Intel Z790-moederborden worden mogelijk eind deze maand aangekondigd


Het lijkt er op dat Intels nieuwe generatie Z790-moederborden eind deze maand, en anders begin augustus aangekondigd gaan worden. Dit is gebleken uit pas verschenen gegevens van Moore’s Law Is Dead, een Youtubekanaal welke in het verleden vaker juiste pre-launch gegevens over nieuwe processors en moederborden deelde.

Deze nieuwe chipset vormt de basis voor de 13e generatie Intel Raptor Lake-processors, welke ook dit jaar aangekondigd zullen worden. Nieuw aan deze generatie is onder andere de ondersteuning voor PCIe 5.0 M.2-drives. Tot dusver was de PCIe 5.0-ondersteuning van de Intel 600-chipsets enkel voor de x16-slots, met deze nieuwe generatie worden er dus ook nieuwe en snellere M.2-drives ondersteunt.

Intels 13e generatie Raptor Lake processors zullen in de loop van dit jaar aangekondigd worden en maken net als de huidige Alder Lake-CPU’s gebruik van een gemixte hoeveelheid efficientië en power cores. Deze generatie ondersteunt maximaal 24 cores, 32 threads en een vermogen tot 125W. De LGA1700-socket blijft ongewijzigd, en er zal ondersteuning blijven voor zowel DDR4- als DDR5-geheugen.Bronnen: Moore’s Law Is Dead

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.