De beste muizen van dit moment

Update April 2019


Ben je op zoek naar een nieuwe (gaming) muis? Dan is deze koopgids voor jou. Je kan op dit moment honderden verschillende muizen morgen in huis hebben, maar welke wil je nu echt hebben? Voor de goede orde: er zijn echt ontzettend veel goede muizen te koop tegenwoordig en als we alles wat ‘goed’ is zouden bespreken zou het een verhaal zonder eind zijn.

We moeten hier dus streng zijn en enkel die modellen bespreken die op basis van onze eigen ervaring echt opvallend positief bij zijn gebleven (met het oog op de prijzen uiteraard!). We zullen niet claimen dat we alle muizen hebben gehad, maar we komen een heel eind. Ook hebben we alle actuele prijzen naast elkaar gelegd zodat alleen muizen die op dit moment ook scherp geprijsd zijn voor wat ze bieden meenemen.

Bij elk advies linken we dan ook direct naar een nette webshop waar het product op dit moment voor een scherpe prijs op voorraad ligt. Zoek je een muis voor iets anders dan gaming? Enkele non-gaming adviezen vindt je onderaan de pagina.

Heb je vragen of twijfels over specifieke modellen? Vraag je je af of je wel draadloos wilt gaan of juist niet, of heb je andere specifieke wensen? Join dan gezellig onze Discord voor verder advies, gezellige chat, wekelijkse giveaways en de nodige ongein.Recente foto van wat nieuwe muizen bij ons, niet per sé de onderstaande adviezen

20-40 euro: Hallo Cooler Master


Ik zeg geregeld dat 50 euro de sweetspot is voor een degelijke all-round gaming muis. Wil je iets goedkoper, dan moet je concessies doen. Bij muizen moet je dan vooral denken aan een sensor die iets minder goed is, of wat minder scherpe switches. Van Cooler Master weten we dat ze producten kunnen maken die de concessies uitstekend binnen perken kunnen houden, en onze budget adviezen komen dan ook uit hun stal.

De Cooler Master CM310 is een uitstekend voorbeeld van hoe goedkoop toch goed kan zijn. Fysiek is het een keurig stevige muis, hij heeft mooi gemiddeld maatje, en hij oogt zelfs aardig luxe met zijn addressable RGB actie. Ook doen de switches niet onder voor flink duurdere modellen: Omron switches met 20 miljoen clicks onder de primaire switches, en redelijk scherpe switches onder je duim geven de CM310 een goed gevoel. De voornaamste besparing zien we in de sensor, want bij extreme zwiepers haakt deze muis af en de lift-off distance is aan de hoge kant. Fanatieke low-sense CS:GO fanaten willen dus absoluut meer uitgeven, maar voor iedereen anders die op zoek is naar een goede all-round muis voor nog geen 25 euro kunnen we geen beter alternatief bedenken.

Bestel de Cooler Master CM310 bij Megekko


Mag het een tientje meer zijn dan springt de iets oudere MasterMouse MM530 in het oog. De leeftijd is in dit geval geen bezwaar, want deze sensor behoort nog wel altijd tot de top, en door de wat langere looptijd is de prijs gezakt van ca 50 euro naar momenteel zo’n 36 euro. Een prijspunt waarop we geen sterker alternatief zien. De MM530 is gemiddeld groot, gemaakt van stevig plastic en voorzien van goede switches, hoewel we hier geen addressable RGB zien hebben we niet met echte minpunten te maken. Duurdere modelllen hebben een wat luxere afwerking, wat betere software of voelen gewoon net wat chiquer aan, maar als jij geen 50 euro uit wil geven voor het volgende advies is dit een prima manier van besparen.

Bestel de Cooler Master MM530 bij Megekko


50 euro: Logitech G403 vs the World


De Logitech G403 gaat inmiddels ook al een tijdje mee, en hangt al een tijdje rond de 50 euro. Net als sommige andere Logitech muizen kijk je hier naar en denk je ‘is dit het nu?’ als je hem uit de weinig imposante verpakking haalt, maar eenmaal in gebruik kan je er geen kwaad woord over kwijt. Stevig, netjes afgewerkt, uitstekend in balans, uitstekende switches, uitstekende sensor, goed softwarepakket ter ondersteuning, en zo’n gemiddelde ‘one size fits (almost) all’ vormgeving waar eigenlijk enkel de echte XXL kolenschoppen bij afvallen. Het is gewoon een heerlijke muis.

Deze prijsklasse is het zwaarst bevochten met een enorme hoeveelheid niet goede, maar uitstekende muizen zoals de Steelseries Rival 310, Roccat Kone Pure Owl Eye, HyperX Pulsefire FPS Pro en tig anderen die het overwegen waard zijn, maar de G403 is een muis die iedereen eigenlijk blind kan kopen.

Bestel de Logitech G403 bij Megekko


60-70 euro: Meer betalen voor iets extra’s


Omdat de G403 geen steken laat vallen zet hij druk op duurdere alternatieven. Duurder modellen zullen dan ook iets moeten toevoegen om op te vallen. Drie muizen met een andere insteek vielen op:

Wil je meer knoppen dan de traditionele 2-duimknop layout van de G403 dan is Logitech’s jongere G502 Hero een prachtige muis. Hij oogt een stuk futuristischer, maar de basis is redelijk gelijk: Top sensor, top switches, redelijk gemiddelde afmetingen voor de rechter hand, goede software en dik prima bouwkwaliteit. De G502 voegt echter de nodige extra knoppen toe. Een extra (programmeerbare sniper) knop voor je duim, twee extra knoppen naast je primaire knop, en het muiswiel kan zijwaards bewegen. Zie je daar meerwaarde in, dan is een tientje makkelijk te verantwoorden.

Bestel de Logitech G502 bij Alternateof als je snel bent bij Amazon.de waar hij alleen deze week nog voor 55 euro te koop is.


Corsair neemt een andere invalshoek met de Harpoon RGB Wireless, namelijk door de goedkoopste draadloze gaming muis te zijn met prestaties die wel voldoen voor serieuzer shooter-werk. Het is wel instap-wireless, want het totaalplaatje van de prestaties is nog niet op het niveau van de iets duurdere G703, maar het is er wel één die je serieus kan overwegen als je per sé draadloos wil voor maximaal 60 euro. Het is visueel een geen-fratsen muis: stevig maar niet overdreven fancy, prima sensor, typische knop layout; gewoon to-the-point. Leuk is de Bluetooth functie die erbij zit voor laptop gebruik.

Bestel de Corsair Harpoon RGB Wireless bij Megekko


Zoek je een lekkere XXL muis, dan wil je ook iets meer dan 50 euro uitgeven. Veel Nederlanders zijn erg groot, en de meeste muizen zoals de G403 dienen de hele wereld en niet per sé grote mensen. Zoek je iets wat een stevige mannenhand wel goed kan vullen dan was de Roccat Kone serie traditioneel mijn go-to model, een muis waar je normaliter zo’n 80 euro aan kwijt bent (zij het momenteel 60 euro op Amazon).

Tegenwoordig heeft dat model er echter een sterke concurrent bij in de vorm van de Corsair Ironclaw RGB. Die is nog iets meer handvullend zelfs omdat hij wat hoger is. Hij heeft ook een toffere naam (IJzer en Klauw zijn toch lekker mannelijke termen nietwaar?) al kan ik daar natuurlijk geen punten voor geven. Echter: Top sensor, top switches, uitstekend software pakket, lekker stevig, wat wil je meer? Hij mist wat van het luxere materiaal van de Kone, maar weet toch net mijn voorkeur te hebben voor mensen met grote ‘klauw’ omdat voor serieuzere FPS games het lagere gewicht van de Ironclaw wel absoluut de voorkeur heeft.

Bestel de Corsair Ironclaw bij Bol.com


60-70 euro: Betalen voor luxe


Een ander argument om toch iets meer te betalen is niet zo zeer extra features (al hebben deze twee adviezen dat ook), maar bijvoorbeeld omdat je toch liever iets meer luxe wilt.

De momenteel voor 69 euro te krijgen Steelseries Rival 600 is daar een voorbeeld van. Op feature vlak probeert die aandacht te vangen met een extra sensor om lift-off bewegingen tegen te gaan (werkt prima overigens) en het feit dat je gewichtjes aan beide kanten op verschillende plekken kan plaatsen voor je eigen optimale balans, maar onder de streep voelt dit toch vooral als een luxer alternatief voor eerder genoemden dankzij de luxere materialen, en ogenschijnlijke kleinigheidjes zoals de verwijderbare kabel. Wat maakt dat uit voor een bedrade muis zou je denken, maar het feit dat een kabelbreuk niet tot een dode muis leidt moet je niet onderschatten.

De voorste duimknop ligt te ver weg om echt snel te kunnen gebruiken, maar het is een muis die je beetpakt en waarvan je voelt dat je net wat chiquers hebt gekozen. Verder zijn een top sensor, switches, goede bouw en goed softwarepakket natuurlijk vanzelfsprekend. Als je budget ruimte hebt een dikke aanrader.

Bestel de Steelseries Rival 610 bij Bol.com


Honorable mention voor de Corsair M65 RGB Elite in deze klasse. All-round (Sensor, bouw, afwerking) uitstekend, maar op 69 euro eigenlijk een tientje te duur vergeleken met de G403, G502 en Ironclaw en Rival 610 omdat hij niet echt iets unieks toevoegt anders dan een iets andere vorm (wat korter, breder). Maar dat de beste muis voor jou subjectief is bevestigt Nada: zij pakt liever deze iets M65 omdat die vorm haar net beter ligt. Daar kan ik weinig tegen in brengen.

Bestel de Corsair M65 RGB Elite bij Coolblue


75 euro: G703 vs the World


Copy-Paste het stuk over de G403, maak er draadloos van en tel er ca 25 euro bij op, en je hebt de G703. Wel zal je hem uit Duitsland moeten halen als je hem voor 75 euro wil, maar gelukkig hebben Duitse muizen dezelfde layout en dit model is die prijs en extra dag wachten op de bezorging ook echt waard. Dezelfde uitstekende vorm als de G403, dezelfde top sensor, switches en een draadloze prestatie die niet van bedraad te onderscheiden is. We zien weinig echte luxe, en verwacht ook geen chique extra’s, maar wil je een goede draadloze muis die niet de hoofdprijs kost? Dan is er gewoon geen betere en meer woorden hoeven we er niet aan vuil te maken.

Bestel de Logitech G703 bij Amazon.de


100 euro: Voor de niche, Razer Naga Trinity


Dit is een buitencategorie die de main stream gamer kan negeren, echter is de Razer Naga Trinity één van de muizen die mij nog altijd het meest bij blijft vanwege zijn unieke feature omdat de zijkant te verwisselen is. Je krijgt een 12-knop indeling, een 7-knop indeling van de Naga Hex, en een klassieke twee-knop. Verwisselen gaat vlot, en eenmaal op zijn plek voel je ook niet dat het een verwisselbaar zijkantje is. Kwalitatief is het een keurige muis, de sensor en switches zijn ook goed, en over Razer’s software kunnen we in gebruik ook geen kwaad woord kwijt (alleen over de verplichte registratie voor gebruik). Het is gewoon een enorm fijne muis.

Eerlijk is eerlijk, elk van de eerdere adviezen is voor de meeste gamers logischer omdat de prijs wel erg fors is. Maar MMO gamers die wel extra knoppen willen zonder dat hun MMO muis gepruts is in snelle FPS games hebben hier echt een hele leuke, unieke, ondergewaardeerde muis aan. Een pure MMO muis van deze kwaliteit kost tenslotte ook al snel 7 a 8 tientjes (Corsair Scimitar bijvoorbeeld).

Bestel de Razer Naga Trinity bij Coolblue


110 euro: Draadloze Luxe, Asus ROG Gladius II Wireless


De luxere tegenhanger van Logitech’s G703 is de Asus ROG Gladius II Wireless. De muizen zijn verdacht gelijkwaardig wat vorm betreft: gemiddeld afgemeten, ergonomisch rechtshandig, dubbele duim knop. De Gladius II oogt en voelt alleen wat luxer aan en komt ook met een aantal handige extra’s. Het draagtasje zien we als detail, maar de optie om de switches makkelijk te kunnen hot-swappen plus inbegrepen extra set switches in geval dat ze kapot gaan is een mooie plus. Hoewel deze top muizen allemaal Omron switches gebruiken met een rating van 50 miljoen clicks zijn switch-deaths nog altijd één van de voornaamste oorzaken van muis RMA. Verder zien we een top sensor, fijne secudaire switches en een goede draadloze prestatie, plus ook een Bluetooth functie als dat je voorkeur heeft. Alleen mag de software nog wat poetswerk krijgen om tegen o.a. Corsair, Logitech en Steelseries op te boxen. Het is echter prima functioneel.

Eerlijk is eerlijk, ik kreeg deze muis zonder een idee wat hij zou kosten, en omdat Asus af en toe hoog in durft te zetten met hun producten ging ik uit van een iets te optimistische 139 euro. Dit bleek echter 109 euro te zijn, wat ik gezien het totaalplaatje plus de geboden extra’s prima schappelijk vindt als je een chique draadloze muis zoekt.

Bestel de Asus ROG Gladius II Wireless bij Alternate


130 euro: Ultiem esports, Logitech Pro Wireless


Als er zoiets zou zijn als de objectief beste muis van allemaal dan zou de Logitech Pro Wireless dat zijn. Er is geen muis op de markt waar de indrukwekkende engineering van af knalt en waar die stukjes ontwikkeling ook nog eens verdomd goed uitgewerkt zijn. Logitech heeft het voor elkaar gekregen om een draadloze muis te maken die nog geen 80 gram weegt (waar dus een accu in moet zitten), waarvan de constructie net zo rigide is als de absolute top, waar ook nog eens ultieme sensor prestaties in zitten, en waarvan de accuduur nog langer is dan elk van zijn concurrenten. Dat laatste maakt ook echt een enorm verschil, want waar mijn G703 regelmatig nog aan het kabeltje zat om bij te tanken is dat bij de Pro Wireless zelden nog het geval.

De beste muis voor iedereen is het zeker niet, want hij is relatief compact en niet ergonomisch rechtshandig (meer voor claw of fingertip grips), voor sommigen zal hij te licht zijn, en als je een luxe feel of addressable RGB look verwacht zit je hier ook mis. De constructie is echt uitstekend en geeft geen millimeter toe, maar de eerste indruk is “is dit ding 130 euro??” als je hem uit de weinig imposante verpakking haalt.

Daar staat echter wel tegenover dat hij ook ultiem voor linkshandigen is gezien de symmetrische vorm en de optie om duimknoppen aan beide kanten te gebruiken danwel af te sluiten. Zie het als een auto gemaakt voor het circuit waar luxe plaats maakt voor de prestaties, in dit geval vooral in FPS games waar het echt de ultieme gooi-en-smijt muis is, zeker met die heerlijke switches die met springs versterkt zijn voor een nog scherpere klik. Goedkoop is hij niet, maar het is het knapste stukje techniek in deze hele lijst en met overtuiging mijn eigen persoonlijke ultieme muis aller tijden.

Bestel de Logitech Pro Wireless bij Coolblue


Honorable mention voor de Razer Mamba + FireFly HyperFlux als je bakken met geld over hebt en echt iets moois wil… voor enorm veel geld. Niet echt een koopadvies, maar wel een gevalletje ‘damn’.


Non-gaming adviezen


Zoek je een goede muis, maar geef je niet om gaming? Ook dan zijn gaming muizen best interessant. Goede sensorprestaties komen tenslotte ook tot hun recht in andere applicaties. Ontwerp of werken met foto of video is met een prut sensor echt een drama. De bovenstaande muizen zoals de CM310, MM530 en G403 zijn dan ook aanraders voor niet-gamers die wel echt om een nauwkeurige muis vragen.

Zoek je iets wat goedkoper is dan de CM310, vind je een draadje geen probleem, maar wil je wel iets dat een beetje degelijk is? Dan is de Microsoft Comfort Mouse 4500 een leuke. Veelal onder de 20 euro te koop, momenteel zelfs 16,50 bij Amazon, en dan krijg je een muis die wel nauwkeurig is, een mooie gemiddeld maat kent, en een redelijke klik biedt. Kwalitatief een stuk beter dan de echte instappers en één die je beet kan pakken zonder meteen zuur te kijken.

Het probleem van de meeste goedkope muizen is dat ze ook heel klein zijn, veelal bedoeld als laptop-gezelschap voor mensen die niet meer dan incidenteel met hun machine werken. Die Microsoft 4500 is wat dat betreft bijn een uitzondering met zijn ‘gemiddelde’ maat (moet ik dat dan bovengemiddeld gaan noemen tussen al het mini-spul?). Zoek je echter zo’n klein laptop geval? Dan pak je één van de vele M-nogwat modellen waar Logitech de markt mee overspoeld in welke kleurstelling je dan ook leuk vind, of waar een leuke aanbieding is op dat moment. Denk aan de Logitech Wireless Mouse M235, of liever nog de Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 als je uit Duitsland halen geen bezwaar vindt, of een paar euro extra kan missen. Die laatste is er overigens ook ik meerdere kleuren als je de link volgt.

Wil je een echt goede mobiele muis? Dan is de Logitech MX Anywhere 2 niet te verslaan voor de ca 35 euro die hij momenteel kost bij Amazon. Fijne sensor op alle oppervlaktes, nette bouw, chic design, fijne kliks plus een goede accuduur en snelle laad optie. Wel echt voor bij de laptop en niet 40 uur per week op kantoor, maar in die klasse en vooral voor die prijs (ze waren ooit 69 meen ik) verreweg de beste mobiele muis.


De ultieme non-gaming muis is in mijn optiek echter de Logitech MX Master 2S. Niet goedkoop, maar keurig gebouwd, fijne vorm voor lange werkdagen met de rechter hand, top sensor, extra knoppen, horizontaal scrollwiel erbij plus vliegwiel modus op je primaire scrollwiel, fijne accuduur, en de optie om meerdere devices gelijktijdig te koppelen (MX Anywhere kan dat ook overigens). Je hebt zelfs software dat je tussen je devices kan schakelen door simpelweg van het ene naar het andere scherm te bewegen, plus je kan nog wat kleurtjes kiezen. Hij mist de snelheid voor FPS games, maar voor de echte kantoortijger voor wie een goede muis wat mag kosten is dit dé muis van dit moment.


We sluiten af met een kleine tip voor iedereen die last van de polsen krijgt van het muizen, maar voor wie ‘even rustig aan doen’ geen optie is. De ergonomische Cherry MW4500 is spotgoedkoop, draadloos, netjes gebouwd en is wat vorm betreft toegankelijk ook voor ergo-beginners. Er zijn chiquere opties, en voor XXL handen is hij wat compact, maar Cherry laat zien dat een degelijke ergo muis niet duur hoeft te zijn, en verlaagt de drempel voor iedereen die twijfelt of dit misschien hun problemen oplost.


Voor meer uitgebreide reviews over individuele muizen check dan de categorie reviews – muizen hier.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneer  
Abonneren op