Koopadvies AMD X570 Moederborden

Update: 15 Juli 2019


Met AMD’s nieuwe CPU’s op ons bord, en vooral ook het feit dat het echt enorm interessante CPU’s zijn, is het tijd om eens goed na te denken welk X570 moederbord je erbij zou willen. De afgelopen dagen hebben we tal van moederborden individueel bespreken voor iedereen die een specifiek model op het oog heeft, maar in dit stuk doorlopen we de stappen waar je op moet letten bij jouw aanschaf en richten we ons enkele favorieten.

Dit artikel wordt aangepast met meer concrete adviezen zodra meer borden beschikbaar komen.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Een moederbord kopen – de basics


Voordat je een moederbord koopt moet je eerste nadenken wat je echt nodig hebt:

– Welke form factor zoek je voor je behuizing.
– Zorg dat je moederbord de nodige aansluitingen biedt voor de behuizing die je op het oog had, denk daarbij aan voldoende interne USB headers om alle USB poorten op de case aan te sluiten.
– Check welke features je zelf wilt wilt (aantal fan of rgb headers, opslag mogelijkheden, snellere of extra netwerkpoorten of het aantal USB poorten achterop). Probeer daarin mee te nemen wat je eventueel verwacht meer te doen in de komende paar (5 jaar)
– Check welke CPU je wilt kopen, of je die wilt overclocken, en of de stroomvoorziening van je potentiele moederbord voldoet aan die vraag.
– Pak vervolgens een bord die aan het bovenstaande voldoet die leuk geprijsd is en je visueel aanspreekt, of geef wat meer uit voor de extra dikke uitstraling na wens.

Stuk voor stuk stappen die je echt zelf moet doorlopen. Er is geen eenzijdig advies te geven over wat perfect bij jou past. Toch steken er altijd wat modellen uit boven de rest, en die doorlopen we hieronder, maar onder de streep zijn het gros van de moederborden objectief ‘goed’ en is het voorak zaal dat hij op jouw wensen aansluit.

Specifiek leuk voor X570 kopers om rekening mee te houden:
– Het gros van de borden die WiFi bieden hebben de nieuwe WiFi 6 / WiFi –ax chip, WiFi liefhebbers hebben dus een groot voordeel met X570 voor de toekomst.
– Tal van moederborden hebben nu snellere netwerkverbindingen. Goed nieuws gezien snellere switches betaalbaar worden.
– X570 borden ondersteunen PCI Express Gen 4 SSD’s die op dit moment ook in de winkel zullen liggen.
– Slechte stroomvoorzieningen zijn er eigenlijk niet. Elk X570 bord op de markt vandaag kan de Ryzen 9 3900X eenvoudig aan.

X570 of toch B450 – X470?


AMD X570 borden hebben allemaal één nadeel: de prijs. Dit komt door de prijs van de chipset zelf die echte budget borden onmogelijk maakt. Heel vreemd is het ook niet dat fabrikanten vervolgens huiverig zijn om een ‘simpel maar nog altijd prijzig’ budget model te maken, want over enkele maanden brengt AMD een 16-core processor uit voor dit platform en geen fabrikant wil op dat moment natuurlijk worden afgestraft met een stroomvoorziening die die CPU niet aan kan. Dat is potentieel een PR nachtmerrie. We zullen dan ook specifiek opletten of elk bord wel met zo’n 16-core 3950X overweg gaat kunnen, maar tot dusver zien we eigenlijk louter extreem goede stroomvoorzieningen. Dat konden we voor B450 en X470 niet zeggen.

De 3000-serie processors werken echter ook prima op de meeste B450 en X470 borden, waardoor je eerste vraag dient te zijn: heb ik wel een X570 bord nodig? Die B450 en X470 borden zijn goed verkrijgbaar en betaalbaar, dus zeker met een goedkopere Ryzen 3000 processor is de keuze voor een prijzig X570 moederbord lastig te verdedigen. Daarbij zijn de nieuwe CPUs zuiniger waardoor je ook niet per sé een extreme VRM hoeft te hebben zolang je uit de buurt van de Ryzen 9’s met overclock blijft.

In onze bovenstaande video zie je ook al dat er eigenlijk geen relevant prestatieverschil is als we de X470 Aorus Ultra Gaming naast de ROG Crosshair VIII Hero leggen. Dus als je voor een Ryzen 5 gaat, of een Ryzen 7 en geen interesse hebt in overclocken, dan is het zinnig om B450 en X470 reviews nog even door te nemen. Meer backward compatibility testing volgt nog, maar voor nu kunnen we vast zeggen dat de X470 Aorus Ultra Gaming ook een prima capabel X470 bord is voor de 12-core 3900X op stock. De MSI B450M Mortar, en de MSI B450 Gaming Pro Carbon AC zijn eveneens reeds getest en goed gevonden. Let op: tal van B450 en X470 borden werkten toch nog niet lekker met de nieuwe Ryzens, dus koop niet lukraak een ouder bord.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

Je mist met B450 of X470 wel wat nieuwe features zoals ondersteuning voor PCI Express Gen 4 SSD’s, maar ik denk niet dat het een bezwaar is voor iedereen met een strak budget. Let wel op dat je gekozen moederbord met de juiste bios komt, anders werkt je nieuwe aankoop niet. Nog beter: zoek een moederbord uit met de mogelijkheid om de bios te updaten zonder CPU, dat scheelt je een hoop gedonder.

200 euro of minder: Instap X570


Slechts een enkel sub 200 euro bord heeft ons tot dusver bereikt, de Gigabyte X570 Gaming X, een bord waarover ik schreef dat hij in de basis prima capabel is voor de CPU’s en als hij precies op je wensen aan sluit een overweging is. Tegelijkertijd is dit bord, net als andere borden onder de 200 euro, wel heel hard gestript van features die je voor slechts iets meer geld wel krijgt. Je hebt weinig USB poorten, VRM is een slag minder, audio is minder, en los van de X570 zien we dan gewoon een featureset die beter wordt gedaan door borden van 100 euro. In mijn optiek is het beste advies dan ook om je nogmaals heel goed af te vragen of je niet beter een B450 of X470 bord pakt als je het budget in de gaten wilt houden, of gewoon nog even één alinea doorleest.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

200 tot 300 euro: Gewoon goede X570 borden


De middenklasse dan: Na de Gaming X zijn het de X570 Aorus Elite en Aorus Pro ITX die het voordeligte zijn in onze tabel, en met deze borden wordt het interessant. De ITX variant laten we hier even buiten beschouwing, want die koop je enkel als je een specifieke ITX build voor ogen hebt en dankzij de kleine form factor is het aantal aansluitingen niet zo goed als de grotere broers. Daar komen we zo op terug.

De X570 Aorus Elite is in tegenstelling tot de echte budget bordjes echter een uitstekende all-rounder. Een bord waarvan ik zeg dat je er enerzijds niet over moet twijfelen een tientje of twee meer uit voor te geven boven de goedkoopste opties, en tegelijkertijd een bord die je af moet laten vragen of meer uitgeven wel nodig is. De Aorus Elite heeft niet de aller dikste VRM, maar dik genoeg om zelfs een 16-core makkelijk aan te kunnen, je hebt een zeer complete selectie aan headers intern waaronder USB Type-C en 2x USB 3.0 intern, zaken waar je bij MSI en Asus flink duurdere borden voor moet kopen, en 10 USB poorten achterop is ook fijn. Gigabyte’s RGB software blijft een kanttekening voor mij, zal vermoed ik dat je voor echt complexe RGB setups toch met een 3rd party als Corsair aan de slag gaat. Al met al, enorm compleet voor zijn prijs.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

Kan je wat meer uitgeven? De Gigabyte X570 Aorus Pro en de Asus Prime X570-Pro kosten een tientje of 6 meer. Beide hebben een iets fijnere basis met o.a. wat basale troubleshooting en ALC1220 audio, iets dikkere stroomvoorzieningen en wat fan headers meer.

Ze hebben beide hun sterke kanten. Zo scoort Asus punten met een zwart-wit design, dat zien we niet vaak genoeg en past enorm goed bij tal van populaire witte cases, en blijft hun bios en vooral RGB software ondanks verbeteringen bij Gigabyte de fijnste om mee te werken. Wil je per sé je RGB ecosysteem door je moederbord laten beheren, dan geeft Asus de minste hoofdpijn.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

Hoewel beide een uitstekende stroomvoorziening hebben die ook de 16-core stevig kunnen overclocken pakt Gigabyte daar net het voordeel, al moet je wel heel serieus willen overclocken om de meerprijs boven de Elite goed te praten. Gigabyte heeft ook duidelijk de dikkere fysieke aankleding boven Asus’ meer-plastic aanpak, het hele bord voelt en oogt een prijsklasse hoger dan de ietwat plastic-fantastic covers van de Prime; kleinigheidje, maar als je zo veel geld uitgeeft wil je toch ook wat in de hand hebben. Het ontbreken van een 2e aRGB header en, een extra interne USB 3.0 header voor cases met vier USB 3.0 poorten voorop, en het feit dat zowel de Aorus Pro als Aorus Elite meer USB poorten achterop hebben dan de Prime X570-Pro zijn echter wel pijnlijke minpunten. Kortom: De Aorus Pro biedt in mijn optiek meer hardware voor het geld, of je kan stellen dat je als Asus liefhebber hier gewoon een stevige price premium betaald.

Maar is de Aorus Pro ook de meerprijs boven de Elite waard? Je krijgt evenveel USB poorten achterop maar wel wat meer 3.1 poorten en een Type-C poort die de Elite niet heeft, je krijgt iets betere audio, een iets dikkere VRM, en 7 in plaats van 4 fan headers. Heb je dat nodig, prima, maar strikt noodzakelijk zou ik het niet noemen.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

300-500 euro: High-end X570


Borden zoals de Aorus Elite en Pro maken het eenzijdig aanraden van de vele 300-350 euro borden eigenlijk heel lastig. De meeste borden in dit segment lijken namelijk bewust gemaakt om dit prijspunt te vullen alvorens we bij de echte high-end borden komen. De één heeft een extra M.2 slot (Aorus Ultra), de ander wat fysieke knoppen erbij, weer een ander een snellere LAN poort (ROG Strix X570-E) en de stroomvoorziening wordt hier en daar weer wat aangedikt, maar ze hebben ook allemaal net wat ontbrekende features om de echte high-end borden niet in de weg te lopen.

Heb je precies één van die features nodig prima, maar in mijn optiek wordt het pas weer echt interessant bij de echte high-end borden nabij de 400 (ja, schrik niet) euro. Borden voor enthousiastelingen die wel duidelijke argumenten hebben voor een upgrade. Dan denk ik aan een combinatie van de volgende dingen:
– Fysieke knoppen voor fijnere werking of tweaking buiten je case
– Snellere LAN aansluiting voor serieuzere doeleinden
– Nog dikkere stroomvoorziening voor extremer overclocken
– Nog meer M.2 aansluitingen voor meer SSD’s
– Je wilt gewoon een dikker bord.

Drie modellen vechten om je aandacht als je dat zoekt: de ASUS ROG Crosshair VIII Hero, de Gigabyte X570 Aorus Master, en de MSI MEG X570 ACE. ASRock’s Phantom Gaming X zou een alternatief kunnen zijn overigens, maar die hebben we nog niet. En voor we in de details verdiepen: alle drie zijn echt enorm dik, enorm goed, en als je voorkeuren voor een merk hebt geen van allen een slechte keuze.

Enfin. Die drie borden bieden het gros van de punten hierboven zoals de fysieke knoppen, alle drie hebben een 2,5 Gbit/s LAN aansluiting, alle drie hebben een enorm dikke stroomvoorziening met flink wat stevige koeling erop, en alle drie zien er indrukwekkend uit. Asus traditioneel wat strakker, MSI gaat lekker los met een infinity aRGB effect op hun I/O deel, en Gigabyte heeft hun al dik prima Master design van Z390 weer iets strakker aangekleed. Doen looks er toe? Objectief niet, maar als jij dit soort bedragen uit gaat geven moeten ze je wel aanstaan.

Alle drie hebben hun voordelen, maar opvallend genoeg hebben ze ook wat keuzes gemaakt waar je goed bij stil moet staan. Bij Gigabyte is dat eigenlijk het bekende verhaal, en dat is dat de RGB software nog altijd tegenstribbelt. Op bios vlak hebben ze een mooie stap vooruit gemaakt wat betreft gebruiksvriendelijkheid, al oogt het nog wat knulliger.

Net zoals met Z390 maakt Gigabyte wel veel goed met hun hardware. Ze gaan heel erg ver wat de stroomvoorziening betreft, met 12 echte, en dikke, phases voor je CPU stroomvoorziening ondersteund met echt goede (finned) heatsinks. Het is het soort VRM waar je de 16-core tot het extreme mee kan pushen zonder dat je er omkijken naar hebt. Deels overkill, maar wel tof. Verder zien we drie M.2 sloten en meer aandacht voor de audio.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

MSI legt de nadruk net als Gigabyte op betere audio, extra M.2 sloten en de optie om behuizingen met 4x USB 3.0 en 1x USB 3.1 Type-C aansluitingen aan te kunnen. Ook hier is de stroomvoorziening dermate dik in orde dat je er geen omkijken naar hebt, en MSI kiest voor de heatpipe boven de betere heatsink; ook goed. MSI heeft echter ook wat gekke keuzes gemaakt, zo zien we slechts 4 SATA poorten, en heb je maar 8 USB poorten totaal achterop. Opvallende minpunten waar je echt even op moet letten.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

Het lijkt daarmee zaak aan Asus om gewoon geen fouten te maken en zo het beste high-end X570 bord te leveren met hun Hero. En er is ook een goede reden dat we eigenlijk altijd Asus borden gebruiken voor onze testbenches voor CPUs en videokaarten: Bios en software zijn gewoon goed in orde en maken ons werk makkelijker. Ook fanatieke overclockers en liefhebbers van custom water worden bij Asus beter voorzien met extra headers voor die doeleinden, en er zit zelfs een klein gaatje in het socket voor een extra sensor. Het zijn die kleine dingetjes die Asus en vooral ROG bordjes geliefd maken bij knutselaars en testers.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

Maar of de Hero ook jouw high-end X570 bordje moet worden is zeker geen gegeven, zo is deze nog een stuk duurder dan de Aorus Master en MSI Ace. Ook zien we wat nadelen die voor een meer typische pc best een overweging kunnen zijn: de Hero heeft geen 3e M.2 slot, en mist ook de tweede interne USB 3.0 header. Overweeg je een behuizing met vier USB 3.0 poorten voorop, dan is dat een serieus en in mijn optiek dom probleem. Liever had ik ze wat van die 8 SATA poorten zien inleveren om die minpunten op te vangen. 12 USB poorten achterop is echter wel weer een hele fijne plus, waaronder maar liefst 8 snelle USB 3.1 poorten. Kan je met de beperkingen (en de extra meerprijs) leven, dan denk ik dat de ROG Crosshair VIII Hero toch het high-end bordje is voor de liefhebber.

Maar goed, nogmaals, zijn de beperkingen wel een issue, heb je een andere merkvoorkeur etcetera, je kan hier gewoon geen slecht bord uitzoeken.

500 euro en meer: Ultiem X570


We zijn echt niet wereldvreemd, en volledig bewust dat die high-end opties die boven de 300 euro uitkomen eigenlijk al enorm overkill zijn. Deze categorie gaan we dus ook geen koop-advies noemen. Maar dat stopt tal van mensen echter niet om toch wat gekkers te kopen, en fabrikanten niet om af en toe te laten zien waar ze toe in staat zijn, en als je gewoon niet op het geld hoeft te letten is het fijn dat er ook opties zijn waar iedereen anders slechts van kan kwijlen. Twee van die voorbeelden hebben we hier liggen en willen we niet onbesproken laten: de ASUS ROG Crosshair VIII Formula, en de Gigabyte X570 Aorus Xtreme.

Van die twee is de Formula wellicht nog de meest redelijke, iets wat we niet heel vaak zeggen voor high-end ROG borden. De Formula is echter duidelijk gericht op custom water builds met zijn EK block op de enorm dikke stroomvoorziening van de Hero. Dat geeft hem een hele duidelijke doelgroep: custom water builds zonder budget overwegingen, een doelgroep waar hij geen concurrent kent. Zoek je zoiets, dan is je keuze dus ook heel makkelijk want er is niks anders. Tal van extra headers en bios opties helpen om je custom loop tot in het extreme te tunen, al denk ik niet dat het ROG Formula concept voor die liefhebber nog uitleg vereist. Kleine details zoals de afwezigheid van een derde M.2 slot dien je wel even bij stil te staan, al zien we hier in tegenstelling tot de Hero wel de extra interne USB 3.0 header voor cases met vier keer USB 3.0 voorop. De enige overweging is eigenlijk de prijs, en het feit dat de Hero eigenlijk ook praktisch alles biedt voor custom water loops zou je toch ook even aan het twijfelen moeten brengen.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

En dan is er de Gigabyte X570 Aorus Xtreme, een bord dat niemand met droge ogen aan kan bevelen maar ook ontegenzeggelijk mijn persoonlijke favoriete showcase van wat mogelijk is op moederbord gebied. Een product wat enkel ontstaan kan zijn nadat iemand bij Gigabyte het groene licht kreeg om een moederbord te maken waar alles op mocht wat denkbaar was aan aansluitingen of headers. Van de snelste netwerkpoort tot high-end audio, van zo veel USB poorten als fysiek past achterop tot fast charging tot de extra RGB Commander unit waar je nog eens 8 fans of RGB accessoires op aan kan sluiten. Het feit dat ze al die aansluitingen ook nog eens heel chic verwerken in het design, het gros ligt plat aan de zijkant of is verborgen onder een klepje, is slagroom op de taart.

Het blijft wel jammer dat bij Gigabyte die RGB software altijd een dompertje blijft, ik zou als hardware engineer van zoiets ultiems denk ik gek worden. Als we toch klagen zou ik ook zeggen dat de slogan “Team up, Fight on” echt afdoet aan de fysieke uistraling van het geheel, dat soort cheesy nonsense worden we niet gelukkig van al is het beperkt tot hele kleine lettertjes rond het I/O deel waar de nette RGB implementatie toch de aandacht wel vangt.

De echte klapper van dit bord, de reden dat hij zoveel aandacht heeft gekregen van tal van sites de laatste weken, is natuurlijk de 16-phase direct VRM (14 voor de CPU) die mogelijk is door de nieuwste generatie PWM controllers die onlangs op de markt kwamen, ondersteund door praktisch de dikste (en duurste) componenten op elk van de phases. Het soort stroomvoorziening waar je een 16-core op kan overclocken zonder heatsink erop, en tot dusver met de 12 core nauwelijks boven kamertemperatuur uit kwam. Deels te danken voor die enorme metalen constructie om het gehele bord heen die de warmte van zowel die stroomvoorziening als de chipset als SSD’s verdeelt, waarmee het ook het enige passief gekoelde X570 bord is; anderen hebben een klein fannetje op de chipset.

Nodig? Nee. Absurd? Absoluut. Maar wanneer we een echte flagship gecombineert zien met echte innovatie zoals de complete koel-oplossing en de meest extreme stroomvoorziening mogelijk, dan mogen we toch een beetje verliefd zijn. Voor als je niet weet wat je met je geld moet doen.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl

Compactere X570


Toen Z170 uitkwam, deels dankzij de ROG Z170 Gene, was ik overtuigd dat ATX borden overbodig zouden worden. Het tegendeel bleek waar, want bij de X570 lancering gaat alle aandacht naar ATX borden. MSI, Gigabyte en Asus hebben geen enkel Micro ATX X570 bord aangekondigd, en op mijn vragen kreeg ik structureel hetzelfde antwoord: not enough demand. Onze hoop voor een Micro ATX bord lijkt vooralsnog dan ook gevestigd op ASRock, die één en ander heeft aangekondigd maar die we vooralsnog niet hebben gezien. Hopelijk kunnen we binnenkort wat mATX X570 opties aanraden.

ITX komt er iets beter vanaf. MSI laat ook ITX links liggen, maar ASRock heeft al wat aangekondigd en Asus brengt naast een leuke ROG Strix zelfs hun eerste AMD Impact bord uit, een echt high-end bord met de DTX Form factor die normaliter past in ITX behuizingen met ruimte voor een dual-slot videokaart (zonder riser).

Van de Asus borden ontbreken helaas vooralsnog details, en ASRock’s optie hebben we ook niet gezien. Die laatste biedt Thunderbolt 3 als unieke extra, maar lijkt ook enorm aan de prijs te worden (300+, we wachten op bevestiging). Gigabyte’s ITX inbreng hebben we wel al testen en komt eigenlijk opvallend goed uit de bus, zeker omdat deze rond de 220 euro nog redelijk aan de betaalbare kant van X570 zit. De stroomvoorziening is uiteraard beperkter omdat ruimte op het moederbord beperkt is, maar ook deze is prima in staat om een 12-core Ryzen 9 3900X comfortabel bij te benen, zelfs met een beetje overclock waar de CPU temperaturen eigenlijk eerder een probleem lijken dan de VRM temps. Om het in perspectief te zetten met een mid-range build: de 8-core Ryzen 7 3700X drukt de VRM temperaturen niet eens boven de 45 graden met precision boost overdrive. Dit is dus een uitstekend bord voor een high-end ITX build.

Uiteraard zijn er wat beperkingen als je voor ITX gaat, zo heb je slechts 6 USB poorten en geen Type-C header. Wel krijg je 2x HDMI en Displayport voor een APU straks, en je hebt twee M.2 sloten (net zo veel als de Formula, ha). Toch had ik liever meer USB poorten gezien voor de dikke build waar dit kleine bordje zo overduidelijk op gebouwd is. Als je echter iets ITX zoekt en met die aansluitingen kan leven, mag deze vooralsnog onze aanrader zijn. Laten we echter hopen dat de concurrentie daar nog een beetje druk op kan zetten, maar als je het hele artikel hebt gelezen heb je inmiddels vast door dat Gigabyte vooralsnog de druk op de concurrentie legt wat X570 betreft.


Dit bord is o.a. te koop bij Alternate.nl


Overzicht prijzen



Overzicht Testresultaten















Overzicht aansluitingen







Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.