Kingston KC2500 Review


Een van de populairste SSDs in onze test suite is de Kingston A2000, een SSD die net als zijn voorganger echt al tijden een van de beste prijs-prestatieverhoudingen biedt van alle SSDs, en dat zijn er nogal wat.

Maar, wist je dat Kingston ook een model heeft met puur focus op prestaties? De KC2500 belooft een van de snelste Gen3 NVMe M.2 SSDs op de markt te zijn. Daar betaal je wel voor: ca 170 euro voor 1 TB, wat iets meer is dan bijvoorbeeld de 970 Evo Plus, en aanzienlijk meer dan de 100 euro die een 1 TB A2000 kost.


De KC2500 Samengevat


De KC2500 is een redelijk recht toe recht aan high-end SSD: high-end controller, 3-bit MLC geheugen, DRAM cache, en met SLC caching feature erbij uiteraard. Ook hardwarematige encryptie ontbreekt niet, en ze hebben het design simpel en neutraal gehouden. Helemaal volgens het boekje.SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


In de quick test doet de KC2500 het prima, hij valt in het high-end segment, maar het is een van de vele SSDs in dat segment en zelfs veel goedkopere 4-bit MLC SSDs (met DRAM cache uiteraard) kunnen deze prestaties bijbenen als secundaire SSD om bijvoorbeeld enkel games te laden.

Full:


Het is pas bij de iets langere, intensievere test dat de KC2500 echt tot zijn recht komt. En goed ook: een derde plaats achter twee extreme Gen4 SSDs is harstikke knap, met een flink gat naar de volgende Gen3 SSDs: de 970 PRO is een van de best gereviewde drives, en de KC2500 zet hem op een ruime achterstand. De titel van beste Gen3 SSD voor OS doeleinden is een hele mooie.

Consistency:


Hoewel de consistency test slechts beperkt praktisch relevant is is het als koper wel enorm fijn wanneer een SSD hier goed scoort. En hij scoort uitstekend: vierde overall, en tweede Gen3 drive met enkel de NAS focussed Ironwolf 510 voor hem: en dat is een SSD met puur focus op echt intensief gebruik.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.Kortom, de KC2500 haalt zo’n beetje het maximale uit een Gen3 aansluiting.


Conclusie


Kortom, de KC2500 is een van de beste, zo niet de beste Gen3 NVMe SSD die je momenteel kan kopen. Vooral als primaire (OS) drive zijn de resultaten uitstekend, en dat soort prestaties leveren de Editor’s Choice op.

Het enige, zeker niet onbelangijke probleem is er één die we al heel lang herhalen bij praktisch elke SSD met een focus op prestaties: in de praktijk merk je van die prestaties meestal niet zo gek veel, en 70 euro besparen met een middenklasse 1 TB SSD zoals de A2000 blijft dan gewoon heel aantrekkelijk. En zelfs binnen het high-end Gen3 segment is de KC2500 nog relatief prijzig, dus idealiter zie ik Kingston de prijzen wel wat aanscherpen, want de 1 TB benadert de prijzen van 2 TB middenklassers, en dan zal je toch even twijfelen of je niet meer profiteert van extra opslag.

Maar goed, wanneer jouw SSD tussen heel veel alternatieven echt positief weet op te vallen is dat ook knap en wat waard. Dus zoek je liever “beter” dan “een betere deal”, dan moet deze op je lijstje staan.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.