Kingston KC600 review


In navolging van een flinke hertest, verwacht ook een uitgebreidere video binnenkort, doorlopen we de meeste SSDs ook even los. Simpelweg voor het geval dat jij dat ene specifieke model toevallig net op het oog hebt voor welke reden dan ook. Dat de reden vermoedelijk een lage prijs is terzijde.

In deze review richten we ons op de Kingston KC600. Een mid-ish-range SATA SSD beschikbaar in alle capacitieten van 256GB tot 2TB (correctie: de 2TB versie is vooralsnog niet leverbaar), encryptie, en een 5 jaar garantie.


Uitpakken en Design


KC600 achtige designs ben ik wel voorstander van. Zwart, makkelijker te matchen met de meeste builds, en toch net even iets ‘eigen’. Al weet ik niet waar dat hoofd precies op slaat, het is in elk geval herkenbaar. Dat een SATA drive in een blisterpack komt vind ik ook prima; elke euro maakt verschil.




Specificaties



Wat valt op? Intern is dit eigenlijk een SATA SSD zoals menig ander. 3D TLC NAND zoals elke concurrent eigenlijk wel, alleen dan met een SM2259 controller van Silicon Motion waar de meeste tegenwoordig toch op Phison (of hun eigen design) zitten. Kingston maakt in elk geval geen fouten door de garantie te korten, 5 jaar is netjes, en hardwarematige encryptie is ook aanwezig; gewoon een prima typische mid-range SATA SSD op papier.

De test


Het is 2019, inmiddels zijn Gen 4 SSD’s op de markt, en het was dus tijd om onze testopstelling weer eens goed te herzien. Dit doen we de komende tijd op verschillende fronten; verandering van een aantal tests en met updates van een aantal applicaties zodat de conclusies simpelweg beter zijn.

Tientallen SSDs opnieuw testen is echter weken weken werk. Daarom hebben we besloten de meeste SSDs nog even door een deel van de oude testopstelling te halen, het deel dat voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echter echt telt. Dat wil zeggen, we kijken naar enkele real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games.

Prestaties








Ik zeg mid-range, maar sub-top SATA zou eigenlijk een betere beschrijving zijn. Hij blijft voor de echte middenklassers en hangt vooral naast de populaire Crucial MX500 die veelal ook scherp geprijsd is. De Samsung 860 EVO serie scoort nog wat beter, net als de 860 PRO, maar beide kosten je normaliter ook iets meer geld.

Prijs


Kijken we verder naar de prijzen, dan lijkt de KC600 gewoon in een prima positie te zitten. Net als op prestatie vlak hangt hij prijstechnisch ook rond de MX500, en dan is het simpelweg lastig kiezen. Of eigenlijk makkelijk kiezen: welke dan ook goedkoper is, of welk merk jou meer aanspreekt.

De meest serieuze concurrentie komt echter niet van nipt snellere en duurdere SATA drives, maar van nauwelijks duurdere en veel snellere NVMe drives. Zowel Kingston’s eigen A2000 als de Corsair MP510 (zeker de 1TB versie momenteel) kosten grofweg hetzelfde en zijn simpelweg sneller. Althans zolang je nog een M.2 slot vrij hebt.





Conclusie


Kortom, de Kingston KC600 is een leuke sub-top SATA SSD die veelal voor dergelijke prijzen te vinden valt, en daarmee gewoon een prima keuze als je een SATA drive zoekt die niet te duur is, maar waarbij je ook niet noemenswaardig prestaties of duurzaamheid inlevert om een bodemprijs te bereiken zoals de QLC drives (860 QVO, etcetera). Het is aan Kingston om te zorgen dat hij prijstechnisch met de MX500 blijft concurreren, en als hij dat doet heb je er een prima koop aan.

Als je M.2 sloten vrij hebt zal je die vermoedelijk eerst willen vullen, hun eigen A2000 is een prachtig voorbeeld van een NVMe SSD die eindelijk SATA prijzen heeft bereikt, maar niet iedereen heeft M.2 sloten (vrij). Dat de dagprijs bepaalt of de KC600 op dat moment ook echt een goede koop is is vervelend voor conclusies en voor fabrikanten, maar dat gaat gewoon voor elke SSD op vandaag de dag. In de veronderstelling dat je deze review raadpleegt op een moment dat de KC600 gunstig is geprijsd (met oog op o.a. de MX500 en de A2000) heb je er een prima SATA drive aan.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.