeterde graphics en computerprestaties. De eerste laptops met Intel Arc 3 GPU’s zijn nu beschikbaar voor pre-order en zullen in de vroege zomer worden gevolgd door de krachtigere ontwerpen met Intel Arc 5 en Intel Arc 7 graphics.

Ontketenen van het laptopplatform: de basis van producten met Intel Arc A-Series GPU’s en onze benadering van grafische innovatie op platformniveau begint met onze nieuwe Xe High Performance Graphics-microarchitectuur (Xe HPG), die is ontworpen voor gamers en makers. We hebben een heleboel geweldige technologie in Xe HPG gestopt, inclusief krachtige Xe-cores met Intel XMX AI-engines, een grafische pijplijn die is geoptimaliseerd voor DirectX 12 Ultimate met hardwareversnelling voor ray tracing, de Xe Media Engine die is afgestemd om bestaande en toekomstige werklasten van makers te versnellen en de Xe Display Engine klaar voor DisplayPort 2.0 UHBR10.

Intel Xe Matrix Extensions (XMX) AI-engines bieden meer rekencapaciteit voor het versnellen van AI-workloads. Deze AI-engines hebben 16 keer de rekenkracht om AI-inferentiebewerkingen te voltooien in vergelijking met traditionele GPU-vectoreenheden, wat de prestaties in productiviteit, gaming en creator-applicaties kan verhogen.

Xe Super Sampling (XeSS) is onze oplossing die gebruikmaakt van de kracht van de XMX AI-engines van Intel Arc graphics om hoogwaardige, AI-versnelde opschaling te leveren. XeSS is een nieuwe opschalingstechnologie die deep learning gebruikt om afbeeldingen te synthetiseren die de kwaliteit van native high-res rendering benaderen. XeSS komt in de zomer en wordt ondersteund op alle producten met Arc A-Series graphics.

Intel Arc A-serie GPU’s zijn de eerste in de branche die volledige AV1-hardwareversnelling bieden, inclusief zowel coderen als decoderen, wat zorgt voor snellere videocodering en streaming van hogere kwaliteit terwijl dezelfde internetbandbreedte wordt verbruikt. We hebben samengewerkt met branchepartners om ervoor te zorgen dat AV1-ondersteuning vandaag beschikbaar is in veel van de meest populaire mediatoepassingen, met een bredere acceptatie naar verwachting dit jaar. De AV1-codec zal een game-changer zijn voor de toekomst van videocodering en streaming.

We hebben Intel® Deep Link-technologieën geïntegreerd om Intel Arc GPU’s naadloos te laten werken met Intel CPU’s en geïntegreerde graphics voor een prestatieverbetering bij gaming, het maken en streamen van workloads. Intel Deep Link maakt dynamisch delen van energie mogelijk, waarbij het vermogen op intelligente wijze over het platform wordt verdeeld om de applicatieprestaties tot 30% te verhogen bij het maken en rekenintensieve applicaties. Met Hyper Encode en Hyper Compute maakt Deep Link multi-engine acceleratie mogelijk bij transcodering en AI-taken . Meer details vindt u in onze productfiche.

Community-ervaringen: onze Intel Arc-graphics zijn meer dan een ander stuk hardware op uw pc. Ze zijn je portaal om te spelen en te creëren. We hebben een toegewijd team dat zich richt op het leveren van Day 0 game-ready drivers, die je kunt volgen in onze nieuwe Intel® Arc Control-interface, een alles-in-één hub die je volledige controle geeft over de game-ervaring. Intel Arc Control omvat aangepaste prestatieprofielen, ingebouwde streaming, een virtuele camera, geïntegreerd Game ON-stuurprogramma downloaden, automatisch gamen vastleggen en meer. De app ondersteunt Intel® Iris Xe graphics en Intel Arc GPU’s voor een uniforme software-ervaring. Door samen te werken met onze ontwikkelaarspartners, stellen we een groeiend portfolio van Intel-geoptimaliseerde games en multimediatoepassingen beschikbaar voor discrete grafische klanten via speciale lanceringsbundels. Bundels zullen variëren op basis van het systeem en de regio, maar de eerste van deze gamer- en creatorbundels wordt in april uitgerold met de lancering van onze mobiele producten uit de A-Serie. Ons doel is om elke dag van het jaar iets nieuws en leuks aan de gemeenschap te leveren. We nodigen je uit om contact met ons op te nemen en deel te nemen aan het gesprek over onze Intel Insiders-discord.
Vooruit kijken

Vandaag markeert de eerste stap in onze reis. Je zult zien dat Intel Arc-graphics blijven verbeteren en evolueren, met nieuwe functies en een steeds groter wordend ecosysteem gedurende het hele jaar. En voor desktop-enthousiastelingen komen deze zomer onze Intel Arc grafische add-in-kaarten.


Bronnen: Intel

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.