Keysonic keyboards review
Productpagina @ Raidsonic


Met regelmaat bekijken we gaming toetsenbordjes, en dat ik een persoonlijke voorkeur heb voor mechanische ramplanken en deze iets te graag review zal geen verrassing meer zijn. Ook meer betaalbare of consumentenhardware laten we natuurlijk niet links liggen, maar op gebied van toetsenborden is de wereld nog heel wat groter. Raidsonic, vermoedelijk het meest bekend van hun IcyBox producten, brengt onder de naam Keysonic (wat weer niets te maken heeft met de voedingen van Seasonic, noch de gouden ringen van Sonic) een assortiment toetsenborden naar de markt voor meer specifieke doeleinden.

In deze review bekijken we een drietal van deze Keysonic bordjes, die overigens weinig elegante modelnummers kennen: de ‘ACK-540 Alu+RF’, de ‘KSK-3021 RF’ en de ‘KSK-3023BT’. Het zijn respectievelijk een model met een ingebouwde polssteun met touchpad, een compact aluminium toetsenbord, en een opvouwbaar Bluetooth toetsenbord. Het assortiment van Raidsonic is echter wel een kijkje waard als je een specifieke oplossing zoekt, want ze verkopen tig andere varianten inclusief oprolbare modellen, losse numpads, mini toetsenborden, waterdichte modellen, modellen voor de Mac, etcetera. Niet voor jan en allemaal, maar wel tal van opties voor specifieke (zakelijke) doeleinden.


We beginnen met de ACK-540 Alu+RF. Het basismodel ACK-540 kent tal van varianten, wat de verklaring is dat de toevoeging ‘Alu+RF’ wat apart overkomt maar eigenlijk best logisch is; we bekijken namelijk het aluminium model met draadloze radio verbinding terwijl er bijvoorbeeld ook bedrade modellen zijn. Wat verpakking betreft komt Keysonic niet weg zonder dat ik de vergeljking maak met de kalenders die je in de jaren 80 en 90 in elke garage tegen zou komen. Ik heb geen moeite met vrouwlijk schoon op verpakkingen, maar dit is wel (redelijk over de) borderline tacky.


Ze leiden nog net niet genoeg af dat je bij het openen van de ACK-540 Alu+RF meteen al doorhebt dat dit product uitzonderlijk zwaar is gebouwd; met zijn ruim 1 kg dit is geen ultramobiel model dat je constant in je tas bij je wilt hebben, maar eerder net als de mechanische ramplanken een model om een eventuele inbreker mee te lijf te gaan. Het wat zakelijke karakter wordt onderstreept door de wat oubollig grote RF adapter, en verder treffen we een USB verlengsnoer aan.

Afwerking van het bord is verder top, wat aluminium werk betreft is het allemaal keurig. De keycaps zelf zijn voorzien wat een matte grippy coating en de klassieke font zal bij de doelgroep passen. Onder de nette keycaps treffen we dan weer wel membraantoetsen aan, absoluut een betere membraan aanslag, maar persoonlijk had ik een scissor in dit segment meer op zijn plaats geschat want met een prijs van ca zeven tientjes is het geen prijsvechter. De aanslag is daarmee gemiddeld zwaar en bovengemiddeld stil, wat wel een bijkomend voordeel is.
Het ingebouwde touchpad is m.i. wat aan de kleine kant als je moderne laptops gewend bent. Prestaties ervan zijn gemiddeld accuraat, niet spectaculair als we gaan vergelijken met een high-end notebook of Macbook Pro, maar gestures worden wel netjes ondersteund. Wel merk je dat de knoppen aan de bovenzijde vast zitten en aan de onderzijde vrij: in het middel hebben ze een gemiddeld zwaartegevoel, maar zit je vinger net wat hoger moet je fors drukken terwijl je net wat meer onderop de mousepad-toetsen juist eenvoudig actueert. Stevige voeten en de optie om het bord te verhogen sluiten het verhaaltje af, en wederom valt de uitzonderlijk stevige bouw op aan de onderkant.
De KSK-3021 RF is net als zijn grotere broer van aluminium gemaakt, maar daar houdt de vergelijking feitelijk wel op. Nou ja, behalve als je de aanwezigheid van eveneens een weinig tech-gerelateerde dame wilt tellen. Met 263 gram is dit model zeker wel mobiel te noemen, wat het ook fijn maakt dat er hier wel sprake is van een nano-stijl USB adapter.

28,5 centimeter breed en 13 centimeter diepte in een uitvoering zonder numpad geeft het model grofweg evenveel ruimte per toets als typische desktop toetsenborden wat ervoor zorgt dat je niet hoeft te wennen aan het typen. Ook hier is sprake van een ‘betere membraan’ switch die een prettige aanslag biedt die net kort valt van een echte scissor / chiclet. De fysieke bouw is wederom prima, al ligt het niveau van afwerking niet op het hoogste niveau; een ruw randje hier en daar en de knoppen liggen marginaal off-centre wat niet direct opvalt maar wanneer je overladen wordt met toetsenborden toch net de aandacht weet te trekken.
Op zich geen reden tot zorg, zeker niet gezien het prijspunt van dit bord een stuk lager ligt met een tientje of drie, de alternatieven binnen de Nederlandse / Europese markt niet voor het oprapen liggen, en Chinese alternatieven in verhouding in de regel en net wat lagere positie zullen aannemen (uiteraard wel met bijpassend prijskaartje). Overigens zijn er ook full-size varianten en specifieke modellen voor Mac gebruikers mocht je geïnteresseerd zijn.
Hoewel subjectief moet ik toegeven dat de KSK-3023BT toch een beetje de persoonlijke favoriet was. Waarom? Nou, de verpakking zelf is al ‘happy’!Het 185 gram wegende bordje heeft natuurlijk ook de meest opvallende unieke feature: opvouwbaar zijn. Hij is 14,5cm bree ingeklapt, 25 cm uitgeklapt, 9cm hoog en ingeklapt slechts zo’n 1,5 cm dik waardoor hij eenvoudig in een borstzakje, jaszak of handtasje zou passen. De aluminium constructie voelt stevig, en ook het vouwmechanisme kan zeker op onze waardering rekenen. Ook de aanslag is m.i net even wat beter als echte scissor, dat deze dan ook een tientje meer kost dan de KSK-3021 RF is vervolgens ook begrijpelijk. Onderop is het bord nog voorzien van extra grip om glijden tegen te gaan.
Als mini toetsenbordje is er uiteraard wel sprake van enige gewenning, maar dat is de logische prijs die je moet betalen voor dergelijke mobiliteit. Handig zijn de extra functies die zijn toegevoegd onder de functietoetsen, en ook zien we daar dat je eenvoudig kan kiezen tussen Android, Windows en iOS functionaliteit. Bovenop het bord zitten ook twee LEDjes om de verbinding en batterijstatus aan te geven; al met al een prettig compleet pakketje, met voornaamste minpunt het ontbreken van een losse adapter om een niet-Bluetooth device aan te kunnen sluiten; je kan ze wel voor een euro of twee van Aliexpress halen, maar dat maakt het excuus voor de fabrikant om ze niet direct mee te leveren enkel zwakker.Van de bovenstaande bordjes lijkt enkel de KSK-3021 RF de enige die een noemenswaardig alternatief vormt voor het grote publiek, een elegant en compact aluminium bordje voor een leuke prijs, maar ‘het grote publiek’ is ook niet de insteek van deze review. De doelstelling is om eens te laten zien wat er nog meer is op de markt voorbij wat de gemiddelde koper in de Media Markt tegen het lijf zou lopen. Dat er voor specifieke niche doeleinden leuke alternatieven beschikbaar zijn is natuurlijk al een pluspunt op zichzelf. Of je nu een oprolbaar of opvouwbaar model zoekt, en zeker de KSK-3023BT vind ik bijzonder charmant, of een model met ingebouwde touchpad of waterdicht model voor welke reden je dan ook kan bedenken, het is zeker de moeite dan even Keysonic (of beter Raidsonic) even te Googlen wat voor een aparte oplossingen ze hebben; het aanbod is fors en ik bekijk hier slechts een kleine greep.

Sec bekeken is geen van de drie bijzonder goedkoop voor wat er wordt geboden, maar echt scherpe prijzen volgen schaalgrote en dat is voor Raidsonic met dergelijke niche oplossingen niet haalbaar. Met dat in het achterhoofd zijn echt alleszins acceptabele prijzen voor de unieke oplossingen die worden geboden, helemaal gezien de primair zakelijke insteek; het is lastig te bedenken waarom een consument een touchpad aan zijn pc zou willen. Wat bouwkwaliteit zit het in elk geval snor, met bijzonder vermelding zowel voor de kilo zware en keurig afgewerkte (maar ook wel prijzige) ACK-540 waarmee je gerust een inbreker te lijf kunt gaan en tevens voor de aantrekkelijke en stevige opvouwconstructie van de KSK-3023BT die zeker tegen wat stootjes kan. Laatstgenoemde heeft in elk geval een speciaal plekje in mijn hart weten te bemachtigen omdat hij gewoon te schattig voor woorden is, terwijl de KSK-3021 RF vrouwlief haar persoonlijke goedkeuring verdiende door een elegant alternatief te vormen voor de overdaad aan zwarte kantoorplanken in zijn prijsklasse; meer dan voldoende argument lijkt mij.


… voor wanneer je specifieke oplossingen zoekt.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
300300300300 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/keysonic-keyboards-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.