Intel introduceert 11e generatie Tiger Lake processors voor laptops



Intel heeft meer informatie bekend gemaakt over hun nieuwe Tiger Lake processors voor laptops, deze komen vanaf dit najaar verkrijgbaar in nieuwe laptops.

Met als topmodel de Core i7-1185G7 brengt Intel een 9-tal processoren voor laptops uit. Van de i3 tot de i7 is elke processor een 10nm quad-core processor die zuinig in een laptop kan werken, zo varieert het stroomverbruik tussen de 7-15W en 12-28W afhankelijk van de versie. Dit dus de chips die we in de meeste mainstream laptops gaan aantreffen in de toekomst, niet de high performance -H CPUs uit de topmodellen. Elk van de nieuwe cpu’s biedt ondersteuning voor geïntegreerde Xe graphics en Thunderbolt 4, de grootste vernieuwingen deze generatie.

Inhoudelijk valt er nog niet heel veel te zeggen na het zien van de presentatie gisteren. Een aantal slides toonden echt hele grote verbeteringen in de prestaties, vooral van de Xe graphics. Gamen op een Intel laptop zonder dedicated GPU lijkt een serieuze optie te worden. Dat is goed nieuws voor iedereen die graag een spelletje speelt op een laptop, zonder meteen een prijzige dikke game notebook te kopen. Het gebrek aan echt duidelijke informatie over de testopstellingen en de afstellingen van de door Intel gebruikte laptops voor hun vergelijkingen zorgt er echter voor dat we slechts voorzichtig optimistisch kunnen zijn. Naar verwachting verschijnen de eerste test samples binnen enkele weken bij ons op de testplank, dus we laten de ruim 100 pagina lange presentatie even voor wat hij is totdat we ze zelf kunnen testen.

Intel heeft laten weten dat de eerste laptops met Tiger Lake officieel begin oktober op de markt zullen komen, uiteraard in laptops van alle grote namen.



Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.