Intel lanceert de 5e generatie Xeon-processoren


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Intel

De nieuwste Intel Xeon-processoren van de 5e generatie, codenaam Emerald Rapids, werden gelanceerd tijdens het “AI Everywhere” evenement. Deze processors zijn ontworpen met AI-versnelling in elke kern, wat resulteert in verbeterde prestaties per watt en een lagere totale eigendomskosten (TCO) over kritieke workloads zoals kunstmatige intelligentie, high-performance computing (HPC), netwerken, opslag, database en beveiliging.

De 5e generatie Xeon-processoren bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van de vorige generatie, met onder andere tot 42% hogere inferentieprestaties en minder dan 100 milliseconden latentie op grote taalmodellen onder 20 miljard parameters. Ze leveren een gemiddelde prestatiewinst van 21% voor algemene berekeningsprestaties en zorgen voor 36% hogere prestaties per watt over diverse workloads. Deze verbeteringen resulteren in een aanzienlijke vermindering van de TCO voor klanten die een typische vijfjarige vernieuwingscyclus volgen.

De 5e generatie Xeon-processoren ondersteunen tot 64 cores per CPU, bieden bijna 3x de maximale laatste cache van de vorige generatie, en ondersteunen DDR5-geheugen met een capaciteit tot 5.600 megatransfers per seconde. Ze zijn ook pin-compatibel met de vorige generatie, waardoor upgraden en het maximaliseren van de levensduur van infrastructuurinvesteringen mogelijk is.

Belangrijk is de introductie van Intel Trust Domain Extensions (Intel TDX), die verhoogde vertrouwelijkheid en beveiliging op het niveau van virtuele machines biedt. Deze functie, eerder geïntroduceerd met de 4e generatie Xeon-processoren, wordt nu algemeen beschikbaar voor alle OEM- en CSP-oplossingsaanbieders.

De toekomstige plannen omvatten de lancering van Sierra Forest en Granite Rapids, die verdere vooruitgang in energie-efficiëntie en prestaties zullen brengen in de eerste helft van 2024. De 5e generatie Xeon-processoren beloven dus aanzienlijke voordelen en optimalisaties voor klanten en partners, waarbij Intel blijft voldoen aan zijn routekaartbeloften.Bronnen: Intel

Meer Techtesters? Vragen over de producten die we bespreken? Je kan ons vinden op:
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (Chef de Video)
Foritain op Twitter (Test Chef)
Techtesters op Instagram

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?