Samenvatting


De HyperX Alloy Elite RGB is precies wat je van een high-end gaming mech verwacht: degelijke switches, stevige bouw, nette afwerking, RGB, polssteun, fysieke media keys, on-board profielen en een setje extra keycaps. Inhoudelijk weten we weinig te klagen te vinden, Kingston volgt het boekje tot de letter, alleen voelt de software een stukje meer basic dan bijvoorbeeld die van Corsair, Logitech of Razer. Wel merken we op dat de vraagprijs momenteel aan de hoge kant is, en dat we van ‘het grote HyperX’ misschien iets echt innoverends hadden gehad; ze spelen het hier safe. Degelijke mech though, een solide basis voor je setup: 8,5/10.

Wil je hem zelf ervaren? We geven er ook één weg, klik hier voor onze giveaway van dit bord!


Kingston HyperX Alloy Elite RGB review


Moar keyboards! Als keyboard fanatiekelingen kunnen we er natuurlijk geen genoeg van krijgen ondanks dat er geen gebrek aan keuze is in de markt voor mechanische toetsenborden, en dan specifiek RGB verlichte ‘gamer’ planken. De Kingston HyperX Alloy Elite RGB was echter wel een beetje te verwachten, want het basismodel zonder RGB was al een tijdje op de markt en het zal niemand verbazen dat een RGB versie dan niet kon uitblijven.

Prijskaartje? 169 euro.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, boekje, bordje. (En wat extra keycaps, komen we zo op terug).



Feature-overzicht:


Kingston doet de Alloy Elite redelijk volgens het boekje. Degelijke combinatie van een stalen frame en kunststof details bijvoorbeeld bovenaan, en een standaard layout met wat extra (prettig grote) knoppen bovenaan maakt het een ietwat groter dan gemiddeld bord. Bouwkwaliteit en afwerking zijn goed, rond het niveau van bijvoorbeeld de Corsair K70 of K95. En ja, we kunnen de gelijkenissen lastig negeren, ze lijken verdomd veel op elkaar.






Net als de grote concurrent, de K95 Platinium mogen we toch wel de benchmark XXL RGB Gamer mech noemen, zien we hier een dikke, vaste USB kabel vanwege de USB passthrough feature.




Layout is typisch, plus dus de extra knopjes waarmee je de LEDs in-/uitschakelt, door drie on-board profielen kan schakelen, en de game-modus aan kan zetten om bepaalde toetscombinaties tegen te gaan. Ook dit, volgens het boekje.






Zoals bij de prijs past zit er ook een afneembare polssteun mee. Ook dit ligt stevig, al zie ik zelf liever dat hetzelfde materiaal geheel wordt doorgetrokken in plaats van enkel op het linker deel van toepassing is. Oogt wel tof, en praktisch geen last van, maar een stukje voorkeur.





Ook aanwezig zijn wat extra keycaps en een keycap puller, dan kan je wat zilverkleurige caps plaatsen waarvan de WASD wat extra ‘grip’ hebben. Wederom geen originaliteitsprijzen, maar het is een gewilde en subjectief leuke feature.






In de praktijk


Als je veel toetsenborden test dan zie je vaak veel van hetzelfde. Tot op zekere hoogte maar goed ook, want een toetsenbord moet bij voorkeur vanaf het eerste moment goed werken. De HyperX Alloy Elite RGB maakte het redelijk eenvoudig wat dat betreft gezien hij de K95 kwam aflossen wat een praktisch vergelijkbaar bord is. Sterker nog: ik had niet eens door dat vrouwlief hem had verwisselt en merkte pas na een tijdje op dat de polssteun iets anders voelde. Met dezelfde Cherry MX switches aan de basis van menig andere mech is de tik ervaring ook niet anders, en de bouwkwaliteit is gewoon goed waardoor er in gebruik als mech fanaat heel weinig aan op te merken is.

Een mechanische plank volgens het boekje dus, wat we enerzijds dik prima vinden, want waarom het wiel opnieuw uitvinden, maar de gelijkenissen gaan in dit geval wel heel erg ver. Van de extra keycaps in grofweg gelijke kleur, vergelijkbare knoppen indeling linksboven en rechtsboven bij de media keys, RGB balkje bovenaan (al zit die bij Kingston tussen de volumeknoppen en het primaire block waardoor het iets meer opvalt. We vragen fabrikanten geen gekke fratsen uit te halen om maar anders te zijn, maar er zijn wel praktisch relevante zaken die je met jarenlang ervaring als toetsenbordbouwer had kunnen toevoegen. Siliconenlaag tegen morsen bijvoorbeeld.

Ook zou je je kunnen onderscheiden wat software betreft, maar we weten dat die ontwikkeling zeer kostbaar is en met regelmaat zien we dan ook grote verschillen tussen de partijen die al jarenlang gaming toetsenborden met software uitbrengen en (relatief toch) jongere clubs. Groot als Kingston en HyperX als merk zijn, software bij hun toetsenborden is relatief jong en dat merken we ook. De software mist het laagje polish wat Corsair, Razer en Logitech hebben. Het kan er mee door, het werkt en het voldoet om bijvoorbeeld je acties aan te passen, macros te maken of LEDjes aan te passen met effecten en het gebruikelijke geneuzel, maar er zijn concurrenten die die ervaring simpelweg intuitiever maken.






Verlichting


Uiteraard even de RGB showcase, geen klagen hier toch?





Conclusie


Het klinkt een beetje knullig om constant 1:1 vergeleken te worden met een bestaand model op de markt, maar Kingston roept het ook een beetje op zich af door niet een vergelijkbaar, maar een nagenoeg identiek product op de markt te brengen. Laten we echter niet vergeten dat we aan het vergelijken zijn met de top van de markt, waar deze Kingston HyperX Alloy Elite RGB zich aan mag toevoegen. Het is allemaal volgens het boekje ‘hoe maak je een goede gaming mech’, maar het boekje wordt tot op de letter gevolgd: goede bouw, nette afwerking, RGB, cruciale software functies, drie on-board profielen, polssteun, fysieke media keys, volume scroll, extra keycaps en degelijke switches aan de basis. Het is de ervaring van een goede, complete mech.

Het gevaar van een hele dichte benadering is dat zaken die net even minder zijn de positie stevig onder druk zetten; wanneer het vergelijkbaar is waarom dan het product pakken met een nadrukkelijker minpunt? In dit geval is dat de meegeleverde software die weliswaar voldoet, maar nog niet op het hoogste niveau is wat we bij sommige concurrenten zien. Om dat te compenseren hadden we graag een echt unieke toevoeging gezien die de concurrentie niet (of vaak niet) heeft, of een iets agressievere prijs, maar we kunnen niet stellen dat Kingston inhoudelijk echt iets nieuws toevoegt anders dan een waardig HyperX alternatief op de markt zetten.

Daarmee lijken ze volledig op de reputatie van de HyperX naam te willen vertrouwen met hun prijsstelling van 169 euro. Dat is hetzelfde als een K95 Platinum (Die heeft macro keys, betere software), stevig meer dan de K70 Lux RGB (HyperX heeft wat meer RGB?), meer dan de CM MK750 (HyperX heeft meer RGB en wat luxere volume keys) en zo zijn er nog wel een paar. De reputatie staat niet ter discussie, het product zelf staat niet ter discussie maar we zien altijd graag ‘iets’ meer (iets tegen vocht, of PBT caps bijvoorbeeld) of als alternatief: een lagere prijs. Met redelijk vergelijkbare modellen voor een paar tientjes minder moet het design of het merk je dat waard zijn; voor velen een prima argument, maar objectief niet de sterkste.

Los van dat we hem dus liever een tientje (of twee) lager zouden zien doet Kingston met de HyperX Alloy Elite RGB goed mee in de markt voor luxere, complete gaming mechs. Geen gebrek aan concurrentie, maar dat gaat voor elk mechanisch bord op. Elke top mech heeft daar wel zijn eigen plusjes en minnetjes die je even af kan wegen en we herhalen ons nogmaals: het product en de ervaring laten weinig te wensen over. Hij zet de markt geenszins op zijn kop, maar het blijft een degelijk, prettig werkende en aantrekkelijke mech die in elk geval goed mee doet.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.