Advies: Toetsenborden

Update October 2019


Toetsenborden, en dan vooral mechanische, zijn een geliefd onderwerp in casa del Techtesters. We reviewen er aardig wat, maar we zien er dagelijks nog veel meer waarbij we helaas lang niet altijd aan uitgebreide reviews toekomen. Een andere uitdaging is dat -zeker in het luxere segment- er gewoon heel erg veel goede toetsenborden zijn die eigenlijk stuk voor stuk wel een prima aankoop zouden zijn. Zelfs als je alle reviews zou lezen is kiezen nog lastig. Toch willen we het kaf van het koren scheiden en daarom hebben we hieronder een lijst samengesteld met de beste toetsenbord aankopen van dit moment, borden die wij zelf zouden pakken boven vele honderden anderen. We gaan in eerste instantie uit van adviezen voor iedereen die zowel gaming als typen serieus neemt, zaken die hand in hand gaan, maar onderaan vind je ook enkele adviezen voor niet-gamers.

Deze adviezen doen we op basis van onze eigen ervaringen, en op basis van actuele prijzen en aanbiedingen. Bij elk advies linken we direct naar een nette webshop waar het product op moment van schrijven voor een scherpe prijs op voorraad ligt. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Heb je vragen of twijfels over specifieke modellen? Kom dan gezellig naar onze Discord voor verder advies.


30-60 euro: Alle beetjes helpen


Eén model dat er echt uit springt op dit moment is de Cooler Master CK350 die nog net in deze prijsklasse valt, maar in mijn optiek de meerprijs boven goedkopere instappers dubbel en dwars waard is. Cooler Master’s iets oudere CK550 (let goed op de cijfertjes) was op zich best leuk, maar viel met een prijs van 80 euro ook een beetje tussen wal en schip; eigenlijk net te duur om budget te zijn, en te goedkoop om zich met de degelijke all-rounders rond de 100 euro te meten. De CK350 is feitelijk hetzelfde bord als de CK550, maar komt met de minder bekende en vooral veel goedkopere Outemu mechanische switches. Hierdoor ligt de prijs ca 2 tientjes lager waardoor hij een stuk goedkoper uitpakt dan typische mechanische toetsenborden. Deze switches voelen echter opvallend goed voor een Cherry MX clone! Goed genoeg om enkele tientjes prijsverschil te doen vergeten en belangrijker: beter dan halfbakken mechanische alternatieven (mem-chanical, mecha-membrane, membranical, mechterrible, of hoe die dingen soms ook gemarket worden). En dat terwijl dit bord wel de relevante features biedt voor gamers: snel en met volledige NKRO (dus geen beperking hoeveel aanslagen je tegelijk kan doen).

De aluminium afwerking oogt en voelt ook netjes, en hoewel het verschil met een 100 euro mech duidelijk te voelen is kennen we op dit moment echter geen betere aankoop voor deze prijs. Oh, en je krijgt een leuke RGB implementatie op de koop toe. Ben je een gamer? Pak dan de versie met rode switch. All-rounders en typisten pakken het beste de bruine variant.

Bekijk de CK350 bij Megekko.nl (~60 EUR)


Nogmaals, we zouden je sterk adviseren de CK350 te pakken boven goedkopere alternatieven. Moet het echter echt goedkoper? Dan moeten we echt van de mechanische switches af, en zien we eigenlijk alleen Cooler Master’s MasterKeys Lite L als interessant alternatief. Geen mechanische switches dit keer, maar met een aanbiedingsprijs van 35 euro is het lastig om heel streng daarop te zijn. Ook hier valt de bouwkwaliteit goed op wat positief is voor de ervaring, al zijn de switches wel erg luid. Het is echter vooral een interessante instapper voor beginnende gamers of bijvoorbeeld als cadeau voor de kinderen, zeker wanneer je hem in de ‘combo’ versie aanschaft met een muis erbij. De muis is niet je-van-het, maar hij presteert netjes en is met zijn kleine vorm opvallend fijn voor jonge gamers die voor 45 euro dan een prima starter setje in huis halen.

Bekijk de Lite L (Combo) bij Megekko.nl (~49 EUR, incl muis)


60-100 euro: Tussen wal en schip


De 60 tot 100 euro klasse is op dit moment één van de lastigste wat toetsenborden betreft. De CK350 biedt erg veel op 60 euro of iets minder, wat enorm druk zet op elk bord rond de 70 en 80 euro, en tegelijk zal je wanneer je bereid bent om 80 euro uit te geven aan een toetsenbord toch snel geneigd zijn er 100 van te maken als we zeggen dat we daar de betere toetsenborden aantreffen.

Er zijn meerdere borden in de prijsklasse die een meerprijs boven de CK350 kunnen verdedigen waar je naar kan kijken, maar niets steekt er echt enorm bovenuit. HyperX heeft de Alloy FPS Pro modellen (let op: geen numpad!) die wat chiquer gebouwd zijn dan de CK350, maar ook weer wat nuchter zijn uitgevoerd. Sharkoon heeft met de PureWriter RGB wel een leuke in handen: dezelfde switches als Logitech’s veel duurdere G815 en G915 in een degelijke metalen chassis.


Rond de 100 euro komen we de we Cooler Master’s MK730 tegen, en dat is wel een hele leuke. Netjes gebouwd, polssteuntje erbij, Cherry switches; dit is het soort ‘nette’ 100 euro mech dat je van CM mag verwachten. Zolang je geen numpad zoekt (De MK750 met numpad deel is wat duurder) heb je hier een hele leuke aan.

100-150 euro: Heeeeel veel moois


Boven 100 euro komen we bij de echte pareltjes. Borden veelal voorzien van Cherry MX mechanische switches, degelijke kwaliteit, luxe featuresets en onder de streep een type- en game ervaring waarvan je zegt “Yep, ik heb wat moois gekocht”.

Corsair’s K70 serie is inmiddels in tech termen zo oud als de weg naar Rome, maar de jongste K70 RGB MK.2 is in elk opzicht zo’n prachtig all-round mechanisch toetsenbord waar we eigenlijk enkel positief over kunnen zijn: kwalitatief keurig, afwerking keurig, switches uitstekend, featureset (polssteun, media toetsen, top software, RGB, hardware profiele) top en al met al gewoon heerlijk. Dat ik hem zelf ook gebruik klinkt als een goedkoop argument, maar als je uit tientallen toetsenborden kan kiezen zegt dat toch iets. Het enige wat een beetje steekt is de prijs, die hoger ligt dan zijn voorgangers, maar met 149 euro is dit wel ‘de mech to beat’

Bekijk de Corsair K70 RGB MK.2 bij Bol.com


Is dat toch iets teveel? Dan is de Cooler Master MK750 een leuk alternatief. Ook deze is kwalitatief prachtig, is keurig afgewerkt, komt met fysieke media keys en een fijne zachte polssteun, en oogt vooral ook erg chique met zijn RGB implementatie. Op software vlak loopt Corsair simpelweg voor, maar een besparing van 20 euro is niets om je neus voor op te halen. Er zijn veel goede borden te koop voor deze prijs, maar zelden dat ze op kwalitatief -en- featurevlak zich kunnen meten met de MK750. Kortom, met volle overtuiging een aanrader (en geen zorgen, die paarse keycaps zijn een extra, je kan hem volledig zwart houden).

Bekijk de MasterKeys MK750 bij Megekko.nl (~125 EUR)


Geef je echt niet om lichtjes of andere zaken, maar zoek je simpelweg een tank van een toetsenbord? Voor jou willen we in deze prijsklasse nog een alternatief uitlichten. Ducky is één van de grote namen wat betreft ‘gewoon degelijke’ producten voor een redelijke prijs, en met hun Ducky One 2 serie hebben ze tal van leuke, stevige toetsenborden allemaal zo tussen de 100 en 120 euro. De handleiding is even puzzelen soms, en verwacht geen uitgebreide software, maar het is wel degelijk spul voor een prima prijs. Leuke bonus: ze komen in verschillende maatjes, kleurtjes en smaakjes.


Het zijn echter de Koreaanse Leopold borden die ons het laatste jaar het meest bij zijn gebleven. Geen lichtjes, geen polssteun of media keys, geen andere poespas, maar gewoon tanks van toetsenborden waar je iemand te lijf mee kan gaan. Laat er geen twijfel over zijn, dit is de overtreffende trap in kwaliteit boven al het bovenstaande (en onderstaande). Kwalitatief ongeslagen, voorzien van top switches, uitgevoerd met luxere PBT plastic keycaps voor duurzaamheid, en een extra laag dempend materiaal intern voor een toffe en doffe aanslag. Tevens verkrijgbaar in tal van (ingetogen) kleurstellingen en indelingen, echt een aanrader om te kijken voor iedereen die RGB of elke vorm van lichtjes niks vindt.

Bekijk het hele Leopold Assortiment bij Alternate.nl (vanaf ~119 EUR)


150 euro en meer: Je moet wat met je geld?


Duurdere opties dan bovengenoemde modellen zijn eigenlijk niet direct nodig, maar dat wil niet zeggen dat ze geen nut hebben. Wil je bijvoorbeeld graag macro keys, dan is de Corsair K95 RGB Platinum een paar tientjes boven een K70 MK.2 best te verdedigen. Of een zilverkleurige SE versie van die twee borden wellicht? Het zijn gewoon nog prachtige borden, maar dan iets duurder omdat je een minder populair kleurtje wilt.



Een ander argument om meer uit te geven kan zijn dat je bijvoorbeeld al meer randapparatuur hebt van één merk. Razer’s Huntsman bijvoorbeeld is een stuk duurder dan eerdere alternatieven en dat is objectief soms lastig te verdedigen, maar als je meer Razer hardware hebt zoals een muis, headset of wat dan ook, dan is het veel fijner om alles in één softwarepakket gesynchroniseerd te hebben dan in tal van losse.


Ik laat deze categorie deze maand een klein beetje open, want twee grote namen hebben net hun nieuwste topmodellen bij ons neergelegd ter review. Logitech’s G915 (draadloos!) en G815 staan op de agenda, net als de Steelseries Apex Pro, beide borden die rond of boven de 200 euro moeten gaan overtuigen. De featureset is dik, en op papier zijn ze veelbelovend, maar ze komen pas in deze lijst nadat we ze echt goed hebben ervaren.


Non-gaming adviezen


Ben je geen fanatieke gamer maar wil je wel een degelijk toetsenbord? Dan hebben we ook wat tips voor je. De Cherry Stream 3.0 is al ruim twee jaar ons favoriete instap toetsenbord. Hij zit aan een draadje vast, en hij oogt wat basic op foto’s, maar voor iets meer dan twee tientjes haal je daarmee een enorm degelijk, en vooral heel fijn typend toetsenbord in huis. De scissor switches in dit model zijn simpelweg ongeslagen in een prijsklasse die wordt gedomineerd door prut rubberdome toetsenborden. Een wereld van verschil met bordjes van een tientje, hier kan je hele dagen lang met plezier op typen; een echt uitzonderlijk waar-voor-je-geld bordje.

Bekijk de Stream 3.0 (Zwart) bij Alternate.nl (~23 EUR)


In vergelijking is de Logitech MK540 met ca 55 euro eigenlijk relatief duur, want de tik ervaring van de Cherry is echt een stuk beter, en de gemiddeld afgemeten muis is op geen vlak echt indrukwekkend. Je zou je bijna afvragen waarom we hem dan toch vermelden? Logitech heeft echter uitstekend in de smiezen dat dit segment praktisch droog staat. Er is eigenlijk geen alternatieve (draadloze) toetsenbord en muis set voor dit bedrag die meer waar voor zijn geld biedt dan deze; een echt goede kit kost eenvoudig het dubbele. Daarbij weet Logitech met hun MK540 ook precies ‘goed genoeg’ aan te voelen dat niemand zich ergens aan stoort. Voor iedereen die een redelijk betaalbare desktop set zoekt en niet meer uit wil geven dan een tientje of zes is de MK540 de logische keuze.

Bekijk de MK540 Set bij Megekko (~55 EUR)


Mag het wel aan een draadje zitten, dan is Logitech’s ogenschijnlijk antieke ‘Illuminated Keyboard’ (K740) voor rond de 55 euro wel een fijne. Fijne (korte) polssteun, een prima aanslag (al blijft de Cherry op dat vlak beter, of de onderstaande MX Keys), wat media toetsen, en een aangenaam witte verlichting. Kwalitatief ook wat netter dan de MK540, en zodoende onze go-to middenklasser voor niet-gamende consumenten.

Bekijk de K740 Illuminated bij Megekko (~54 EUR, draad)


Mag een non-gaming bord duurder zijn? Dan zijn de eerder genoemde modellen van Leopold of Ducky alsnog het bekijken waard. Wil je liever een low profile switch en draadloos? Dan is de Logitech MX Keys hét chique draadloze kantoor cq pro-sumer bord van dit moment. Top bouwkwaliteit, top aanslag met een degelijke scissor switch, handige multi-device features, goede accuduur en een beetje chic design ook. Mooi bordje voor wie ca 109 euro kan missen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.