Intel lanceert 13e generatie Raptor Lake-processors


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van xxx

Intel introduceert de 13e generatie Intel® Core™ processorfamilie, aangevoerd door de 13e generatie Intel® Core™ i9-13900K – ’s werelds snelste desktopprocessor. De nieuwe 13e generatie Intel Core familie omvat zes nieuwe unlocked desktop processors met maximaal 24 cores en 32 threads en hoge kloksnelheden tot 5,8 GHz voor de beste game-, streaming- en opname-ervaring’.

Na de lancering van de Intel Core ‘K’ processoren, zal de 13e generatie Intel Core desktop familie bestaan uit 22 processoren en meer dan 125 partner systeemontwerpen – dat een compromisloze ervaring in zowel applicatie prestaties en platformcompatibiliteit biedt. Gebruikers kunnen profiteren van de prestatieverbeteringen van de 13e generatie Intel Core processoren met bestaande Intel® 600 of nieuwe Intel® 700 serie chipset moederborden. In combinatie met zowel de nieuwste DDR5-geheugenondersteuning als opvolger van de DDR4-geheugenondersteuning kunnen gebruikers genieten van de voordelen van de 13e generatie Intel Core, terwijl ze hun configuratie kunnen aanpassen op basis van hun eigen functie- en budgetvoorkeuren.

Een compleet, allround platform om te gamen en te creëren
Met een volwassen Intel 7 proces en x86 prestatie hybride architectuur als basis, zorgen 13e generatie Intel Core desktop processoren voor betere systeemprestaties, zelfs bij de meest veeleisende multitasking workloads. Dit omvat tot 15% betere single-threaded prestaties en tot 41% betere multi-threaded prestaties.

Met deze generatie combineert Intels prestatiegerichte hybride architectuur de snelste Performance-core (P-core) ooit met het dubbele aantal Efficient-cores (E-core) – voor betere single-threaded en multi-threaded prestaties:
– ‘s Werelds beste game-ervaring: Met maximaal 24 cores (8 P-cores, 16 E-cores) en 32 threads biedt de nieuwe Core i9-13900K de beste ervaring voor gamen, streamen en opnemen. Met maximaal 5,8 GHz en 15% betere single-thread prestaties, kan hij hoge framerates pushen en zorgt hij voor ongeëvenaarde gaming ervaringen in toptitels.
– Voortdurende vooruitgang in prestaties voor het maken van content: De 13e generatie Intel Core desktop processor line-up voegt meer E-cores en tot 41% betere multi-threaded prestaties toe om meerdere, rekenintensieve workloads aan te kunnen om mensen in de creatieve flow te houden.
– Een ongeëvenaarde overklokervaring: De 13e generatie Intel Core-processor biedt een ongeëvenaarde overklokervaring voor iedereen – van experts tot beginners. Gebruikers van de 13e generatie Intel Core-processoren ervaren hogere gemiddelde overkloksnelheden voor P-cores, E-cores en DDR5-geheugen. Intel heeft ook zijn eenvoudige 1-klik overklokfunctie, Intel® Speed Optimizer, bijgewerkt om 13e generatie processoren te ondersteunen, zodat gebruikers met minimale inspanning kunnen overklokken. En het robuuste Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 3.0 ecosysteem biedt een ruime keuze aan overklokmodules. In combinatie met Intel® Dynamic Memory Boost zorgt deze functie voor een probleemloze geheugenoverklokervaring met zowel DDR4 als DDR5.

Toonaangevende functies voor desktopplatforms
De 13e generatie Intel Core desktop processoren bieden gebruikers toonaangevende prestaties en ervaringen op het gebied van gaming, content creatie en werk, met verschillende nieuwe en verbeterde functies, waaronder:
– Intel® Adaptive Boost Technology en Thermal Velocity Boost – naar eigen behoefte opvoeren van de klokfrequenties van de processor op basis van het vermogen en de thermische hoofdruimte tijdens een bepaalde werkbelasting. Beschikbaar in Intel Core i9 unlocked SKU’s.
– Meer E-cores in Intel Core i5, i7, i9 – voor een grote sprong in multi-threaded prestaties en een betere multi-tasking/mega-tasking ervaring voor gebruikers.
– PCIe Gen 5.0-ondersteuning, met tot zestien lanes naast de processor.
– Meer geheugenondersteuning voor DDR5-5600 en DDR5-5200, met behoud van DDR4-compatibiliteit.
– Tot 2x de L2-cache en meer L3-cache.

Introductie van de Intel 700 Serie Chipset met achterwaartse compatibiliteit
Naast de 13e generatie Intel Core desktop processoren lanceert Intel de nieuwe Intel 700 Series chipset met geavanceerde functies voor meer betrouwbaarheid en prestaties. Acht extra PCIe Gen 4.0 lanes in combinatie met PCI Gen 3.0 zorgen voor 28 totale lanes van de chipset, meer USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) poorten zorgen voor een verbeterde USB verbindingssnelheid en DMI Gen 4.0 verhoogt de chipset-to-CPU doorvoer voor snelle toegang tot randapparatuur en netwerken. Daarnaast brengt Intel voorwaartse en achterwaartse compatibiliteit. Profiteer van de prestatieverbeteringen van de 13e generatie Intel Core-processor met bestaande moederborden op basis van de Intel 600-chipset.

Beschikbaarheid
De 13e generatie Intel Core desktop ‘K’ processoren en de Intel Z790 chipset zijn beschikbaar vanaf 20 oktober 2022, inclusief boxed processoren, moederborden en verkoop van desktop systemen.Bronnen: Intel

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.