Advies: Toetsenborden

Update Maart 2019


Toetsenborden, en dan vooral mechanische, zijn een geliefd onderwerp in casa del Techtesters. We reviewen er aardig wat, maar we zien er dagelijks nog veel meer waarbij we helaas lang niet altijd aan uitgebreide reviews toekomen. Een andere uitdaging is dat -zeker in het luxere segment- er gewoon heel erg veel goede toetsenborden zijn die eigenlijk stuk voor stuk wel een prima aankoop zouden zijn. Zelfs als je alle reviews zou lezen is kiezen nog lastig. Toch willen we het kaf van het koren scheiden en daarom hebben we hieronder een lijst samengesteld met de beste toetsenbord aankopen van dit moment. We gaan in eerste instantie uit van adviezen voor iedereen die zowel gaming als typen serieus neemt, zaken die hand in hand gaan, maar onderaan vind je ook enkele adviezen voor niet-gamers.

Deze adviezen doen we op basis van onze eigen ervaringen, en op basis van actuele prijzen en aanbiedingen. Bij elk advies linken we direct naar een nette webshop waar het product op moment van schrijven voor een scherpe prijs op voorraad ligt. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Heb je vragen of twijfels over specifieke modellen? Kom dan gezellig naar onze Discord voor verder advies.

30-60 euro: Alle beetjes helpen


Eén model dat er echt uit springt op dit moment is de Cooler Master CK350 die nog net in deze prijsklasse valt, maar in mijn optiek de meerprijs boven goedkopere instappers dubbel en dwars waard is. Cooler Master’s iets oudere CK550 (let goed op de cijfertjes) was op zich best leuk, maar viel met een prijs van 80 euro ook een beetje tussen wal en schip; eigenlijk net te duur om budget te zijn, en te goedkoop om zich met de degelijke all-rounders rond de 100 euro te meten. De CK350 is feitelijk hetzelfde bord als de CK550, maar komt met de minder bekende en vooral veel goedkopere Outemu mechanische switches. Hierdoor ligt de prijs ca 2 tientjes lager waardoor hij een stuk goedkoper uitpakt dan typische mechanische toetsenborden. Deze switches voelen echter opvallend goed voor een Cherry MX clone! Goed genoeg om enkele tientjes prijsverschil te doen vergeten en belangrijker: beter dan halfbakken mechanische alternatieven (mem-chanical, mecha-membrane, membranical, mechterrible, of hoe die dingen soms ook gemarket worden). En dat terwijl dit bord wel de relevante features biedt voor gamers: snel en met volledige NKRO (dus geen beperking hoeveel aanslagen je tegelijk kan doen).

De aluminium afwerking oogt en voelt ook netjes, en hoewel het verschil met een 100 euro mech duidelijk te voelen is kennen we op dit moment echter geen betere aankoop voor deze prijs. Oh, en je krijgt een leuke RGB implementatie op de koop toe. Ben je een gamer? Pak dan de versie met rode switch. All-rounders en typisten pakken het beste de bruine variant.

Bekijk de CK350 bij Megekko.nl (~60 EUR)


Nogmaals, we zouden je sterk adviseren de CK350 te pakken boven goedkopere alternatieven. Moet het echter echt goedkoper? Dan zien we twee modellen die hun geld waard zijn. Rond de 45 euro vinden we Sharkoon’s Skiller Mech SGK2. Dit is ook een ‘echte’ mech met zijn Kailh switches, en zal vooral gamers aanspreken als model zonder numpad gedeelte; meer ruimte voor je muis dus. De volledig stalen constructie maakt een enorm positieve indruk wat kwaliteit betreft, maar de weinig egale (witte) verlichting doet helaas visueel wat af aan het totaalplaatje. Voor het geld is het echter een koopje.

Bekijk de SGK2 bij Alternate.nl (~45 EUR)


Moet het echt nog goedkoper? Dan moeten we echt van de mechanische switches af, en zien we eigenlijk alleen Cooler Master’s MasterKeys Lite L als interessant alternatief. Geen mechanische switches dit keer, maar met een aanbiedingsprijs van 35 euro is het lastig om heel streng daarop te zijn. Ook hier valt de bouwkwaliteit goed op wat positief is voor de ervaring, al zijn de switches wel erg luid. Het is echter vooral een interessante instapper voor beginnende gamers of bijvoorbeeld als cadeau voor de kinderen, zeker wanneer je hem in de ‘combo’ versie aanschaft met een muis erbij. De muis is niet je-van-het, maar hij presteert netjes en is met zijn kleine vorm opvallend fijn voor jonge gamers die voor 45 euro dan een prima starter setje in huis halen.

Bekijk de Lite L (Combo) bij Megekko.nl (~49 EUR, incl muis)


60-100 euro: Tussen wal en schip


De 60 tot 100 euro klasse is op dit moment één van de lastigste wat toetsenborden betreft. De CK350 biedt erg veel op 60 euro of iets minder, wat enorm druk zet op elk bord rond de 70 en 80 euro, en tegelijk zal je wanneer je bereid bent om 80 euro uit te geven aan een toetsenbord toch snel geneigd zijn er 100 van te maken als we zeggen dat we daar de betere toetsenborden aantreffen.

Eén model springt er op dit moment uit, en dat is de HyperX Alloy FPS RGB. Uitermate solide gebouwd, keurig afgewerkt, goede prestaties voor games, RGB (tja, stiekem toch leuk), en voorzien van Kailh’s recente snelle ‘silver speed’ switches. Toegegeven, Cherry MX Speed Silver voelt net fijner, maar daar betaal je dan weer meer voor, zo ook voor luxe features als polssteunen of fysieke media keys die hier ontbreken. Wil je onder de 100 euro blijven voor een degelijke chique game-plank, dan is deze a 89 euro de uitblinker.

Bekijk de Alloy FPS RGB bij Alternate.nl (~89 EUR)


100-150 euro: Heeeeel veel moois


Vanaf 100 euro komen we bij de echte pareltjes. Borden voorzien van Cherry MX mechanische switches, degelijke kwaliteit, luxe featuresets en onder de streep een type- en game ervaring waarvan je zegt “Yep, ik heb wat moois gekocht”.

Corsair’s K70 serie is inmiddels in tech termen zo oud als de weg naar Rome, maar de jongste K70 RGB MK.2 is in elk opzicht zo’n prachtig all-round mechanisch toetsenbord waar we eigenlijk enkel positief over kunnen zijn: kwalitatief keurig, afwerking keurig, switches uitstekend, featureset (polssteun, media toetsen, top software, RGB, hardware profiele) top en al met al gewoon heerlijk. Dat ik hem zelf ook gebruik klinkt als een goedkoop argument, maar als je uit tientallen toetsenborden kan kiezen zegt dat toch iets. Het enige wat steekt is de prijs, die hoger ligt dan zijn voorgangers. Op dit moment is de variant met Cherry MX Red switches (top voor gamers, iets minder voor typisten) echter voor 119 euro te koop wat hem overtuigend mijn aanrader maakt in deze prijsklasse.

Bekijk de K70 RGB MK.2 bij Alternate.nl (~119 EUR)


Game -en- type je veel? Dan is is een variant met Cherry MX Brown switches in mijn optiek de meest logische keuze. Helaas kost de K70 RGB MK.2 met die switches momenteel 169 euro waardoor we in deze klasse een alternatief moeten zoeken. Die vinden we vrij snel in de Cooler Master MasterKeys MK750 die vanaf zo’n 121 euro te koop is. Ook deze is kwalitatief prachtig, is keurig afgewerkt, komt met fysieke media keys en een fijne zachte polssteun, en oogt vooral ook erg chique met zijn RGB implementatie. Op software vlak loopt Corsair simpelweg voor, maar een besparing van 50 euro is niets om je neus voor op te halen. Er zijn veel goede borden te koop voor deze prijs, maar zelden dat ze op kwalitatief -en- featurevlak zich kunnen meten met de MK750. Kortom, met volle overtuiging een aanrader (en geen zorgen, die paarse keycaps zijn een extra, je kan hem volledig zwart houden).

Bekijk de MasterKeys MK750 bij Megekko.nl (~120 EUR)


Geef je echt niet om lichtjes of andere zaken, maar zoek je simpelweg een tank van een toetsenbord? Voor jou willen we in deze prijsklasse nog een alternatief uitlichten. Ducky is één van de grote namen wat betreft ‘gewoon degelijke’ producten voor een redelijke prijs, maar het zijn de Koreaanse Leopold borden die ons het laatste jaar het meest bij zijn gebleven. Geen lichtjes, geen polssteun of media keys, geen andere poespas, maar gewoon tanks van toetsenborden waar je iemand te lijf mee kan gaan. Kwalitatief ongeslagen, voorzien van top switches, uitgevoerd met luxere PBT plastic keycaps voor duurzaamheid, en een extra laag dempend materiaal intern voor een toffe en doffe aanslag. Tevens verkrijgbaar in tal van kleurstellingen en indelingen, echt een aanrader om te kijken voor iedereen die RGB niks vindt.

Bekijk het hele Leopold Assortiment bij Alternate.nl (vanaf ~109 EUR)


150 euro en meer: De absolute top


Tja, als ik er één van de enorme stapel moet pakken ongeacht het budget is het toch de Corsair K70 RGB MK.2 SE die momenteel voor zo’n 190 euro te koop is. Maar wacht, noemde ik net de K70 RGB MK.2 niet op 119 euro? Correct, maar de SE variant is niet alleen opvallend met zijn zilveren basis en witte keycaps (geloof mij, hij is gewoon heel mooi), maar vooral omdat de keycaps ook in een luxer PBT plastic zijn uitgevoerd. Dergelijke caps zijn ook los te koop voor zo’n 5 tientjes, dus in theorie kan je elk toetsenbord ‘luxer’ maken en in deze prijsklasse parkeren, of je zou deze als een sub 150 euro toetsenbord kunnen benaderen, maar hoe je het ook went of keert: als we niet op een paar tientjes hoeven te kijken is dit toch het bord waar Nada en ikzelf beide naar grijpen. Geen gebrek aan concurrentie overigens, Razer’s Huntsman Elite (209 euro) is ook prachtig, zeker als je al in hun Chroma ecosysteem geinvesteerd hebt, maar de combinatie van een unieke kleurstelling, daadwerkelijk betere keycaps, en een top uitvoering waar we product inhoudelijk geen kwaad woord over kwijt kunnen is toch het meest overtuigend.

In onze optiek het top bordje van dit moment, al willen we de iets oudere K95 Platinum ook nog even aanhalen als je per sé extra macro keys wil hebben.

Bekijk de K70 RGB MK.2 SE bij Bol.com (~190 EUR)
.. of bij Alternate.nl (~189 EUR)


Non-gaming adviezen


Ben je geen fanatieke gamer maar wil je wel een degelijk toetsenbord? Dan hebben we ook wat tips voor je. De Cherry Stream 3.0 is al ruim twee jaar ons favoriete instap toetsenbord. Hij zit aan een draadje vast, en hij oogt wat basic op foto’s, maar voor iets meer dan twee tientjes haal je daarmee een enorm degelijk, en vooral heel fijn typend toetsenbord in huis. De scissor switches in dit model zijn simpelweg ongeslagen in een prijsklasse die wordt gedomineerd door prut rubberdome toetsenborden. Een wereld van verschil met bordjes van een tientje, hier kan je hele dagen lang met plezier op typen; een echt uitzonderlijk waar-voor-je-geld bordje.

Bekijk de Stream 3.0 (Zwart) bij Alternate.nl (~23 EUR)
Bekijk de Stream 3.0 (Wit-grijs) bij Alternate.nl (~22 EUR)


In vergelijking is de Logitech MK540 met ca 6 tientjes eigenlijk relatief duur, want de tik ervaring van de Cherry is echt een stuk beter, en de gemiddeld afgemeten muis is op geen vlak echt indrukwekkend. Je zou je bijna afvragen waarom we hem dan toch vermelden? Logitech heeft echter uitstekend in de smiezen dat dit segment praktisch droog staat. Er is eigenlijk geen alternatieve (draadloze) toetsenbord en muis set voor dit bedrag die meer waar voor zijn geld biedt dan deze; een echt goede kit kost eenvoudig het dubbele. Daarbij weet Logitech met hun MK540 ook precies ‘goed genoeg’ aan te voelen dat niemand zich ergens aan stoort. Voor iedereen die een redelijk betaalbare desktop set zoekt en niet meer uit wil geven dan een tientje of zes is de MK540 de logische keuze.

Bekijk de MK540 Set bij Bol.com (~60 EUR)


Mag het wel aan een draadje zitten, dan is Logitech’s ogenschijnlijk antieke ‘Illuminated Keyboard’ (K740) voor rond de 55 euro wel een fijne. Fijne (korte) polssteun, een prima aanslag (al blijft de Cherry op dat vlak beter), wat media toetsen, en een aangenaam witte verlichting. Kwalitatief ook wat netter dan de MK540, en zodoende onze go-to middenklasser voor niet-gamende consumenten. De draadloze variant (K800) is eveneens een mooie koop, maar de prijs is niet mals dus zorg dat de draadloze werking echt als onmisbaar wordt aangemerkt.

Bekijk de K740 Illuminated bij Bol.com (~58 EUR, draad)
Bekijk de K800 Illuminated bij Bol.com (~95 EUR, draadloos)


Mag een non-gaming bord duurder zijn? In dat geval zou ik de feature fratsen laten voor wat het is, en naar de eerder genoemde Leopold modellen kijken of naar de vele, vele Ducky borden en daarbij dan investeren in een degelijke losse muis. Welke muis? Daar maken we spoedig een koopadvies artikel voor!

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

6
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
StephanVincent VandalonBartVAlex segers Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Alex segers
Gast
Alex segers

Mooi overzicht van ramplankjes.
Ikzelf heb momenteel nog een Sharkoon maar ben aan het kijken naar een nieuw bordje.
Twijfel nog tss de corsair MK70 en de MK95.
Maar als ik het goed begrijp kan je die PBT toetsen dus ook los kopen. Daar ikzelf zwart als kleur verkies boven wit en zilver, zou ik dan voor de MK70 RGB MK.2 gaan en er een setje PBT keys bijbestellen. Dan kom ik rond de 170 euro wat nog steeds minder is dan de 195 van de MK95.
Of Corsair moet nog een nieuwe MK95 uitbrengen want bijna gans het gamma is onlangs vernieuwd behalve deze (correct me if I am wrong)
Bedankt voor de hulp

BartV
Gast
BartV

Dit is awesome! Meer van dit soort adviesjes a u b!
Ik wil zelf liever niet meer dan 100 uitgeven. Maar je zegt dat 120 voor een mk750 of k70 wel de moeite is? Geen andere aanraders onder de 100? Wil liever wel media keys die de hyperx niet heeft.

Vincent Vandalon
Gast
Vincent Vandalon

Een van de leuke kanten van de aanschaf van mechanische toetsenborden is de vrijheid in layout (denk eens aan een 60% layout), customizability, en programmeerbaarheid van het bordje. Je komt dan al snel bij de wat kleinere merken maar die bordjes zijn er zeker niet minder op. Populaire, goede, robuste mechanische bordjes zijn _bijvoobeeld_ de Vortex Pok3r (of andere varianten) of bordjes van Matias zoals de secure pro. Verder zijn er nog heel veel (goedkopere) mechanische bordjes te koop in het verre Oosten met kwaliteit variërend tussen super en bagger.

Dus voor de wat avontuurlijkere computer enthousiast zijn er veel toffe mogelijkheden naast de “grote” merken die in het artikel voorbij komen.