Koopadvies: SSDs

Update September 2020


Ben je op zoek naar een nieuwe (interne) SSD? Dan is deze koopgids voor jou. En de juiste SSD uitzoeken valt niet mee: De winkels liggen vol met honderden verschillende SSDs van tientallen verschillende fabrikanten. De prijzen ontlopen elkaar soms nauwelijks, en aan de specificaties van de fabrikanten heb je feitelijk niets. Kortom, de beste uitzoeken is lastig.

Goed nieuws is dat echt slechte SSDs zeldzaam zijn, plus dat je voor de meeste taken de prestatieverschillen in synthetische tests in de praktijk niet merkt. Dat houdt in dat als je ergens een goede aanbieding tegen komt dat de kans groot is dat je die wilt pakken als je vooral geinteresseerd bent in all-round gebruik, gaming, etcetera.

In dit overzicht zoeken we tussen die vele goede SSDs echter de aller beste keuzes uit van dit moment. Op basis van prestaties en natuurlijk prijs. We splitsen ze op tussen 2.5” SATA en M.2 NVMe SSDs, afhankelijk van waar jouw systeem ruimte voor biedt. Heb je ruimte voor beide, dan is onze suggestie om voor de M.2 aanraders te gaan: sneller, nauwelijks (of niet) duurder, en geen kabel-ellende. Ook raden we minimaal een 500GB SSD aan, kleinere capaciteiten presteren vaak ondermaats.

Heb je vragen of twijfels over specifieke modellen? Vraag je je af of je wel draadloos wilt gaan of juist niet, of heb je andere specifieke wensen? Join dan gezellig onze Discord voor verder advies, gezellige chat, wekelijkse giveaways en de nodige ongein.


De Beste SATA SSDs


Omdat de prijzen per capaciteit enorm verschillen wisselt ons advies afhankelijk van hoeveel capaciteit je zoekt. Voldoet 500 Gigabyte, dan is de Crucial MX500 momenteel de beste deal. Deze SSD behoort tot de top wat prestaties betreft, en tot de goedkoopste opties op de markt. Dat maakt hem interessant voor bijna alle doeleinden. Deze is momenteel het beste bij Amazon Nederland of Amazon Duitsland te bestellen.

Wil je per sé de top prestatie, dan is de Samsung 860 EVO 500GB een goed alternatief. Iets sneller, niet gek veel duurder, met als bijkomend voordeel dat Samsung’s software wat beter in elkaar zit.

Wil je een 1TB of een 2TB SSD, dan is de Samsung 870 QVO de meest logische keuze gezien de huidige prijzen bij Amazon (Nederland / Duitsland); betere SSDs kosten dermate veel meer dat we die niet zonder meer aanbevelen. Deze QLC SSD is in zeer intensieve taken niet bijzonder, maar deze gebruikt Samsung’s jongste controller die juist in eenvoudige dagelijkse taken wel razendsnel is.

Zoek je een grote SSD die juist in extreme scenarios goed presteert, pak dan de Crucial MX500 2TB (Amazon Nederland / Amazon Duitsland).

Heb je meer opslag nodig? De Samsung 870 QVO is de enige 4TB en 8TB SSD die momenteel nog een beetje redelijk geprijsd is (389 en 799 respectievelijk, bij Bol.com).

Ik wil dit geen échte aanrader noemen, maar zoek je de meest eenvoudige SSD om een oud systeem te upgraden, heb je nauwelijks opslag nodig, en telt echt elke euro voor je? Pak dan de Crucial BX500 240GB. Voor minder dan 30 euro heb je deze in huis. Verwacht geen wonderen, maar in die prijsklasse concurreert hij met menig echt twijfelachtige SSD, en de BX500 is nog redelijk in balans.

De Beste NVMe SSDs


Onze keuze voor de NVMe SSDs wordt momenteel heel eenvoudig gemaakt door Kingston en bizar scherpe prijzen op hun A2000 SSD bij (wederom) Amazon Nederland en Amazon Duitsland. Deze SSD waren we al positief over in onze review en de prijzen van toen, en momenteel zijn ze nog verder gezakt. Of je nu 250GB, 500GB of 1TB zoekt, in alle drie de gevallen is de A2000 ons advies.

Wil je een grotere SSD, dan valt de A2000 af en is de Intel 660p 2TB de meest aantrekkelijke betaalbare NVMe SSD van dit moment; betere opties kosten al snel 100 euro meer.

Zoek je de ultieme prestatie, dan is de Samsung 970 EVO Plus eigenlijk ongeslagen. Hij behoort tot de top wat prestaties betreft, plus Samsung’s driver en software werken uitstekend. Het enige probleem is de prijs, zo kost de 500GB 970 EVO Plus even veel als de 1TB A2000, en dat is lastig te verantwoorden. Het is echter wel dé SSD als je 1TB of 2TB zoekt, plus niet wilt bezuinigen op de prestaties.

En Gen 4 SSDs?


Het zal je niet zijn ontgaan dat we het hier niet over PCI Express Gen 4 SSDs hebben. De huidige generatie is, op wat niche doeleinden na, de grote investering simpelweg niet waard. Je betaalt namelijk fors, maar in menige praktische benchmark doen ze het niet beter dan de eerder genoemde modellen. Zodra daar verandering in komt geven we deze post een update.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.