Samenvatting


De Lenovo Legion Y530 doet een aangename gooi naar het ‘betaalbare gaming laptop’ concept. Een net, niet overdreven groot voorkomen, een uiterst aangenaam toetsenbord en fijne touchpad, en en uitstekende balans van specificaties met in dit geval onder andere een snelle Intel Core i7-8750H, 16GB geheugen, een GTX 1050, snelle 256GB SSD en een 1TB HDD. De lage prijs werkt helaas wel door in de accuduur, die is ok maar niet spectaculair, en het scherm. Vooral dat laatste is jammer, want wat potentieel een fantastisch betaalbaar creative task werkpaard hadkunnen zijn dient zich nu vooral bij het gamen en eenvoudigere consumenten- of schoolwerk te houden. Reden om meer te investeren blijft dus, maar voor dit geld biedt Lenovo toch een leuke deal: 7,5/10.

Dit product is o.a. bij Coolblue te koop (link opent in nieuw tabblad)

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Lenovo Legion Y530 review

Intel Core i7-8750H, 16GB, GeForce GTX 1050


De naam Lenovo zal bij het gros van onze lezers vermoedelijk eerder beelden van dikke Thinkpads opwekken dan een beetje hippe gaming gaming laptops, en dat blijft ook een serie waar ik zelf nog altijd gek op ben, maar dat ze veel meer in het assortiment hebben zal ook niemand verbazen. Zelf vond ik de Ideapad 520 ook een hele interessante betaalbare consumer laptop (beetje chic, tikt lekker, niet te duur), dus toen mij werd gevraagd eens wat licht te laten schijnen op de Lenovo Legion Y530 greep ik die kans graag aan, zeker gezien het om de variant met de jongste Coffee Lake Intel Core i7-8750H processor ging die we nog niet uitvoerig aan de tand hadden gevoeld.

Lenovo positioneert de Legion Y530 als een game laptop die een balans weet te vinden tussen prestaties en draagbaarheid, en wat zij noemen een ‘sleek’ design. Prijskaartje? Onze versie met de Intel Core i7-8750H, 16GB geheugen, 256GB SSD, 1 TB HDD en GTX 1050 is momenteel enkel bij Coolblue te koop voor 1169. Puur op basis van specs zou dit dan een instap i7-16GB-GTX1050 laptop moeten zijn.

Onze dank gaat uit naar Coolblue voor het beschikbaar stellen voor deze laptop, en het toestaan om hem open te schroeven. Althans, dat was toch toegestaan?

Uitpakken


Ons avontuur begint weer met een grote blauwe doos van onze welgestelde vrienden van Coolblue waar we te regelmatig om 23:45 nog even op de site zitten te snuffelen voor wat last minute zaken die we wellicht meer willen dan echt nodig hebben. Een iets kleiner doosje had overigens moeten kunnen, maar ik vermoed dat zij meer weten van inpakken dan ik (Uitpakken aan de andere kant….)


Enfin, de Legion Y530 zelf komt ook in een opvallend forse doos, aanzienlijk forser dan nodig lijkt gezien de afmetingen van de machine maar we kunnen er in elk geval op vertrouwen dat zelfs de onhandigste postbode hier nog geen deukje in gaat krijgen. Service is leuk, maar voorkomen is beter dan retourneren is het alnieuwe gezegde.


In de doos zien we wat papiertjes die wij kundig negeren, en een vrij typische powerbrick; geen grote verrassingen.



Fysiek


Met zijn net geen 2,5 centimeter dikte en 2,3 kilo is het zeker geen ultra light, maar het is toch een bescheiden afgemeten 15” notebook waar nog genoeg tassen en rugzakken voor te krijgen zijn. Bouwkwaliteit is zeer degelijk, daar valt eigenlijk weinig op aan te merken tenzij je het scherm echt probeert te torderen. Wel kunststof, maar netjes afgewerkt met bijvoorbeeld een matte anti-afdruk afwerking intern. Schermpje openen met één vinger aan de hoek voelt bijvoorbeeld prima, zonder dat de scharnieren kwetsbaar aanvoelen. Het extra gewicht ten opzichte van bijvoorbeeld de eigen XPS 15 helpt hem een stevige grip op tafel te geven, wat fijn is tijdens het gamen.



De afwerking bovenop heeft een soort ribbel erin. Oogt leuk, niet overdreven gevoelig voor vingers, maar ribbeltjes houden wel vuil makkelijker vast dan gladde oppervlaktes. Tot dusver valt het niet op als een overdreven goede noch slechte keuze; het perfecte materiaal heb ik zelf ook nog niet ontdekt. Logotje dat oplicht in de letter O is ook leuk. Fijn vind ik de kleine icoontjes aan de achterzijde van de bovenkant, plugt net wat makkelijker randapparatuur in het juiste gaatje.



Sowieso valt het aantal aansluitingen positief op. USB Type-C (geen Thunderbolt) en Type-A achterop, evenals een HDMI en een Mini-DP aansluiting. Ethernet, stroom en een kensington slot optie vinden we ook achterop, met een USB poort aan beide zijkanten plus audio jack aan de linker kant. Niet verkeerd.






Die zijkanten, de achterkant en ook de onderzijde versterken verder het gevoel dat de focus op functie boven vorm lag, want ze zijn niet te zuinig geweest met de afmetingen en als gevolg de koeling.






Toetsenbord en touchpad


Het toetsenbord is iets waar Lenovo normaliter goede zaken mee doet en dat gaat ook zeker op voor de Legion Y530. Het bord heeft een goede travel, en vooral een fijne aanslag. Iets zwaarder dan gebruikelijk, maar persoonlijk vind ik dat fijner in een laptop bedoeld om tegen een beetje game geweld te kunnen plus het is fijn dat het langdurig typen op dit apparaat goed aanvoelt. Je hebt echt het idee dat je wat aan het tikken bent en niet bij het rusten van je vinger al aanslagen maakt. Top toetsenbord wat mij betreft.




Ook de touchpad is een dikke prima. De XPS 15 staat om een goede touchpad bekend en is mijn daily driver, en de overstap naar dit (goedkoper) model vereiste nul gewenning. Het verschil met een budget toetsenbord uit de Ideapad serie is aan de andere kant groot, dus dat vinden we gewoon goed. Geen echte high-end, maar tenzij je echte top-end gewend bent ga je er echt niet wakker van liggen.


Scherm


De Legion Y530 is voorzien van een 15.6” Full HD 1920x1080p IPS anti-glare scherm, een mat scherm dus. FullHD op dit formaat en in deze prijsklasse vinden we een verstandige keuze; scherp genoeg voor normaal gebruik, en niet te veel pixels om aan te sturen voor de GTX1050 wat effectief een mid-range grafische kaart is.


Positief dat het IPS is, dus potentieel is serieuze foto bewerking mogelijk. De eerste subjectieve gevoelens over het scherm waren niet al te opvallend, na installatie een paar potjes zitten gamen en dat kwam allemaal prima over, al merken we als fervente 144Hz gebruikers wel dat dit model van een 60Hz scherm is voorzien. Lenovo zegt dat een 144Hz scherm gaat komen, maar meer dan ‘soon’ weten we niet, en laten we eerlijk zijn: voor dit bedrag hadden we ook geen 144Hz verwacht gezien de rest van de specs. Maar eerlijk is eerlijk, voor een 60Hz scherm speel je er een lekker potje FPS op ook.

Bij de test werd echter wel duidelijk dat dit echt geen bijzonder scherm is, en dan zeggen we het nog netjes.











We konden er op wachten, want al deze specs voor dit geld moest inhouden dat er ergens een besparing zichtbaar was, maar we hebben hem dus gevonden. Voor een IPS scherm zijn de kijkhoeken redelijk maar verre van uitzonderlijk, maar zowel de maximale helderheid (wat overigens al uit de specificaties af te leiden was, wel netjes van Lenovo) als de afstelling valt simpelweg erg tegen. Minder dan 300 cd/m2 maakt gebruik in zonlicht of ander fors daglicht lastig, een echte binnenlaptop dus, en de fabriekskalibratie is.. er.. niet? Of niet relevant gezien het scherm niet in staat is het gros van het sRGB bereik neer te zetten wat we op een beetje monitor toch wel verwachten. We zien nog goede scores wat betreft contrast en kleurtemperatuur, maar de forse gemiddelde kleurafwijking met echt een paar hele harde uitschieters (links is wat de kleur moet zijn, rechts is wat wordt gemeten door de colorimeter) wijkt wel erg fors af van wat we acceptabel zouden vinden voor ook maar een beetje serieus foto werk. Incidenteel social media foto’tjes bewerken is vast prima, maar elke vorm van serieuze editting is van tafel met dergelijke prestaties.

Het verklaart waarom Lenovo zich dan ook op het gamen richt, want kleur nauwkeurigheid is daar minder relevant. Dat gezegd hebbende, in immersion stijl games heeft het wel degelijk invloed, en ook in games zal je dit niet als meer dan een budget paneel ervaren.

Intern


Het punt waarop Lenovo het normaliter goed doet zien we ook in de Legion Y530 terug. Er zitten een totaal van elf eenvoudig bereikbaar schroefjes onderop die je met een kleine kruiskop schroevendraaier eenvoudig verwijdert. Vervolgens heb je enkel nog iets van een credit card of gitaar pick bijvoorbeeld om de hele achterzijde te verwijderen. Geen gepruts met het toetsenbord en korte flat cables, niks. Schroefjes, hele achterkant, klaar.


Wat resteert is een uitstekend te onderhouden laptop. Fans schoonmaken na een jaartje? Kinderspel, en geloof mij die optie is echt relevant zelfs voor eenvoudige gebruikers. Voor de techie zie ik toch een enorm voordeel dat je eenvoudig en zonder echte moeite alle relevante componenten direct kan upgraden: 2.5” HDD naar een extra SSD wellicht? De NVMe SSD zal je niet snel hoeven te vervangen want dat is een uitstekende Samsung SM981 (al kan groter nooit kwaad), of bijvoorbeeld wat geheugen erbij als je 16GB niet goed genoeg vindt. Ook de accu vervangen en/of de WiFi chip gaat zonder moeite.

Topscore voor repareerbaarheid dus.

Specificaties


Nogmaals even de mogelijke specs op een rijtje:


Wij hebben hier dus de variant met het 250 nits IPS scherm, GTX 1050 4GB, en 256GB RAM en 1TB HDD.

Wat ons betreft een interessante combinatie. Geen U CPU maar gewoon een krachtige knallert met zes cores en een forse turbo speed, 16GB is zat voor gaming en andere serieuze taken, de combinatie van 256GB SSD met 1 TB HDD is begrijpelijk gezien de kosten van volledige SSD storage, en daarbij is upgraden ook geen drama wat erg fijn is (typisch iets waar Lenovo normaliter ook goed in is). Een GTX 1050 Ti was fijn geweest voor wat extra kracht, maar daar betaal je normaliter ook voor. We zien in elk geval geen specificaties die dermate uit balans zijn dat het voelt dat er geld over de balk wordt gegooid.


Prestaties


Maar komt die kracht ook tot zijn recht? Kort antwoord: jazeker. Vooral over de Intel Core i7-8750H zijn we echt te spreken, want die laat echt uitstekende scores zien die zelfs voor een desktop PC niet zouden misstaan. De i7-7700HQ van vorige generatie in de Dell XPS 15 komt er feitelijk niet aan te pas en we zien dat zowel de extra cores als de extra kloksnelheid tot zijn recht komt. Achteraf een beetje spijt wellicht dat ik zelf niet op Coffee Lake had gewacht met de laptop, maar ik weet ook dat de 8750H in compactere laptops veelal niet dit soort scores neerzetten vanwege de warmteproductie. Het is in elk geval fijn dat de CPU prestaties je game prestaties niet gaan bottlenecken.

De resultaten van de Y530 naast de XPS 15 9560 en de Surface Laptop. Die laatste is geen echte directe concurrent, maar toont wel leuk hoe veel sneller de nieuwe i7-8750H is:










Wat de GTX 1050 betreft zien we nagenoeg geen verschil met de 7700HQ+GTX1050 combinatie, die mid-range GPU van Nvidia is nu eenmaal redelijk beperkt in zijn kunnen en er valt voor Lenovo niet veel te winnen wat dat betreft; als je meer wilt zal je voor de GTX 1050 Ti variant moeten gaan. Uit ervaring vinden we de GTX 1050 echter wel degelijk een interessante chip, want de meeste games zijn er prima op full HD mee te spelen. Verwacht geen ultra-alles, maar spelletjes zoals Fortnite, Overwatch, World of Warcraft en elke MOBA game (die we overigens niet in grafieken zetten ivm frequente invloeden van game/driver patches en we niet elke laptop kunnen hertesten) komt op nette settings tot je scherm, en ook de meeste AAA games zijn nog te doen richting de medium settings, denk aan iets als Battlefield 1 al is het natuurlijk nog maar de vraag hoe BF V of een toekomstige variant het gaat doen. Tot zover gaming op ca 1100 euro kostende laptops mogelijk is is het echter gewoon netjes en is een GTX 1050 leuk, zeker voor de niet al te fanatieke gamer voor wie een high-end game laptop of te duur, of te opvallend is.

De SSD doet het zoals te verwachten was ook goed met een score van bijna 500 mb/s in PC Mark 8, wat on-par is met de retail Samsung EVO drives en te verwachten was gezien de hier aanwezige OEM versie daarvan. Vlot schijfje in elk geval.

Accuduur


En zo belanden we bij het tweede (en laatste) punt waar de Lenovo Legion Y530 punten laat liggen: de accuduur. Het gebruik van een high power processor hakt nu eenmaal op de accu, en wanneer we dan zien dat er een 52,5 WHr accu in zit dan was het te verwachten dat dit geen laptop is waar je de hele dag op kan werken, zelfs niet met de zuinige power states van de recente Intel en Nvidia componenten.


Lenovo claimt tot vijf uur, iets waar we net bij in de buurt komen op een lage helderheid en met dermate licht gebruik dat we ons afvragen of we dat ‘praktisch’ mogen noemen. Ga praktisch gezien uit van een uurtje of drie a vier bij gevarieerd gebruik, en richting de twee uur bij intensief gebruik, getuige onze PC Mark 8 battery benchmark wat een redelijk intensieve all-round load op het systeem zet. Als je dit overweegt voor je opleiding hou er dan rekening mee dat een hele dag erop werken gewoon niet haalbaar is. Een paar uurtjes in de huiskamer zodat je ouders niet piepen dat je de hele dag uit het zicht bent is echter weer prima te overleven, ook terwijl je zit te Fortniten of whatever kids do these days.

Software


Windows 10 Home, geen verrassingen daar, en kudos voor Lenovo voor een redelijk bloatware-free installatie. McAfee kunnen we onze vraagtekens bij zetten, maar nog geen 5 minuutjes om een paar apps te deinstalleren is prima te doen zelfs voor ons fanatieke geeks. In de regel zien we meer onzinnige apps, veelal van Microsoft zelf al die tegenwoordig tig meuk games installeren, maar Lenovo vinden we het op dit vlak erg netjes doen.

De kleine stukjes software die we wel aantreffen weten dan ook echt te waarderen gezien ze wat toevoegen. Shortcutje voor een cooling boost bijvoorbeeld voor die zware crunch momenten, game-mode hotkeys vergelijkbaar met wat we in gaming mechs aantreffen om onbedoelde windows-acties te activeren mid-game, en wat bekende beeld- en geluid instellingen voor mensen die hun kleur afstelling bijvoorbeeld iets anders willen hebben of blauw licht willen dimmen.




Overige zaken


Geluid nog even bespreken: best ok! Geen geweld, het is tenslotte een laptop en laat de term ‘Harman Kardon’ je niet verleiden tot het denken dat je hier echt voor je plezier muziek naar gaat luisteren, maar er komt best een redelijk geluid uit voor een laptop.


De webcam moeten we ook nog even aanhalen, want de plaatsing in de onderste rand geeft een weinig charmant beeld van vooral je kin en je neusgaten, net als op mijn XPS overigens. Er zullen wel redenen voor zijn, en op een laptop standaard is het ok, maar het voelt echt als een nakomertje en ik ga er dan gemakshalve ook maar vanuit dat je deze niet koopt om frequent op te cammen.

Warmte en geluidsproductie dan? Zoals te verwachten was heeft ook deze redelijk bescheiden afgemeten laptop het niet echt eenvoudig met de 6-core Intel Core i7; die dingen worden heet. Het probleem is echter dat de temps zowel omgeving als taak afhankelijk zijn, en ja als het warm is of de laptop niet volledig vrij kan ademen dan zal er wat throttling zijn. Antwoord op de vraag ‘hoe veel’ is lastig om eenzijdig te geven (hangt af van je load, omgeving, etc), en daarbij is de vraag of we voor dit geld iets beters kunnen regelen (unlikely). Geluidsproductie zelfs op volle toeren valt ook alleszins mee tot het punt dat we ons af vragen of het nog niet iets luider zou kunnen op volle toeren. Je hoort hem zeker in benchmarks of games, maar de dunnere XPS15 moet beduidend harder werken voor de 7700HQ.


Conclusie


We hebben goede ervaringen gehad met Lenovo laptops de laatste jaren, waarbij we persoonlijk zaken als repareerbaarheid (of de optie tot upgraden) en vooral goede toetsenborden altijd erg weten te waarderen. Ook hier zien we een laptop die eenvoudig te openen, schoon te maken en up te graden is, en een goed toetsenbord maakt het verschil tussen een laptop waar echt dagelijks heerlijk op te werken valt en een apparaat waarvan je denkt ‘had ik nu maar wat beters gekocht’; als ik als fervent tikker hier gelukkig van wordt dan heb ik het volste vertrouwen erin dat dit niet teleur gaat stellen. In dezelfde lijn valt ook het touchpad zeker niet tegen; best accuraat, niet te veel wrijving, goede gestures. Het is gewoon een hele fijne laptop om op te werken en te gamen. Zelfs als je luxere laptops gewend bent, dus als je van een budget laptop afkomt kan je plezier wat dat betreft niet op.

We zien wel twee duidelijke zwakke plekken in dit geheel, wat overigens te verwachten was want deze specificaties voor dit geld zonder concessies zou de genadeklap zijn geweest voor menig 1500 euro laptop op de markt. Om te beginnen is de accu aan de kleine kant, wat gecombineerd met een berg kracht zorgt dat je een hele dag op pad simpelweg niet gaat redden zonder tussentijds op te laden; het is meer een laptop voor rond huis en hooguit een paar uurtjes op avontuur. Ook het scherm is valt tegen, subjectief prima voor (school)werk en ook voor de meeste games, en als je 500 euro laptops gewend bent dan weet je dat het zeker nog slechter kan, maar wel met een best beperkte maximale helderheid van zo’n 250 cd/m2 (niet voor buiten werken op licht dagen) en ronduit matig kleurbereik en afstelling.

Vooral dat laatste is jammer, want in theorie had een accuraat scherm –zelfs met beperkte helderheid- dit echt een beest van een foto- of video editting machine gemaakt dankzij de enorme CPU kracht die dit ding kent. Laten we het er op houden dat Lenovo deze Legion Y530 met goede reden primair als game- of all-round laptop neerzet en niet als creatief beest, maar toch stippen we het duidelijk aan want het scherm is iets waar je toch constant tegen aan kijkt en het voornaamste punt wat voor ons reden zou zijn dieper in de buidel te tasten.

Wat je naast een goed toetsenbord en prima muis wel krijgt zijn een hele prima bouwkwaliteit en afwerking, een geweldige CPU prestatie en een keurige game-ervaring waarbij we opmerken dat de GTX 1050 weliswaar geen top-end chip is maar de meeste games toch prima weg speelt; sommige AAA titels niet, maar de meeste zware titels gaan prima op medium en alle populaire e-sports en MMO titels op high of hoger gaat ook. Een specificatielijstje waar je daadwerkelijk alle kanten mee kan zonder dat we één element zien die dermate uit de pas loopt dat het als weggegooid geld voelt waarderen we ook altijd; we zien geen weggegooid geld hier.

Sure, een GTX 1050 Ti was leuk geweest voor games (die optie biedt Lenovo ook overigens), zo ook een 512GB SSD, maar zo kan je bezig blijven met meer geld uitgeven. Een laptop die games leuk voor de dag brengt, zwaardere consumententaken prima aan kan genoeg opslag heeft voor de meeste gebruikers, stevig op tafel ligt en voelt, netjes afgewerkt is, verdomd lekker op tikt en toch draagbaar genoeg is voor wat buitenhuiselijk avontuur, en dat voor zo’n 1160 euro? Als je meer te besteden hebt dan valt er zeker winst te behalen wat het scherm en de accu betreft, maar als die ca 1160 euro mijn maximale budget zou zijn, ik foto/video editing geen zaak zou vinden en ik zou een all-rounder zoeken die ook een beetje soepel kan gamen zou ik deze wel serieus overwegen.

Een woord van dank aan de dames en heren van Coolblue voor het (tijdelijk) beschikbaar stellen van deze laptop. Klik op de banner om de Lenovo Legion Y530 bij hen te bekijken.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.