De beste muizen van dit moment

Update September 2020


Ben je op zoek naar een nieuwe (gaming) muis? Dan is deze koopgids voor jou. Je kan op dit moment honderden verschillende muizen morgen in huis hebben, maar welke wil je nu écht hebben? Voor de goede orde: er zijn echt ontzettend veel goede muizen te koop tegenwoordig, en als we alles wat ‘goed’ is zouden bespreken zou het een verhaal zonder eind zijn. Kortom, tijd om het beste van het beste uit te zoeken.

We moeten hier dus streng zijn en enkel die modellen bespreken die op basis van onze eigen ervaring echt opvallend positief bij zijn gebleven (met het oog op de prijzen uiteraard!). Ook hebben we alle actuele prijzen naast elkaar gelegd zodat alleen muizen die op dit moment ook daadwerlijk goed geprijsd zijn voor wat ze bieden meenemen. Daarbij hebben we nu verschillende adviezen voor verschillende voorkeuren, onder andere een beste XXL muis, of beste muis specifiek voor FPS gamers, in tegenstelling tot enkel de beste keuzes voor een bepaalde prijsklasse.

Bij elk advies linken we dan ook direct naar een nette webshop waar het product op dit moment voor een scherpe prijs op voorraad ligt. Zoek je een muis voor iets anders dan gaming? Enkele non-gaming adviezen vindt je onderaan de pagina.

Heb je vragen of twijfels over specifieke modellen? Vraag je je af of je wel draadloos wilt gaan of juist niet, of heb je andere specifieke wensen? Join dan gezellig onze Discord voor verder advies, gezellige chat, wekelijkse giveaways en de nodige ongein.


De beste all-round gaming muis tot 40 euro: Logitech G203 Lightsync


Ik zeg geregeld dat 50 euro de sweetspot is voor een degelijke all-round gaming muis. En wil je iets goedkoper, dan moet je concessies doen. De Logitech G203 Ldoet echter nauwelijks concessies: de sensorprestaties zijn goed, de switches voelen goed (zowel de primaire switches, als aan de zijkant), en hij ziet er nog eens leuk uit ook met zijn RGB. Hij is ook relatief licht, want we tegenwoordig toch als een voordeel zien.

Het is geen grote muis, dus als je per sé een handje-vol zoekt kijk je beter verder. Ook kan je meer uitgeven als je wat meer luxe wilt, maar als je de beste all-rounder zoekt voor minder dan 40 euro, is dit gewoon je beste keuze.

De Logitech G203 is momenteel veruit het goedkoopst via Amazon.de of Amazon.nl


Wil je liever nóg lichter, dan kan je de Steelseries Rival 3 overwegen. We vinden de vorm en het scrollwiel van de Logitech nipt fijner, maar de Rival 3 is een mooie runner-up voor FPS game fanaten met een voorkeur voor een paar gram besparing.

De Steelseries Rival 3 is momenteel het voordeligste via Bol.com

De beste All-round gaming muis tot 60 euro: Logitech G502 Hero


Wil je iets meer, iets completers, maar ook niet té veel uitgeven (dat doen we alleen voor specifieke doeleinden), dan is de Logitech G502 Hero de all-round gaming muis om te overwegen. Logitech’s dominante positie op gebied van muizen zien we terug in de uitstekende bouwkwaliteit en de vormgeving: je kan natuurlijk enkel marktleider worden als veel mensen de pasvorm ook fijn aan vinden voelen. De rechtshandige ergonomische vorm is prettig in gebruik en ontspannend voor zowel kleine als middelgrote handen. Ook de positie van de vele extra knoppen ben je zo aan gewend. Het zijn al die extra knoppen die de G502 een interessante keuze maken voor liefhebbers van game-genres of creatieve applicaties waarbij je wel profiteert van wat extra knopjes die je stuk voor stuk naar wens kan instellen.

De sensorprestaties zijn uiteraard uitstekend en elk van de knoppen heeft ook een lekker scherpe klik. Logitech’s software is tevens uitstekend, en zo laat de G502 Hero eigenlijk weinig te wensen over voor algemeen gebruik. Alleen de draadloze functionaliteit ontbreekt, al kan je eventueel een draadloze G502 Lightspeed overwegen als de rest je aantrekkelijk klinkt. Die kost je echter wel 113 euro.

Klik hier om de G502 Hero bij Bol.com te bekijken, en hier voor de G502 Lightspeed (Draadloos). Leuke bonus: je krijgt bij deze muizen tijdelijk Doom Eternal cadeau.


Beste FPS muis tot 60 euro: Cooler Master MM710


FPS (first person shooters) games behoren tot de populairste games van dit moment. Oudjes als CS:GO zijn nog altijd enorm populair, en jongere games als Fortnite en Warzone trekken dagelijks makkelijk miljoenen spelers. Wil je echt kunnen concurreren (kortom, word je steeds geowned omdat je nog met een prut muis en op een 60Hz monitor zit te spelen), dan is een ultralichte, razendsnelle muis een muis. FPS muizen hebben twee specifieke eigenschappen: een extreem laag gewicht zodat je nóg sneller bent, en een extreem flexibele kabel die geen weerstand biedt in plaats van een ouderwets stug snoer. Zo’n extreem lichte muis is zeker even wennen, maar eenmaal gewend wil je nimmer terug. Bijkomend voordeel: het is ook minder belastend voor je arm en pols.

Cooler Master was niet de eerste fabrikant die met een superlichte muis aan kwam zetten die als een soort gatenkaas oogt, maar wel de eerste mainstream fabrikant die in staat was om ze in reguliere webshops te verkopen in plaats van dat je ze met veel moeite moest importeren, en voor een haarscherpe prijs. 53 gram, super compact, top sensor, top switches, super flexibele kabel: dit heeft alles in huis voor ultieme FPS prestaties. Alleen voor RGB of voor een draadloze werking hoef je meer te betalen, de MM711 (MM710 met RGB) kost je een tientje meer bijvoorbeeld, maar ook de line-up van Glorious komt daar om de hoek kijken.

Bekijk de Cooler Master MM710 bij Coolblue.nl


De Ultieme FPS muis


Laten we het concept “budget” even los, dan komen we bij twee ultieme muizen, de Logitech G Pro Wireless en de Razer Viper Ultimate. De Logitech was jaren de champ, maar de iets jongere Razer pakt toch nipt te win voor ons. Met 74 gram nog altijd zeer licht wat hem een ideale, top bouwkwaliteit en switches, een top sensor, en een volledig draadloze werking. De ingebouwde accu maakt hem weliswaar ietjes zwaarder dan de MM710, maar het verschil is klein en de afwezigheid van een kabel is in de praktijk nog net wat fijner.

In tegenstelling tot de Logitech krijg je bij de Viper Ultimate nog een dock om de muis mee op te laden wanneer je hem niet gebruikt, en de software van Razer is uitstekend uitgewerkt (net als Logitech overigens)

Een praktisch ideale muis dus, specifiek voor FPS gamers maar eigenlijk is het ook gewoon de ultieme muis voor all-round gaming. Alleen de prijs is een nadeel, 126 euro momenteel is best geld (eigenlijk 149 euro). Niet overtuigd over de vorm? Dan blijft de Logitech G Pro een hele close second.

De Razer Viper Ultimate is momenteel het voordeligst bij Amazon.de of Amazon.nl


De Beste Linkshandige Gaming muis


Ooit maakten verschillende fabrikanten nog linkshandige versies van hun populairste modellen, maar het gebrek aan (financieel) succes bracht dat ten einde. De Logitech G Pro Wireless is de enige objectieve top muis die linkshandigen nog echt serieus neemt door de optie te bieden om de duimknoppen aan de linkerkant af te sluiten, en aan de rechter kant te plaatsen. Zo heb je een echte linkshandigenmuis.

Met 118 euro is hij niet goedkoop, maar dan krijg je wel één van de aller beste muizen op dit moment: top bouwkwaliteit, sensorprestaties en switches, rappe draadloze werking en een goede accuduur. Het gebrek aan keuze voor linkshandigen is spijtig, maar ze hebben in elk geval een echt uitstekende optie zo.

Ook de G Pro Wireless is momenteel het goedkoopst via Amazon.de of voor een paar euro meer via Amazon.nl


Knopjes links eraf, rechts erop, en presto: linkshandigenmuis.

De Beste MMO Gaming Muis


Speel je vooral MMOs, dan wil je soms gewoon nog meer knoppen. Eerder genoemde G502 is een uitstekend voorbeeld van een muis met enkele extra knoppen, maar voor de échte liefhebber zijn er muizen met nog veel meer knopjes. Rappe bewegingen zijn voor dit genre minder relevant, en MMO muizen zijn daarom vaak iets groter en zwaarder. MMO muizen zijn wel echt niche en de vorm en knoplayout hebben vaak negatieve consequenties voor andere doeleinden. Een échte MMO muis koop je dus vooral als MMO’s spelen het gros van je PC gebruik is.

De Corsair Scimitar is daar een uitstekend voorbeeld van, met een handig voordeel dat de duimzone verstelbaar is naar je eigen duim. Als je echt alleen maar MMOs speelt zou dat onze keuze zijn: goede sensor, goede bouwkwaliteit, en goede software om al die knopjes in te stellen. De nieuwe Elite versie is iets beter, maar de oorspronkelijke Pro versie is lastig te verslaan in value.

De Corsair Scimitar Pro kan je voor 65 euro bij Bol.com bestellen. Liever de nieuwere Elite? Die koop je voor 84 euro bij Amazon.nl


Als je graag MMO’s speelt en veel duimknoppen wilt, maar niet die concessies wilt doen voor algemeen gebruik, dan is de Razer Naga Trinity het interessantste alternatief. Je krijgt namelijk drie verschillende zijkanten waarmee je eigenlijk drie verschillende muizen krijgt. Eén met 12 duimknoppen, één met 7 duimknoppen, en één met 2 duimknoppen. Razer’s software herkent ook direct welke je erop zet, en past dan de werking direct aan. En voor de rest is het gewoon een uitstekende all-round muis: goede bouw, afwerking, switches en sensor. Simpelweg de beste muis voor MMO fanaten die af en toe even wat anders willen.

De Razer Naga Trinity is momenteel het voordeligst bij Bol.com


De Beste XXL Gaming Muis


Zolang je hand niet uitzonderlijk groot of klein is, je doeleinden niet té niche zijn, en je geen last hebt van je hand, pols of arm, is het niet heel lastig om een muis te vinden. Fabrikanten ontwikkelen tenslotte producten voor een zo groot mogelijke doelgroep. Maar wat als jij nou gewoon graag een maatje groter zoekt? Dan zijn de eerder genoemde all-round opties niet echt ideaal.

De Corsair Ironclaw is een maatje groter dan gemiddeld en een verder uitstekende all-rounder met wat extra knoppen, goede sensor, goede software en goede bouwkwaliteit. Hij mist wat luxe nieuwe features zoals flexibele kabels, maar andere XL alternatieven hebben dat ook niet. Voor 54 euro is het gewoon een mooi compleet pakket. Wil je liever draadloos? De Ironclaw is er ook in draadloze uitvoering, met een meerprijs van slechts 10 euro vinden wij die eigenlijk het meest interessant.

Klik hier om de bedrade Corsair Ironclaw bij Bol.com te bekijken. Of klik hier voor de draadloze versie.Non-gaming adviezen


Zoek je een goede muis, maar geef je niet om gaming? Ook dan zijn gaming muizen best interessant. Goede sensorprestaties komen tenslotte ook tot hun recht in andere applicaties. Ontwerp of werken met foto of video is met een prut sensor echt een drama, dus je kan de bovenstaande adviezen ook prima aanhouden voor niet game gebruik. Sterker nog, de meeste muizen die zich niet op gamers richten vallen al snel door de mand naast de betere gaming muizen die niet alleen beter in elkaar zitten en een betere sensor hebben, maar ook de switches zelf zijn praktisch altijd beter. Ons advies voor een simpele all-round non gaming muis is dan ook hetzelfde als hierboven: de Logitech G203.

Er is één uitzondering, een muis die écht meerwaarde biedt voor niet gamers. De Logitech MX Master 3 mist weliswaar iets van de reactiesnelheid van de betere game muizen, maar daar krijg je wel veel moois voor terug. Zo is het automatische vliegwiel waarmee je razendsnel door documenten kan scrollen enorm fijn, krijg je een extra horizontaal scrollwiel welke automatisch applicaties herkent zoals Excel of Adobe Premiere Pro en je daarin horizontaal laat scrollen, en krijg je de optie om tot 3 apparaten te koppelen en te beheren.

De Logitech MX Master 3 is momenteel het voodeligst bij Bol.com


De MX Master is niet goedkoop, maar voor de echte productiviteitsfreak is er gewoon geen beter alternatief: top bouw, afwerking, switches en een ideaal softwarepakket waarmee je zelfs automatisch van één pc naar een ander kan overgaan, bestanden kan slepen enzovoorts. Het is de enige non gaming muis die ons overtuigd om er serieus geld voor te betalen, en hij kent geen serieuze concurrentie.

Wil je liever een ergonomisch alternatief? De Logitech MX Vertical is grotendeels vergelijkbaar, maar komt dan in pols-ontlastende verticale vorm.

Voor meer uitgebreide reviews over individuele muizen check dan de categorie reviews – muizen hier.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.