Intel lanceert de Core Ultra-processors voor mobiele apparaten


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Intel

Intel heeft de lancering aangekondigd van de Intel Core Ultra-processors, die meer dan 230 van ’s werelds eerste AI-pc’s van partners zoals MSI, ASUS, Dell, en anderen zullen aandrijven. Tijdens het “AI Overal” evenement benadrukte Intel de herziene energie-efficiëntie, eersteklas reken- en grafische prestaties, en de verbeterde AI-ervaring die deze mobiele processors naar pc’s brengen.

Volgens Michelle Johnston Holthaus, uitvoerend vice-president bij Intel, vertegenwoordigt de lancering van Intel Core Ultra de schaal en snelheid waarmee het bedrijf AI op pc’s mogelijk maakt. Intel verwacht dat AI-pc’s in de komende vier jaar 80% van de pc-markt zullen uitmaken, en het bedrijf is goed gepositioneerd om deze volgende generatie van computing te leveren.

De AI PC-ervaring, ondersteund door de nieuwe Intel Core Ultra-processors, is afhankelijk van geoptimaliseerde software. Als onderdeel van het AI PC Acceleration Programma zullen meer dan 100 onafhankelijke softwareleveranciers en meer dan 300 AI-geoptimaliseerde functies worden afgestemd op de Intel Core Ultra-processors. Deze inspanning omvat drie keer zoveel AI-apps en frameworks dan bij concurrerende leveranciers.

Naast pc’s zal Intel Core Ultra ook energiezuinige AI-versnelling aan de rand ondersteunen, waardoor innovatie wordt gestimuleerd in sectoren zoals gezondheidszorg, retail en productie. De processorfamilie markeert een architectonische verschuiving voor Intel, gebouwd op de Intel 4-procestechnologie en gebruikmakend van Foveros 3D geavanceerde verpakkingstechnologie. Het omvat nieuwe Performance-core (P-core) architectuur voor verbeterde instructies per cyclus (IPC) en Efficient-cores (E-cores) voor schaalbare prestaties.

Intel Core Ultra bevat een ingebouwde Intel Arc GPU met maximaal acht Xe-cores, ondersteuning voor moderne grafische functies en tot tweemaal de grafische prestaties van de vorige generatie. De processor biedt ook een nieuwe NPU genaamd Intel AI Boost, ontworpen voor langdurige AI-workloads met verbeterde energie-efficiëntie.

De processorfamilie ondersteunt tot 16 cores, tot 5,1 GHz maximale turbofrequentie, en geheugencapaciteiten tot 96 GB DDR5. Draadloze functies omvatten Wi-Fi 6E en Bluetooth LE Audio. Intel Evo Edition-laptops, aangedreven door Intel Core Ultra, bieden een verbeterde algehele laptopervaring met koelere, stillere prestaties, verhoogde energie-efficiëntie, en premium functies zoals instant wake en snel opladen.

Consumentenapparaten met Intel Core Ultra zijn nu beschikbaar, terwijl commerciële apparaten op basis van het Intel vPro-platform binnenkort worden verwacht. Het Engineered for Intel Evo-programma waarborgt accessoires die voldoen aan prestatievereisten voor een naadloze pc-ervaring, met nieuwe partners die Bluetooth LE Audio-accessoires en Thunderbolt docks introduceren.Bronnen: Intel

Meer Techtesters? Vragen over de producten die we bespreken? Je kan ons vinden op:
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (Chef de Video)
Foritain op Twitter (Test Chef)
Techtesters op Instagram

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?