Koopgids Intel Z490 Moederborden


Met de lancering van Intel’s nieuwste Core series CPUs hadden we ook weer het genoegen om door een berg moederborden te spitten. Je hebt tenslotte een nieuw 400-serie moederbord nodig om gebruik te kunnen maken van Intel’s 10e generatie, en dus konden de bekende namen weer laten zien waar ze mee bezig zijn geweest de laatste maanden.

De vraag die volgt is uiteraard: welk moederbord wil je nu eigenlijk hebben? Of welke is nu echt de beste koop? Enerzijds is het goed nieuws is dat de meeste Z490 borden objectief prima tot uitstekend zijn, geen van de 21 borden die we tot dusver hebben getest moet je echt mijden, maar dat geeft nog geen antwoord op die vraag. In dit artikel scheiden we dan ook het kaf van het koren en zoeken we “the best of the best” op, die borden die echt op weten te vallen rond hun respectievelijke prijspunten.

Mocht je een specifiek model op het oog hebben bekijk dan de individuele productreviews voor de ins en outs van dat model, de kans is groot dat een model dat niet in dit artikel voor komt alsnog gewoon prima bij jou kan passen, maar hier richten we ons specifiek op die modellen die gewoon boven de rest uit weten te steken.

Alle koopadviezen worden verzien van een link naar een (betrouwbare) webshops waar het product op moment van schrijven op voorraad én het voordeligst is.


Beste Budget Moederbord (Tot €200):
Gigabyte Z490M Gaming X


Slechts drie van onze 21 borden kost minder dan 200 euro, het lijkt erop dat 200 euro de nieuwe definitie van middenklasse gaat worden voor 2020 en de toekomst. Van de drie is het de Gigabyte Z490M Gaming X die het meest positief opviel: met 165 euro is hij ruim goedkoper dan die middenklasse borden, maar wel voorzien van een stroomvoorziening die een Intel Core i9-10900K met een lichte overclock aan kan. Featuretechnisch is het niet uitzonderlijk, maar je krijgt wel twee M.2 sloten, 6 SATA headers, vier geheugensloten, 4 fan headers en twee RGB en aRGB headers. De voornaamste beperkingen zijn de 6 USB poorten achterop, en de afwezigheid van USB Type-C intern voor behuizingen met die aansluiting. Zolang die zaken geen issue zijn, kan je met dit bord stevig besparen.


Als alternatief kan je de ATX variant overwegen, de Gigabyte Z490 Gaming X, dit 185 euro kostende bord heeft iets meer USB poorten. Echter komt die verdacht dichtbij iets duurdere borden die wat beter zijn en wel USB Type-C bieden bijvoorbeeld, en in dat geval zouden wij toch geneigd zijn nog iets meer uit te geven.

Bekijk de Gigabyte Z490M Gaming X bij Megekko

Beste Middenklasse Moederbord (€200-€275):
MSI MEG Z490 Tomahawk


Voor iets meer dan 200 euro is het de MSI Tomahawk die boven de rest uitsteekt. Hij is nog relatief betaalbaar voor een Z490 bord, maar hij is wel echt compleet. Zo krijg je hier wel een interne USB Type-C header, een iets dikkere stroomvoorziening waarmee een Intel Core i9 stevig overclockt kan worden, en krijg je hier 8 fan headers, 2 RGB en aRGB headers, en dual LAN met 2,5 Gigabit erbij. Veel goeds, voor een bescheiden prijs.


MSI laat maar weinig punten liggen waarvan we zeggen dat je meer moet betalen, maar er zijn er wel een paar: Als je per sé WiFi wilt is de ASUS TUF Gaming Z490-Plus WiFi een prima bord met WiFi erop voor ca 224 euro. De Tomahawk is gemiddeld iets sterker voor iets minder, maar het is maar net wat je zoekt. Ook de ASUS Z490-A Gaming heeft zijn aantrekkingskracht, de ASUS RGB software blijft vooralsnog beter, en witte moederborden zijn zeldzaam, maar de prijs is wel een stuk hoger.

De meest serieuze concurrent voor de MSI Tomahawk is de Gigabyte Z490 Vision G, een legitieme runner-up voor de titel. Met 239 euro is deze nog redelijk betaalbaar, en hij biedt wel drie M.2 sloten plus 10 USB poorten achterop, zeldzaam rond dit prijspunt.

Bekijk de MSI Z490 Tomahawk bij Azerty
Bekijk de Gigabyte Z490 Vision G bij Megekko

Beste High-End Moederbord (€275-€350):
MSI Z490 Unify en ASUS Z490-E Gaming


Meer dan een Tomahawk is eigenlijk dus niet snel nodig, en duurdere borden moeten bij voorkeur echt iets unieks toevoegen om ons te overtuigen. De MSI MEG Z490 Unify doet dat het meest in deze prijsklasse door de meest extreme stroomvoorziening (op dit prijspunt) te hebben plus en flinke hoeveelheid features specifiek op overclockers gericht. De stroomvoorziening is bijna een kopie van borden die nog twee keer zo duur zijn, maar dan in een strak zwart bord zonder RGB poespas. Is de Unify nodig? Eigenlijk niet, maar als je per sé extra dikke stroomvoorzieningen wilt en lekker wilt knutselen is dit wel erg leuk.


De gedeelde winnaar is hier is de ASUS Z490-E Gaming, die weliswaar niet zo’n dure stroomvoorziening heeft, maar alsnog meer dan dik genoeg is om een i9-10900K tot het uiterste te duwen. Het feit dat ASUS hun software en bios uitstekend uitwerkt begint op dit prijspunt ook zwaarder te wegen, want als je veel geld uitgeeft wil je een goed uitgewerkte gebruikerservaring, en dat geeft ASUS streepjes voor in de hogere segmenten. Oh, en hij ziet er prachtig uit, en mist eigenlijk niets, wat hem eigenlijk een beetje de Hero maakt voor iedereen die de nieuwe Hero (begrijpelijk) net wat te prijzig vindt.


Bekijk de MSI Z490 Unify bij Azerty
Bekijk de ASUS ROG Strix Z490-E Gaming bij Megekko

Beste “Enthusiast” Moederbord (€375-€500):
ASUS ROG Maximus XII Hero


Het zijn die puntjes op de i van ASUS die in de extremere prijsklasses gewoon echt de doorslag geven, of eigenlijk ligt de fout bij de concurrentie dat ze het na al die jaren alsnog niet lukt om ASUS op dat vlak te evenaren. Zelfs als je de software niet gebruikt voelt het gewoon minder goed als de fabrikant van je 400 euro kostende moederbord RGB software maakt dat lijkt alsof het uit de jaren 90 komt.


Het maakt de ASUS ROG Maximus XII Hero uiteindelijk hét enthousastelingenbord van deze generatie. Ja, 449 euro voor de WiFi versie is bizar veel geld, en totale overkill voor de meeste doeleinden. Maar je krijgt er wel alles voor: extreme stroomvoorziening, drie M.2 sloten, veel USB poorten en interne headers, en zelfs een 5 Gigabit LAN poort. Ook alle extra toeters en bellen voor overclockers zijn aanwezig, net als de extra headers voor custom water loops. Zeker voor liefhebbers van dat laatste die toch honderden euros kwijt zijn aan prachtige (doch overbodige) custom loop hardware zullen geneigd zijn wat meer te betalen voor de ASUS afwerking. Als je niet op het geld hoeft te letten, is dit in mijn optiek hét overcomplete monster van deze generatie.

Kleine shout-out naar de ASUS ProArt Z490-Creator 10G, een bord nipt onder de 400 euro dat voor de meeste doeleinden niet veel meerwaarde biedt boven andere besproken opties, maar het is wel het voordeligste bord met zowel 10 Gigabit LAN als Thunderbolt headers. Als je dat zoekt, een prima optie.

Bekijk de ASUS ROG Maximus XII Hero WiFi bij Megekko

Beste Ultieme Moederbord:
Geen winnaar


Alles wat boven de Hero zit brengt vooral verschillende maten van absurdheid met zich mee. Geen enkel bord in deze onbeperkte prijsklasse is verkeerd, sterker nog ze zijn allemaal prachtig, maar je moet wel heel specifiek heel dure dingen willen om ze te kunnen overwegen.
Twee borden hebben heel nadrukkelijk een specifieke doelgroep: Zo is de Formula van ASUS harstikke leuk als je per sé slangen op je moederbord aan wilt sluiten, maar is de goedkopere Hero eigenlijk al overkill genoeg voor custom loops én heeft de benodigde headers en dat maakt de Formula vooral een showmodel. Ook de Apex heeft een specifieke niche: supertof als je records wilt breken met memory overclocks, maar praktisch gezien is een Hero logischer voor spielerei plus dagelijks gebruik en de Apex vooral voor het competitiesegment waar gebruikers duizenden euros uitgeven aan het binnen van CPUs.


De MSI Godlike, Aorus Xtreme en de ASUS Extreme zijn ook prachtig natuurlijk, en vooral bedoeld om lekker op te vallen. ASUS gaat nog voor de “meer aansluitingen is meer beter” winst met de Extreme door een totaal van 20 fan aansluitingen mogelijk te maken om maar iets te noemen, maar dat zal één build in duizenden zijn die een dergelijk bord objectief kan verdedigen.

Persoonlijk kan ik Gigabyte’s design keuze het meest waarderen, want hoewel die niet heel “Xtreme” in het aantal aansluitingen is is het wel een bord dat design anders aanpakt. Veel aluminium, en de meeste aansluitingen op de zijkant geparkeerd. Hierdoor kan je in de juiste behuizing een build maken met een nog strakker kabelmanagement. Maar wederom: het zal één in duizenden zijn die daar even een paar honderd euro extra voor over heeft.

Bekijk de MSI MEG Z490 Godlike bij Megekko
Bekijk de ASUS ROG Maximus XII Extreme bij Megekko
Bekijk de Gigabyte Z490 AORUS Extreme bij Azerty

Beste ITX Moederbord:
Gigabyte Z490i Aorus Ultra


Wil je een luxe ITX systeem maken dan is het deze generatie de Gigabyte Z490i Aorus Ultra die het meest opvalt in positieve zin. ASUS heeft weliswaar nog hun bios en software streepje voor, maar met de Z490i Aorus Ultra heeft Gigabyte op hardware vlak een paar positieve stappen gezet waardoor ze net wat meer weten te bieden dan andere ITX topmodellen, ook aan de AMD zijde. Ze hebben sommige aansluitingen iets kleiner gemaakt waar je vervolgens via adapterkabeltjes wat meer opties krijgt, en die zijn in ITX builds soms goud. Vier fan headers op een ITX bord is zeldzaam (één meer dan de meeste high-end opties), net als twee USB 2.0 headers (normaliter is dat er één) voor gebruik van bijvoorbeeld Corsair of NZXT RGB ecosystemen.


Daarbij is de stroomvoorziening uitstekend zonder een actieve fan te hebben, de algemene featureset met 2x M.2 sloten, RGB en aRGB ook dik prima, en de prijs significant lager dan de concurrentie. Die 50 euro besparing vergeleken met de ROG Strix Z490 kan je toch leuke dingen mee doen. Mocht je liever wat meer betalen voor de ASUS bios en software is daar niets mis mee, dan pak je alsnog een extreem dik bord en heb je ook het voordeel dat beide M.2 sloten bij ASUS gekoeld zijn. Bij Gigabyte is dat enkel de eerste, maar de andere punten bij elkaar wegen (ons) toch zwaarder.

Bekijk de Gigabyte Z490I Aorus Ultra bij Alternate


Algemene Tips


De lijst hierboven betreffen de borden die wij het sterkst over vinden komen, maar niet iedereen verwacht hetzelfde en het beste advies is dan ook om je eigen wensen en eisen goed in kaart te brengen voordat je wat koopt. Denk daarbij aan:
– het aantal core aansluitingen (o.a. M.2 SSDs, SATA poorten, FAN-, RGB- en aRGB headers, USB poorten)
– extra features (voor overclocken, custom loops of testbenchgebruik),
– Welke hardware je reeds hebt. Mocht je reeds een videokaart van merk X hebben waarvoor je de software gebruikt, dan is het natuurlijk logisch om ook een moederbord van merk X te overwegen. Hoe minder verschillende softwarepakketten je hoeft te installeren, hoe beter.

Als laatste, let goed op dagprijzen en speciale deals. Gezien geen van de borden die we tot dusver besproken echt slecht waren kan een leuke korting, een gratis game of wat gratis steam tegoed een sterk argument zijn.

Elk van de Koopgids-winnaars mag onze Great Value award dragen:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.